Foto: AFP/Scanpix

Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) piektdien Lozannā noraidīja Ukrainas futbola kluba Doneckas "Šahtar" un astoņu Krievijas klubu apelāciju, kas bija vērsta pret Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) pieņemtajiem ārkārtas pāreju noteikumiem, kas ļauj ārzemju spēlētājiem un treneriem apturēt līgumus Krievijas iebrukuma Ukrainā laikā.

Ar atsevišķu CAS lēmumu tika noraidīta "Šahtar" apelācija decembrī izskatītajā lietā, kurā no FIFA tika prasīta 50 miljonus eiro liela kompensācija.

Krievijas klubi ar čempioni Sanktpēterburgas "Zeņit" priekšgalā CAS ar FIFA tiesājās novembrī, un divi no trim tiesnešiem, kas pieņēma lēmumu šajā lietā, izskatīja arī "Šahtar" apelāciju.

Abas apelācijas apstrīdēja FIFA pagājušā gada jūnijā pieņemto lēmumu pagarināt ārkārtas pāreju noteikumus uz visu 2022./2023.gada sezonu.

Ārkārtas pāreju noteikumi atlikušajai sezonas daļai pirmo reizi tika piemēroti pagājušā gada martā.

Klubi uzskatīja, ka, dodot spēlētājiem tiesības tikt izīrētiem citu valstu klubiem, ieguvēji ir aģenti un citi klubi, bet klubi, kuros skaitās futbolisti, cieš miljonu zaudējumus neiegūtās transfēru maksās.

FIFA paziņoja, ka ir centusies ieviest skaidrību klubu darbībai un finansiālo drošību spēlētājiem, pilnībā nepārtraucot līgumus. Šim variantam priekšroku deva arī pasaules profesionālo futbolistu arodbiedrība FIFPRO.

CAS piektdien publicēja ārkārtas spriedumus bez detalizētas juridiskās argumentācijas, kas ir jāpublicē dažu nākamo nedēļu laikā.

Ukrainas un Krievijas klubus lietās pārstāvēja dažādi advokāti. "Šahtar" nolīga Spānijas advokātu biroju "Vandellos", bet Krievijas klubu lietu izskatīja Maskavā bāzētā "SILA Lawyers".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!