Foto: F64
UEFA Čempionu līgas telpu futbolā finālā Rīgā piektdien iekļuva Lisabonas "Sporting" un "Barcelona".

Lisabonas "Sporting" pusfinālā ar 6:2 (3:1) pieveica Francijas vienību "ACCS Asnieres Villeneuve 92".

Vārtus uzvarētāju labā guva Alekss Merlims, pa vieniem - Estevans, Tomāšs Pasu, Djego Kavinatu un Kardinals, kurš realizēja soda sitienu.

Pretinieku rindās vārtus guva Nelsons Lutēns un Salā Galmēns.

Uzvaru Portugāles klubs nodrošināja jau pirmajās 12 minūtēs, gūstot trīs vārtus.

18.minūtē sarkano kartīti uzvarētāju rindās nopelnīja Pani Varela.

Abas komandas jau tikās grupu turnīrā, ar 4:3 uzvaru svinot un pirmo vietu grupā ieņemot Portugāles vienībai. Francijas klubs finišēja otrais.

Elites raundā "Sporting" svinēja divas uzvaras un reizi spēlēja neizšķirti, finālturnīrā iekļūstot labākas vārtu attiecības dēļ. "ACCS Asnieres Villeneuve 92" šajā turnīra fāzē finišēja aiz Krievijas kluba "Tjumeņ", taču pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā un Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA) un Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) lēmuma par Krievijas komandu - izlašu un klubu - izslēgšanu no dalības UEFA un FIFA sacensībās Rīgā spēlēs otro vietu grupā ieguvušais Francijas klubs.

Līdz šim neviena Francijas komanda vēl nav piedalījusies finālā, kamēr "Sporting" izcīnījis divus titulus.

Turnīra lielākā zvaigzne ir tieši Francijas vienībā. Tā ir 36 gadus vecā Portugāles telpu futbola leģenda Rikardinju, kurš līgā uzvarējis trīs reizes, sešas reizes atzīts par planētas labāko telpu futbolistu un pērnruden - par 2021.gada FIFA Pasaules kausa finālturnīra labāko spēlētāju.

Otrā pusfinālā Lisabonas "Benfica" pagarinājumā piekāpās "Barcelona" ar 4:5 (3:0, 1:4, 0:1).

Jau 41. spēles sekundē vadībā izvirzījās "Benfica", kad soda sitienu realizēja Hoseins Tajebi - 1:0.

Līdz puslaika beigām pārsvaru trīskāršoja Vinisiuss Roša un Afonsu Žezūšs.

21.minūtē spāņi vienus vārtus atspēlēja, bumbu savos vārtos raidot Andrē Souzam - 1:3.

Desmit minūtes vēlāk Spānijas vienība guva pirmos vārtus pašu spēkiem, izceļoties Ferrau - 2:3. 35.minūtē neizšķirtu panāca Djegu, bet 38.minūtē viņš vadībā jau izvirzīja "Barcelona" - 4:3.

Turklāt 35.minūtē pēc viņa pirmajiem gūtajiem vārtiem soda sitienu spāņu kluba labā nerealizēja Serhio Losano.

Tas noveda pie neizšķirta, jo tūlīt pēc Djegu otrajiem gūtajiem vārtiem Portugāles klubs guva ceturtos vārtus, izlīdzinot rezultātu - 4:4. Vārtus iesita Ivans Čiškala.

Pagarinājuma desmitajā minūtē uzvaras vārtus guva Barselonas kluba spēlētājs Adolfo - 5:4 "Barcelona" labā.

"Barcelona" lepojas ar trim līgas uzvarētājas tituliem, "Benfica" - ar vienu (2010.).

"Barcelona" pirms pusfināla bija turnīra rezultatīvākā komanda, sešās spēlēs gūstot 40 vārtus. Savukārt "Sporting" līderis Kavinatu pirms pusfināla ar deviņiem gūtiem vārtiem bija turnīra trešais labākais vārtu guvējs.

Spēles par pirmo un trešo vietu notiks 1.maijā.

2020./2021.gada sezonā "Sporting" finālā ar 4:3 pieveica "Barcelona" vienību.

Pirmo reizi vēsturē kāds no UEFA eirokausu fināliem notiek Latvijā.

UEFA Čempionu līga telpu futbolā ir ikgadējs turnīrs, kas tiek aizvadīts kopš 2001.gada, aizstājot kopš 1984.gada notikušo Telpu futbola Eiropas klubu čempionātu. Čempionu līgas nosaukumu turnīrs ieguvis, sākot ar 2018./2019.gada sezonu. Līdz tam turnīra nosaukums bija UEFA Telpu futbola kauss.

Tituliem bagātākā komanda sacensībās ir spāņu klubs "Inter FS", kas turnīrā triumfējis piecas reizes.

Šosezon turnīrā piedalījās komandas no 52 UEFA dalībvalstīm. Tikai trīs valstis Eiropā nestartēja UEFA Čempionu līgā telpu futbolā - Fēru salas, Islande un Lihtenšteina.

Latvijas čempionvienība 'Raba" priekšsacīkšu kārtā izcīnīja vienu uzvaru, piedzīvoja divus zaudējumus un nekvalificējās pamatkārtai.

Telpu futbolu spēlē ar mazāku bumbu nekā futbolā, taču telpu futbolā bumba ir smagāka un ne tik atsperīga. Katrā komandā vienlaikus laukumā ir pa pieciem laukuma spēlētājiem, spēlētāji tiek izmantoti maiņās jeb virknējumos. Komandai ir tiesības vārtsargu nomainīt pret laukuma spēlētāju. Spēle ilgst 40 minūtes, divos puslaikos pa 20 minūtēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!