Foto: LETA

Latvijas Futbola federācijas (LFF) trešais ārkārtas kongress šogad notiks 17. oktobrī, bet tā dienas kārtībā plānots no amatiem atsaukt arī vairākus LFF valdes locekļus.

26. septembrī 69 no federācijas 137 biedriem jeb vairāk nekā puse iesniedza prasību sasaukt ārkārtas kongresu, kurā viens no darba kārtības punktiem plānots balsojums par neuzticības izteikšanu LFF prezidentam Kasparam Gorkšam. Tagad LFF paziņojusi, ka ārkārtas kongress risināsies 17. oktobrī stadiona "Daugava" telpās.

Ja LFF biedru iesūtītajā dienas kārtībā bija iekļauti septiņi jautājumi, tad izsludinātā dienas kārtība ir krietni papildināta. Ņemot vērā pēdējos notikumus Latvijas futbolā, ārkārtas kongresā LLFF biedriem būs jābalso arī par LFF valdes lēmuma atcelšanu "leģionāru jautājumā", kas raisīja diskusijas. Tāpat biedriem būs jābalso par neuzticības izteikšanu ne tikai Gorkšam, bet vēl trim LFF valdes locekļiem – Vadimam Direktorenko, Arturam Gaidelam un Aleksandram Isakovam.

"Šī kongresa galvenā tēma ir atbildība. Atbildība par pieņemtiem lēmumiem, paveikto un nepaveikto," LFF paziņojumā norāda Gorkšs. "Uz izbalsošanas līnijas jūsu vērtējumam būsim vairāki valdes locekļi. Federācijas stagnācijas posmā nebija iedomājams, ka biedri varētu prasīt atbildību no valdes vai prezidenta. Lai cik sarežģīts būtu šis laiks, šis ir apliecinājums pārmaiņām federācijā. Iesāktais ceļš nozīmē ne tikai lielākas iespējas paust savu viedokli un īstenot tiesības, bet arī atbildību par pieņemtiem lēmumiem un to ilgtspēju. Aicinu katru biedru izvērtēt argumentus, iepazīties ar dažādiem viedokļiem un pieņemt tādus lēmumus, kas veicinās Latvijas futbola attīstību."

26. septembra vēstules autori uzskata, ka ārkārtas kongress sasaucams vairāku iemeslu dēļ. Par galvenajiem faktoriem uzskaitīti:

1. Nav skaidrības par infrastruktūras programmas realizēšanas plānu, kā arī LFF biedriem netiek sniegts solītais atbalsts infrastruktūras sakārtošanai;

2. LFF joprojām darbojas bez ģenerālsekretāra, kas būtiski apgrūtina LFF ikdienas darbu un procesus;

3. Tiesnešu sistēmas nesakārtošana (Virslīgas arbitrs [Aleksandrs Anufrijevs] ir apstiprināts tiesnešu nodaļas vadītāja amatā);

4. Zvērināta revidenta pozitīva atzinuma neesamība, kas var apdraudēt Federācijas sabiedriska labuma saglabāšanu, kā arī starptautisku partneru UEFA un FIFA neuzticību;

5. LFF valde izteica neuzticību LFF prezidentam K. Gorkšam.

Šis būs trešais ārkārtas un ceturtais LFF kongress 2019. gadā. Gada sākumā 21 biedrs prasīja sasaukt ārkārtas kongresu un izeikt neuzticību Gorkšam, bet ārkārtas kongresa balsojumā Gorkšs saglabāja LFF prezidenta amatu. Aprīlī notika jau kārtējais LFF kongress, kurā vairāki valdes locekļi paziņoja par atkāpšanos no amata. Tā kā LFF valde nebija lemttiesīga, tad LFF rīkoja vēl vienu ārkārtas kongresu, kurā tika ievēlēti vairāki jauni LFF valdes locekļi.

Gorkšs par LFF prezidentu kļuva 2018. gada aprīļa beigās, šajā amatā nomainot ilglaicīgo federācijas vadītāju Gunti Indriksonu, kurš atkāpās divus gadus pirms kārtējā termiņa beigām. 2020. gada aprīļa beigās notiks LFF vēlēšanu kongress, bet tuvākajos divos mēnešos LFF būtu jāizsludina kandidātu pieteikšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!