Foto: DELFI

Bosnijas un Hercegovinas futbola izlase otrdien izbraukumā pieveica Lietuvu, pirmoreiz vēsturē kvalificējoties Pasaules kausa finālturnīram. Savukārt pēdējās trīs automātiskās ceļazīmes no Eiropas zonas uz turnīru izcīnīja Krievija, Anglija, kā arī pašreizējā pasaules un Eiropas čempione Spānija.

2014.gada Pasaules kausa kvalifikācijas apakšgrupas G apakšgrupas pēdējās kārtas spēlē bosnieši Kauņā tika pie panākuma izbraukumā ar rezultātu 1:0 (0:0).

Vienīgos vārtus cīņas 68.minūtē guva Vedads Ibiševičs, kuram šis bija jau astotais vārtu guvums ciklā.

Cīņas gaitā lieliski darbojās lietuviešu vārtsargs Gedrjs Arlausks, neļaujot vienai no kvalifikācijas rezultatīvākajām izlasēm Bosnijai un Hercegovinai tikt pie pārliecinošāka panākuma.

Zīmīgi, ka iepriekšējos divos atlases ciklos bosnieši no cīņas par vietu finālturnīrā izstājās vien pēc "play-off" mačiem, bet tagad valstsvienība pirmoreiz vēsturē kvalificējusies kādām no prestižākajām sacensībām. 2010.gada Pasaules kausa kvalifikācijas cikla "play-off" kārtā bosnieši piekāpās Portugālei, bet 2012.gada Eiropas čempionāta "play-off" kārtā zaudēja Grieķijai.

Bez Ibiševiča šajā ciklā Eiropas zonā vairāk vārtus guvuši vien nīderlandietis Robins van Pērsijs (11 precīzi sitieni) un vēl viens bosnietis Edins Džeko.

Pirms pēdējās kārtas bosniešiem bija vienāds punktu skaits ar Grieķiju, bet ievērojami labāka vārtu attiecība, jo pirmajās deviņās spēlēs grieķi bija guvuši vien desmit vārtus. Tā kā Grieķija noslēdzošajā mačā ar 2:0 (1:0) savā laukumā pieveica Lihtenšteinu, situāciju kopvērtējumā tas nemainīja. Grieķiem pa vieniem vārtiem guva Dimitris Salpigidis un Giorgs Karagunis.

Kā ziņots, vēl vienā šīs grupas noslēdzošās kārtas mačā otrdien Latvija nospēlēja 2:2 (0:2) ar Slovākiju.

Noslēguma kopvērtējumā bosnieši, kā arī Grieķija izcīnīja pa 25 punktiem desmit spēlēs, tomēr bijušajai Dienvidslāvijas komandai bija ievērojami labāka vārtu attiecība. Slovākija ar 13 punktiem izcīnīja trešo vietu, Lietuva ar 11 punktiem palika ceturtā, Latvijai tika pie astoņiem punktiem, kas deva piekto vietu, bet sestajā pozīcijā ar diviem punktiem ciklu noslēdza Lihtenšteina.

Krievijas izlase kvalifikācijas noslēdzošajā mačā izbraukumā nospēlēja 1:1 (0:1) ar Azerbaidžānu. Rezultātu 16.minūtē atklāja krievs Romāns Širokovs, bet jau kompensācijas laikā neizšķirtu panāca Vagifs Javadovs. Tomēr ar to bija pietiekoši, lai Krievija pirmoreiz kopš 2002.gada iekļūtu Pasaules kausa finālturnīrā.

Pirms šīs kārtas Krievija apsteidza Portugāli par trim punktiem, bet noslēgumā portugāļi pietuvojās līdz vienam punktam, jo ar 3:0 (2:0) savā laukumā pieveica Luksemburgu. Šajā mačā viesi jau 28.minūtē palika mazākumā, bet pēc tam Portugāle guva trīs vārtus, precīzi sitot Silvestrem Varelam, Nani un Elderam Poštigam.

Tāpat salīdzinoši drošā pozīcijā pirms pēdējā mača atradās arī Spānijas izlase, kas par trim punktiem bija priekšā Francijai. Pēdējā cīņā pārsteigumi nenotika un abas favorītes tika pie uzvarām savā laukumā - Spānija ar 2:0 (1:0) pieveica Gruziju, bet Francija ar 3:0 (1:0) bija pārāka pār Somiju.

Tikmēr Anglijai bija tikai viena punkta pārsvars pār Ukrainu, kas nozīmēja, ka obligāti jātiek pie uzvara. Futbola dzimtenes pārstāvji to arī paveica, svinot uzvaru ar 2:0 (1:0). Rezultātu pirmā puslaika izskaņā atklāja Veins Rūnijs un līdz pat 88.minūtei angļiem bija nestabils vienu vārtu pārsvars, tomēr tad punktu cīņai pielika Stīvens Džerārds.

Savukārt Ukrainai automātiski ceļazīmi nedeva pat Sanmarīno sagraušana izbraukumā ar 8:0 (3:0). Šajā mačā ar "hat-trick" atzīmējās Marko Devičs, bet mājinieki cīņu noslēdza deviņu futbolistu sastāvā.

Jau pirms šīs kārtas ceļazīmes uz finālturnīru no Eiropas zonas bija nodrošinājušas arī Beļģija, Itālija, Vācija, Nīderlande un Šveice.

Finālturnīrā, kas 2014.gadā notiks Brazīlijā, iekļuva deviņu apakšgrupu uzvarētājas, bet astoņas labākās otrās vietas ieguvējas izspēlēs vēl četras ceļazīmes uz finālturnīru izslēgšanas spēļu stadijā. "Play-off" kārtas izloze notiks nākamajā pirmdienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!