Foto: TASS/Scanpix/LETA

ASV jaunās sankcijas, kas vērstas pret Krieviju pēc tās militārās agresijas Ukrainā, tieši skārušas vienu no titulētākajiem Krievijas futbola klubiem Maskavas CSKA.

ASV otrdien ieviesa jaunas sankcijas, saasinoties Krievijas un Ukrainas attiecībām. ASV tādu soli spēra pēc tam, kad Kremļa saimnieks paziņoja par Ukrainas teritorijā ar Maskavas atbalstu izveidoto Doņeckas un Luhanskas "tautas republiku" (DTR un LTR) neatkarības atzīšanu un Krievijas spēku ievešanu "miera uzturēšanai".

ASV Finanšu ministrijas publicētajā plašajā sarakstā sankcijas ieviestas pret divām Krievijas bankām "Vņešekonombank" (VEB.RF) un "Promsvajzjbank (PSB), caur kurām iet ievērojams Krievijas militārais finansējums. VEB.RF ir Maskavas CSKA galvenais sponsors un īpašnieks (bankai pieder 77,83% kluba akciju), tomēr atsevišķi ASV sankciju sarakstā iekļuvis arī pats klubs.

Pagaidām nav zināms, kā sankcijas ietekmēs futbola klubu, tomēr krievu mediji norāda, ka tādējādi CSKA varētu pārtrūkt sadarbība ar vairākiem partneriem, kuriem ir saikne ar ASV. Tāpat klubam varētu rasties problēmas ar naudas pārskaitījumiem, kas jāsaņem par pārdotajiem futbolistiem. Vairāki eksperti norādījuši, ka lielākas problēmas CSKA skars, ja sankcijas pret minētajām bankām un arī pašu klubu ieviesīs Eiropas Savienība un Lielbritānija.

CSKA 13 reizes kļuvis par Krievijas (pirms tam PSRS) čempionu, vēl 12 reizes komanda bijusi vicečempione, bet 2004. gadā Maskavas klubs triumfēja UEFA kausa izcīņā. Pagājušajā sezonā CSKA ieņēma tikai sesto vietu Krievijas premjerlīgā, kas ir tās zemākā vieta vietējā čempionātā kopš 2001. gada. Tādējādi CSKA arī pirmo reizi 20 gadu laikā netika pie tiesībām spēlēt Eirokausos.

Krievijas līdera izvēlētā agresija Ukrainas jautājumā varētu skart valsts sporta industriju vēl plašāk. Jau ziņots, ka UEFA Čempionu līgas fināls varētu nenotikt Sanktpēterburgā esošajā "Gazprom Arena" stadionā, kur fināls ieplānots maijā. Kā potenciālā alternatīva UEFA Čempionu līgas fināla norisei tika minēta Vemblija stadions Londonā.

UEFA gan pagaidām izvairīgi runā par šo iespēju. "UEFA nepārtraukti seko līdzi situācijai. Šajā brīdī nav plānu mainīt norises vietu," teikts UEFA paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!