Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Šonedēļ Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) "Pro" kategorijas treneru licences pēc sekmīgas kursa noklausīšanās un diplomdarbu aizstāvēšanas ieguvuši 14 Latvijas speciālisti, informē Latvijas Futbola federācija (LFF).

Atbilstoši LFF apstiprinātajam treneru klasifikatoram UEFA "Pro" kategorijas diploms sniedz iespēju trenerim strādāt par galveno treneri Latvijas virslīgas čempionāta klubā, savukārt UEFA Treneru konvencijas ietvaros šis diploms sniedz iespēju strādāt jebkurā Eiropas valstī.

Pie kārotajiem diplomiem tikuši Jurijs Popkovs, Viktors Ņesterenko, Mihails Koņevs, Jānis Intenbergs, Dainis Kazakevičs, Vladimirs Pačko, Marians Pahars, Jurģis Pučinsks, Vladimirs Babičevs, Vitālijs Astafjevs, Sergejs Pogodins, Aleksejs Jagudins, Andrejs Štolcers un Andris Riherts.

No šiem speciālistiem Pahars ir Latvijas izlases galvenais treneris, Kazakevičs vada Latvijas U-21 valstsvienību, bet Pučinsks, Astafjevs un Riherts strādā par galvenajiem treneriem Latvijas "SMScredit.lv Virslīgas" futbola čempionātā.

UEFA "Pro" licences iegūšana ir mērķtiecīgs un nozīmīgs solis katra profesionāla trenera karjerā. Ja agrāk šādas licences iegūšanai pašmāju treneriem bija nepieciešams doties mācībās uz ārzemēm, šodien šī iespēja ir piešķirta arī LFF, kur tādējādi tiek nodrošināta futbola treneru apmācības pilna piramīda - sākot no C LFF kategorijas līdz UEFA "Pro" licences iegūšanai," diplomu pasniegšanas ceremonijā izteicās LFF ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis.

Mācību procesa laikā, kas kopumā pusotra gada laikā aizņēma aptuveni 400 stundas, treneri sekmīgi veica visus nepieciešamos praktiskos un teorētiskos uzdevumus, kā arī sekmīgi aizstāvēja savus diplomdarbus. Treneri devās stažēties arī dažādos ārzemju klubos, kā arī piedalījās izbraukuma sesijās UEFA galvenajā birojā Šveices pilsētā Nionā un Kauņas futbola akadēmijā, Lietuvā.

Lai jaunos "Pro" UEFA kursus un kursu absolventus atzītu par leģitīmiem, LFF bija jāiziet procedūra, kuras laikā UEFA dažādās instancēs tika apstiprināta Latvijas gatavība kļūt par pilnvērtīgu UEFA Izglītības konvencijas dalībvalsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!