Foto: AP/Scanpix
Traģisko aviokatastrofu piedzīvojusī Brazīlijas spēcīgākās futbola līgas klubs "Chapecoense" ir salīdzinoši jauna komanda, kas dibināta 1973. gadā Brazīlijas dienvidu pilsētā Čapeko, kurā ir aptuveni 200 000 iedzīvotāju. Starp A sērijas klubiem tā ir jaunākā komanda ar mazāko fanu bāzi.

Jau ziņots, ka "Chapekoense" komanda otrdien devās uz "Copa Sudamericana" kausa finālspēli Madeljinā, kur bija paredzēta cīņa ar vietējo klubu "Atletico Nacional", tomēr lidmašīna piedzīvoja aviokatastrofu.

Pagaidām zināms, ka no futbolistiem izdzīvojuši ir Alans Rušels, Džeksons Follmans un Danilu.

"Chapekoense" tiek uzskatīta par vienu no veiksmes stāstiem Brazīlijas futbolā. Kluba vadība pēdējos gados spējusi izvairīties no finansiālajiem parādiem, kas tik mazai komandai arī esot sasniegums. Tai ir aptuveni 70 000 fani, un tas ir mazākais rādītājs starp valsts spēcīgākās līgas komandām. Pirmo reizi klubs A sērijā spēlēja jau 1978. un 1979. gada sezonās, taču toreiz turnīra izspēles sistēma bija daudz citādāka nekā šodien, jo tajā piedalījās liels komandu skaits. Turpinājumā līdz 2009. gadam "Chapekoense" noslīdēja līdz D sērijas čempionātam, bet tad sekoja veiksmīgas sezonas, kas ļāva 2014. gadā atgriezties spēcīgāko komandu vidū.

Piecas reizes "Chapekoense" komanda spējusi uzvarēt Santakatarinas štata čempionātā, kā arī reizi tika pie šī reģiona kausa. Savukārt nevienā no valsts čempionātiem tā nav spējusi uzvarēt. Labākais sasniegums bija otrā vieta 2013. gada B sērijas čempionātā, bet 2014. gadā A sērijā tā ierindojās 15. vietā, bet nākamajā sezonā – pozīciju augstāk. Savukārt šajā sezonā pēc 37 spēlēm Čapeko komanda ar 52 punktiem ierindojas devītajā vietā.

Parasti "Chapekoense" mājas spēles aizvada "Arena Conda", kur var sapulcēties 22600 skatītāju, bet "Copa Sudamericana" kausa finālspēli tā plānoja spēlēt "Couto Pereira" stadionā ar 40 000 vietām. Tajā parasti spēlē "Coritiba" komanda.

"Chapekoense" komandā nav pārāk daudz starptautiski pazīstamu spēlētāju. Kādā no Brazīlijas izlasēm spēlējuši tikai divi futbolisti – Mateuss Biteku, kurš 2013. un 2014. gadā pārstāvēja U-20 izlasi, un Klaudiu Vinks Netu, kurš 2011. gadā spēlēja U-17 valstsvienībā. Biteku šai komandai tika izīrēts no Vācijas bundeslīgas kluba "Hoffenheim".

Pirmā finālspēle "Copa Sudamericana" turnīrā starp "Chapekoense" "Atletico Nacional" bija jānotiek trešdien. Vietu finālā "Chapekoense" izcīnīja pēc Argentīnas vienības "San Lorenzo" uzvarēšanas pagājušajā nedēļā. "Copa Sudamericana" ir otrs prestižākais klubu turnīrs Dienvidamerikā aiz "Copa Libertadores". "Copa Sudamericana" uzvarētājs iegūtu tiesības nākamgad spēlēt "Copa Libertadores".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!