Foto: AFP/Scanpix

Spānijas futbola grands Madrides "Real" sestdien Ukrainas galvaspilsētā Kijevā triumfēja šīs sezonas UEFA Čempionu līgas turnīrā.

"Real" finālmačā ar rezultātu 3:1 (0:0) pārspēja Anglijas premjerlīgas klubu "Liverpool".

Spānijas kluba rindās ar diviem gūtiem vārtiem izcēlās otrajā puslaikā uz maiņu nākušais velsiešu pussargs Gerets Beils, kura otrais precīzais sitiens ir viens no skaistākajiem turnīra vēsturē. Vēl vienu bumbu "Liverpool" vārtos ieraidīja francūzis Karims Benzemā.

Tikmēr Anglijas kluba rindās vārtus guva senegāliešu pussargs Sadio Manē.

Divus no trim vārtiem "Real" guva pēc Liverpūles komandas vārtsarga Lorisa Kariusa rupjām kļūdām.

"Liverpool" komanda pirmajā puslaikā palika bez rezultatīvā ēģiptiešu pussarga Mohameda Salāha, kurš guva pleca traumu, kamēr "Real" tā paša iemesla dēļ zaudēja Dani Karvahalu.

Madrides "Real" kļuvusi par pirmo, kam UEFA Čempionu līgā kopš tās izveidošanas izdevies uzvarēt trīs gadus pēc kārtas. Karaliskais spāņu klubs pie šīs trofejas ticis ceturto reizi pēdējo piecu gadu laikā.

Madrides "Real" ir visu laiku titulētākā Eiropas prestižākā klubu kausa dalībniece, par Vecā kontinenta labāko komandu kļūstot 13 reizes. Kopš Čempionu līgas izveides, kas notika 1992./1993. gada sezonā, "Real" spēlētāji trofeju virs galvas cēluši septiņas reizes. Spānijas galvaspilsētas klubam šī bija 16. reize Eiropas klubu nozīmīgākā turnīra finālā, kurā viņi zaudējuši vien trīs gadījumos, pēdējo reizi 1981. gadā.

Madrides "Real" 15. augustā Tallinā UEFA Superkausā cīnīsies pret UEFA Eiropas līgā triumfējušo Madrides "Atletico".

Liverpūles futbolisti jau no spēles pirmajām minūtēm centās pārbaudīt "Real" komandas aizsardzību, bet bīstamus apdraudējumus pretinieku vārtiem nesagādāja. Savukārt Madrides komandai pirmā lielā iespēja bija 15. minūtē, kad pēc pretuzbrukuma Krištianu Ronaldu sita pāri vārtiem. Mača 23. minūtē madridiešu vārtsargs Keilors Navass glāba komandu pēc "Liverpool" jaunā aizsarga Trenta Aleksandera-Arnolda bīstama sitiena no tuvas distances.

Pāris minūtēs vēlāk pēc sadursmes ilgi no zāliena necēlās "Liverpool" komandas spožākā zvaigzne Salāhs, kurš atgriezās laukumā, taču nedaudz vēlāk pleca traumas dēļ nebija gatavs turpināt maču. Ēģiptietis laukumu pameta ar asarām acīs, viņa vietā mačā iesaistoties Edamam Lallanam. Pēc smagā trieciena spēle pakāpeniski pārcēlās uz "Liverpool" laukuma pusi, taču arī "Real" neiztika bez traumām, Dani Karvahalu nomainot Načo.

Nepilnas trīs minūtes pirms puslaika beigām Benzemā nonāca pie Kariusa atsistās bumbas un raidīja to tīklā, taču vārtu guvums netika ieskaitīts, jo pirmo sitienu izdarījušais Ronaldu piespēles saņemšanas brīdī atradās aizmugurē.

Jau otrā puslaika sākumā Isko norībināja "Liverpool" komandas vārtu pārliktni, bet dažas minūtes vēlāk tika atklāts mača rezultāts. Kariuss, cenšoties ievadīt bumbu spēlē, kuriozi to uzmeta uz Benzemā kājas, francūzim dāvanu izmantojot un ieripinot to vārtos. Tiesa, līdz nākamajiem vārtiem bija jāgaida vien dažas minūtes - Manē pēc stūra sitiena izspēles pretinieku cietokšņa priekšā pielaboja komandas biedra sitienu.

Mača 61. minūtē Isko vietā laukumā devās Gerets Beils, kurš jau dažas minūtes vēlāk lika uzgavilēt "Real" līdzjutējiem, turklāt izdarīja to elegantā veidā, gūstot vienus no skaistākajiem vārtiem turnīra vēsturē. Pēc Marsēlu piespēles Beils atmuguriski šķērītē ar kreiso kāju raidīja bumbu vārtos, panākot 2:1. Kad līdz pamatlaika beigām bija palikušas 20 minūtes, Manē trāpīja pa vārtu stabu, tikai veiksmei glābjot Madrides komandu.

Trīs minūtes vēlāk Ronaldu nonāca uzbrukuma smailā, taču Endrū Robertsons ar pašaizliedzīgu izklupienu neļāva "Real" zvaigznei palielināt komandas pārsvaru. Septiņas minūtes pirms pamatlaika beigām Beils no tālienes vēlreiz pārbaudīja Kariusa modrību un arī šoreiz nekļūdījās, jo "Liverpool" vārtsargs vēlreiz kļūdījās un ievirzīja bumbu vārtos.

Atlikušajā laikā vārti netika gūti, "Real" svinot uzvaru ar 3:1 un triumfējot šīs sezonas UEFA Čempionu līgā.

Zinedina Zidāna vadītais karaliskais klubs no Madrides aizvadīja neveiksmīgu sezonu Spānijas čempionātā, kur palika vien trešajā vietā, toties UEFA Čempionu līgā madridieši aizcīnījušies līdz trofejai.

Priekšsacīkstēs viņi savā apakšgrupā gan palika otrie aiz angļu kluba Totenhemas "Hotspur", toties pēc tam veica gana pārliecinošu ceļu līdz finālam. "Play-off" pirmajā kārtā jeb astotdaļfinālā "Real" divu spēļu summā ar 5:2 uzvarēja Francijas labāko vienību Parīzes "Saint-Germain" (PSG), ceturtdaļfinālā ne bez grūtībām ar 4:3 uzvarēja Itālijas čempioni Turīnas "Juventus", bet pusfinālā ar 4:3 pieveica Minhenes "Bayern" no Vācijas.

Zīmīgi, ka PSG, "Juventus" un "Bayern" šosezon kārtējo reizi kļuva par savu valstu čempioniem.

Tikmēr "Liverpool", kuru trenē atraktīvais Jirgens Klops, grupu kārtā sešās spēlēs izcīnīja trīs uzvaras un trīs mačus noslēdza neizšķirti. Liverpūlieši gan "atvērās" izslēgšanas mačos, jo līdz finālam viņi tika gana pārliecinoši. Vispirms divu spēļu summā ar 5:0 tika sagrauta "Porto" komanda no Portugāles, tad ar 5:1 tika pārspēta šī gada Anglijas čempione Mančestras "City", visbeidzot pusfinālā ar nervu kutināšanu tika uzveikta Itālijas komanda "AS Roma". Divu spēļu summā "Liverpool" uzvarēja ar 7:6, lai gan pirmajā mačā svinēja panākumu ar 5:2, bet atbildes cīņā piekāpās ar 2:4.

"Liverpool" komanda ir slavena ar savu uzbrukumu, kuras galvgalī šosezon izcilu sniegumu demonstrē Salāhs. Tiesa, liverpūliešiem atsevišķos mačos ir bijušas problēmas aizsardzībā. Savukārt Madrides "Real" līderis jau daudzus gadus ir portugālis Ronaldu, kurš šosezon bijis jo īpaši produktīvs Čempionu līgā, tostarp iesitot izcilus vārtus ceturtdaļfinālā pret "Juventus" komandu.

Liverpūles vienības sastāvā ir arī igauņu aizsargs Ragnars Klavans, kurš gan, visticamāk, nepalīdzēs savai izlasei 2.jūnijā Daugavas stadionā gaidāmajā Baltijas kausa izcīņas mačā ar Latvijas valstsvienību.

Madrides komanda spēlei gatavojās optimālajā sastāvā, kamēr liverpūliešiem, kuri pirms došanās uz Kijevu aizvadīja deviņu dienu treniņnometni Marveljā (Spānija), nepalīdzēja pussargs Alekss Oksleids-Čemberleins, kā arī aizsargi Žoels Matips un Džozefs Gomess.

"Real" komanda par Eiropas klubu labāko komandu kļuvusi 13 reizes, tostarp iepriekšējos divos gados, kad attiecīgi tika uzveiktas Madrides "Atletico" un Turīnas "Juventus" komandas. Tāpat "Real" kausu izcīnīja 2014.gadā.

Tikmēr "Liverpool" Eiropas klubu nozīmīgākajā turnīrā uzvarējusi piecas reizes, no tām pēdējo titulu gūstot 2005. gadā, kad liverpūlieši pret "AC Milan" komandu atspēlējās no 0:3, pēc tam triumfējot "pendelēs".

Šī ir pirmā reize, kad UEFA Čempionu līgas fināls notika Ukrainā, kura 2012. gadā kopā ar Poliju rīkoja Eiropas čempionāta finālturnīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!