Foto: F64

Latvijas futbola virslīgas klubam "Liepāja", pēc Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) ieskatiem, sešām Argentīnas zemāko līgu vienībām būtu jāizmaksā vairāk nekā 200 tūkstoši eiro par Kurzemes klubā nonākušu viesspēlētāju sagatavošanu. "Liepāja" gan atbildi nav palikusi parādā, ar saviem argumentiem vēršoties pie sporta arbitrāžas tiesas (CAS), kas jaunnedēļ izskatīs Latvijas vienības apelācijas.

Vadošās starptautiskās futbola organizācijas sava sporta veida vidi iekopušas pēc noteikumiem, kas rūpīgi aizstāv klubu intereses futbolistu pārejas gadījumā. Portāls "Delfi" jau detalizēti aprakstījis apstākļus, kuru dēļ Latvijas čempionvienība "Riga" FC tika atzīta par daļēji atbildīgu 347 694 eiro izmaksāšanā Belgradas vienībai "Partizan". Šajā gadījumā rīdzinieki cieta, jo FIFA nepieļauj ne mazāko iespēju, ka kāda futbolista līgums varētu tikt lauzts ar ļaunprātīgu nodomu. Respektīvi, lai spēlētājs nevarētu censties nonākt citā vienībā, vienpusēji pārtraucot jau esošas līgumattiecības.

FIFA īpaši arī iestājusies par organizācijām, kuras jau no bērna kājas parūpējas par talantīgu futbolistu sagatavošanu. Tās izstrādātais "trenēšanas kompensācijas" mehānisms paredz, ka jauniešus sagatavojušās vienības var vairākās situācijās tiekties pēc atlīdzības. Tieši šajā rakstā aplūkotajā gadījumā nozīme ir klubu iespējām pieprasīt kompensāciju, kad spēlētājs – kurš šajā vienībā trenējies starp 12 un 21 gada vecumu – pirmo reizi ticis reģistrēts kā profesionālis.

Savukārt kompensācijas apmēru nosaka pēc īpašas tabulas, kurā visām FIFA paspārnē esošajām nacionālajām federācijām piešķirtas kategorijas no pirmās (augstākā) līdz ceturtajai (zemākā). Ja varenākajām futbola valstīm iedalītas visas četras kategorijas dažāda kaluma klubiem, tad vājāko federāciju komandas novērtētas vien kā ceturtās kategorijas vērtas.

Latvijas gadījumā pašmāju klubi jau vairākus gadus pēc kārtas var atbilst trešajai vai ceturtajai kategorijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!