Foto: Reuters/Scanpix
Āzijas Futbola konfederācijas (AFC) prezidents Muhameds bin Hamams svētdien atsaucis savu kandidatūru uz Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) prezidenta amatu.

61 gadu vecais bin Hamams savu kandidatūru atsauca pāris stundas pirms FIFA Ētikas komiteja plānoja paziņot lēmumu korupcijas lietā.

FIFA prezidenta vēlēšanas paredzētas 1.jūnijā, un tagad vienīgais pretendents uz amatu ir pašreizējais FIFA vadītājs Zeps Blaters.

Viņa atteikšanās no kandidēšanas uz FIFA prezidenta amatu neesot saistīta ar apsūdzībām korupcijā, bet gan, lai uzlabotu savu slavu pēc nepamatotām apsūdzībām.

Kā ziņots, šīs nedēļas vidū korupcijā tika apsūdzēts bin Hamams, bet divas dienas vēlāk tāda pat izmeklēšana tika ierosināta arī pret Blateru. To aicināja ierosināt tieši bin Hamams.

Bin Hamams atklāja, ka viņam kandidatūru nācās atsaukt labās slavas saglabāšanas vārdā.

"Ja es pastāvēšu pat to, kam ticu, tas maksās vēl lielāku cenu - FIFA reputāciju, un tas mani apbēdinātu," savā mājaslapā rakstīja AFC prezidents. "Tas nebija tas, kas man bija padomā un ir nepieņemami."

"Pēdējie notikumu mani sāpināja un apbēdināja, gan profesionāli, gan kā cilvēku," viņš piebilda.

AFC vadītājs savā kampaņā solīja padarīt pārredzamāku FIFA lēmumu pieņemšanas procesu, lai mazinātu skandālus un dažādas apsūdzības, kā tas notika pēc tam, kad tika paziņoti 2018. un 2022.gada Pasaules kausa izcīņas norises vieta. Kā zināms, Pasaules kausa izcīņas šajos gados notiks attiecīgi Krievijā un Katarā.

Bin Hamams Āzijā iemantojis modernizētāja tēlu, jo izveidoja AFC Čempionu līgu un lielākajā futbola konfederācijā uzņēma Austrāliju.

Tāpat viņš Āzijas klubus un līgas padarīja komerciālas, ņemot paraugu no Anglijas premjerlīgas.

"Āzijā, kurā ir milzīga populācija, ir daudz futbola talantu un es ticu, ka pasaules futbols vēl redzēs Āzijas spēku," teica bin Hamams.

Viņš AFC prezidenta amatā ir deviņus gadus, kuru laikā ir notikuši dažādi strīdi. 2009.gadā viņu vēlējās izslēgt no FIFA izpildkomitejas, jo tika protestēts pret bin Hamama autoritāro valdīšanas stilu.

"No sākuma mēs viņu atbalstījām. Man grūti to atzīt, bet mēs esam radījuši diktatoru," toreiz teica Bahreinas šeihs Salmans Ebrahims al Kalifa.

Kā ziņots, AFC prezidents jau 1998.gadā kandidēja pret Blateru, taču šajā divcīņā bin Hamamam nācās piekāpties.

Jau vēstīts, ka bez bin Hamama korupcijā tiek apsūdzēts arī Karību zonas futbola konfederācijas (CONCACAF) prezidents Džeks Vorners, kurš vairākkārt jau ticis apsūdzēts dažādos korupcijas skandālos, kā arī CONCACAF amatpersonas Debija Mingela un Džeisons Silvesters.

Šīs apsūdzības pamatā ir īpaša Karību zonas Futbola apvienības (CFU) tikšanās, kuru kopīgi organizēja Vorners un bin Hamams un kura bija saistīta ar gaidāmajām prezidenta vēlēšanām.

Apsūdzības, kurās ietilpst arī apvainojumi kukuļdošanā, izvirzījis FIFA izpildkomitejas biedrs Čaks Bleizers, kurš ir arī CONCACAF ģenerālsekretārs.

Tikmēr Blaters tiek vainots tajā, ka viņš esot bijis informēts par augstākminēto tikšanos un mēģinājumiem piekukuļot Karību zonas darboņus. Blateru par to esot informējis Vorners.

Tikmēr Lielbritānijas mediji vēsta, ka minētās norunas ietvaros bin Hamams un Vorners CFU biedriem sniegtu 40 000 dolāru (20 000 latu) vērtas "naudas dāvanas", lai FIFA prezidenta vēlēšanās attiecīgo personu balsis tiktu atdotas par labu bin Hamamam.

LETA jau ziņoja, ka šomēnes bijušais Anglijas Futbola asociācijas (FA) priekšsēdētājs Deivids Trīsmens un Lielbritānijas parlamenta pārstāvis Damjēns Kolinss kukuļdošanā apsūdzēja kopā sešus FIFA izpildkomitejas biedrus saistībā ar 2018. un 2022.gada Pasaules kausa izcīņas finālturnīru rīkotājvalstu noteikšanu. Vēlāk Lielbritānijas puse izlēma, ka gaidāmajās FIFA prezidenta vēlēšanās atturēsies no piedalīšanās balsojumā.

Šajā apsūdzībā bija minēts ar Vornera vārds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!