Foto: AFP/Scanpix/LETA
Vācijas Futbola līgas (DFL) izpilddirektors Kristiāns Seiferts otrdien paziņoja, ka vietējais čempionāts valstī varētu atsākties pie tukšām tribīnēm, bet Spānijā spēlējošie futbolisti laukumā, iespējams, dosies jau maijā.

Seiferts sarunā ar laikrakstu "Die Zeit" pauda, ka Vācijas bundeslīgas spēles pat bez skatītājiem tāpat pulcētu ap 300 cilvēku, no kuriem lielākā daļa ir apkalpojošais personāls. Viņš gan arī neslēpa, ka tas nav atkarīgs no DFL, vai čempionātu izdosies noslēgt līdz 30.jūnijam, kā plānots līdz šim.

Vācijas bundeslīgā lielākā daļa komandu paspēja aizvadīt 25 spēļu kārtas, bet pēc tam līdz 30.aprīlim tika izsludināts pārtraukums. Pēdējā spēle Vācijas bundeslīgā tika aizvadīta 11.martā starp "Koln" un Menhengladbahas "Borussia". Šī mača laikā stadionā bija ap 600 personu.

Kā otrdien vēsta laikraksts "Bild", DFL pirmās un otrās bundeslīgas 36 klubiem piedāvājusi atsākt sezonu pie tukšām tribīnēm. Šajā mačā būtu mazāks skaits apkalpojošā personāla, kā arī katru komandu drīkstētu pavadīt vien astoņi personāla darbinieki.

Ziemeļreinas-Vestfālenes premjers Armīns Lašets televīzijas kanālam RTL norādīja, ka nākamnedēļ atsāksies līgas sarunas par iespējamo sezonas atsākšanu.

"Bundeslīga drīzumā atkal varētu būt redzama ekrānos. Viens gan ir skaidrs - bez skatītājiem," teica premjers.

Abu vadošo čempionātu klubiem palikušas vairs deviņas spēles, bet tām ir liela nozīme, jo gadījumā, ja sezona tiek izspēlēta līdz galam, vienības iegūs finanšu līdzekļus no televīziju translāciju tiesībām. Pretējā gadījumā aptuveni 4-6 pirmās bundeslīgas klubiem līdz jūnijam jau draud bankrots.

Tiek ziņots, ka viens no televīzijas milžiem "Sky", kas ietilpst koncernā "Funke media group", būtu gatavs veikt avansa maksājumu klubiem. "Sky" runasvīrs pauda, ka sarunas ar DFL pusi jau ir notikušas.

"Sky" ir līgas lielākais translāciju tiesību turētājs, par kurām ik gadu tiek samaksāts aptuveni 876 miljoni eiro.

Tikmēr Spānijas čempionāta prezidents Havjērs Tevass otrdien pauda pārliecību, ka jau maijā varētu atsākties "La Liga" sezona.

Tevass norādīja, ka Spānijas čempionātu šogad būtu nepieciešams izspēlēt līdz galam, pretējā gadījumā klubi kopumā zaudēs ap vienu miljardu eiro.

"Sarunās ar UEFA esam izskatījuši dažādus variantus. Pagaidām izskatās, ka mači Spānijā varētu atsākties ap 29.maiju vai 6-7.jūniju," teica līgas prezidents. "Tāpat pastāv iespēja, ka pirmie mači tiks aizvadīti 28.jūnijā."

"Neraugāmies tikai Spānijas virzienā. Galvenais mērķis ir sakārtot visu Eiropas futbola kalendāru tā, lai paredzētie čempionāti tiktu izspēlēti līdz galam."

Tevass arī neslēpa, ka līdz 26.aprīlim, kas Spānijā pagaidām ir pēdējā ārkārtas stāvokļa diena, klubu treniņi neatsāksies. Gadījumā, ja ārkārtas stāvoklis Spānijā tiks pagarināts, skaidrs, ka sezonu maijā neizdosies atsākt.

"Neizsveram iespēju atcelt atlikušās spēles. Nav runa tikai par čempionāta ieņēmumiem, ir arī Čempionu līgas un citu turnīru prēmijas, kas netiktu saņemtas," nepieciešamību pabeigt sezonu uzsvēra Tevass, kurš atklāja, ka pat aizvadot visus atlikušos mačus, "La Liga" tāpat zaudēs 150 miljonus eiro.

"Gadījumā, ja sezonu noslēdzam jau tagad, zaudēsim ap miljardu eiro. Ja spēles notiks aiz aizvērtām durvīm, zaudēsim 300 miljonus eiro, bet ar fanu līdzdalību - 150 miljonus eiro."

Spānija pašlaik ir otrā no Covid-19 vīrusa visvairāk cietusī valsts pasaulē. Pandēmija Dienvideiropas valstī jau laupījusi aptuveni 14 000 dzīvību. Naktī uz otrdienu valstī no vīrusa mira 743 cilvēki, taču situācija lēnām uzlabojas.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!