Trīs augstas Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) amatpersonas vairāku gadu garumā nelegālos maksājumos saņēmuši apmēram 100 miljonus ASV dolāru, pirmdien vēstīja britu raidsabiedrības BBC raidījums "Panorama".

Trīs FIFA amatpersonas Nikolass Leoss, Issa Hajatu un Rikardu Teikseira kukuļus saņēmuši pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados. Kā liecina BBC rīcībā esošie slepenie dokumenti, laika periodā no 1989. līdz 1999.gadam amatpersonām 175 maksājumu veidā naudu pārskaitījusi mārketinga kompānija "International Sport and Leisure" (ISL), kas gan 2001.gadā bankrotējusi. ISL savulaik no FIFA saņēma vairākus izdevīgus līgumus.

FIFA pagaidām nav sniegusi komentārus par jauno skandālu, uz BBC raidījuma "Panorama" aicinājumiem nav atsaukušies arī šie trīs skandālā iesaistītie.

Visu trīs amatpersonu vārdi saistībā ar iespējamo korupciju masu mediju uzmanības lokā parādījās 2008.gadā, kad tika izmeklēta ISL bankrota lieta. Toreiz vairāki ISL menedžeri tika apsūdzēti kompānijas ļaunprātīgā novešanā līdz bankrotam. Tomēr Leosa, Hajatu un Teikseiras iespējamā saistība ar korupciju netika pierādīta.

Pēc jauno iespējamās FIFA amatpersonu korumpētības faktu izplatīšanas BBC saņēmusi kritiku, jo skandāls savērpts tikai dažas dienas pirms FIFA balsojuma par 2018.gada Pasaules kausa finālturnīra mājvietu. Uz prestižā finālturnīra rīkošanu cer arī Anglija, kura visasāk kritizējusi BBC. Anglijas kandidatūras oficiālajā paziņojumā norādīts, ka FIFA izpildkomitejā visi locekļi cieši sadarbojas – "ja kāds no viņiem dabū triecienu, to sajūt arī pārējie". Tādējādi netieši tiek norādīts, ka Anglija varot zaudēt balsis šajā nozīmīgajā balsojumā.

Uz 2018.gada Pasaules kausa finālturnīra rīkošanu kandidē Anglija, Krievija, kā arī Spānija/Portugāle un Nīderlande/Beļģija. Visas šīs trīs amatpersonas ceturtdien arī piedalīsies balsojumā, ja vien FIFA izpildkomiteja steidzamības kārtā šīs personas neatstādinās no pienākumu pildīšanas.

Atgādinām, ka citā korupcijas skandāla ietvaros FIFA novembra vidū sodīja Okeānijas Futbola konfederācijas (OFC) prezidentu Reinaldu Temarī un Nigērijas pārstāvi Amosu Adamu. FIFA uz trīs gadiem izslēdza Temarī un Adamu no jebkādām ar futbola saistītām darbībām, abiem piespriežot arī soda naudas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!