Foto: AFP/Scanpix/LETA

Anglijas premjerlīgas futbola klubs Londonas "Chelsea" pirmdien pārdots Toda Bolija vadītajai investoru grupai par 4,25 miljardiem sterliņu mārciņu (4,99 miljardi eiro), pirmdien paziņoja klubs.

Ar sportā rekorda vērtu darījumu pirmdien beigusies 48 gadus vecā ASV magnāta vadītā konsorcija realizētā Londonas kluba pirkšana no Romāna Abramoviča.

Konsorcijs uzvarēja cīņā ar 11 konkurentiem, bet kluba pārdošanas process sākās 2.martā.

Tiek ziņots, ka Beisbola augstākās līgas (MLB) kluba Losandželosas "Dodgers" līdzīpašnieks Tods Bolijs "kluba pārvaldību uz vienlīdzības pamatiem veiks kopīgi ar" ar galveno darījuma partneri ieguldījumu sabiedrību "Clearlake Capital".

Šveices miljardieris Hansjorgs Viss un ASV magnāts Marks Valters ir citi galvenie konsorcija dalībnieki.

Bolijs būs kontrolakciju sabiedrības priekšsēdētājs.

"Esam pagodināti kļūt par "Chelsea" kluba jaunajiem aizbildņiem," sacīja Bolijs. "Mūsu kā īpašnieku vīzija ir skaidra - mēs vēlamies darīt līdzjutējus lepnus."

Abramovičs par kluba pārdošanu paziņoja martā, tikai dažas dienas pirms tam, kad Lielbritānijas valdība viņam piemēroja sankcijas pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā.

Abramovičs "Chelsea" iegādājās 2003.gadā par 140 miljoniem mārciņu.

Krievijas miljardiera laikā komanda 19 gados izcīnīja 19 dažādas trofejas, tostarp piecas reizes uzvarēja premjerlīgā un divas reizes UEFA Čempionu līgā. Šosezon "Chelsea" aizcīnījās līdz Anglijas (FA) kausa un Līgas kausa finālam, abos mačos zaudējot "Liverpool" pēcspēles 11 metru sitienu sērijā.

Jaunie īpašnieki plāno arī investēt klubā 1,75 miljardus mārciņu (2,05 miljardi eiro).

Abramovičs nevar gūt peļņu no "Chelsea" pārdošanas, taču viņš jau bija apņēmies norakstīt kluba 1,5 miljardus mārciņu (1,75 miljardi eiro) lielo parādu, kā arī visus ieņēmumus no pārdošanas novirzīt Ukrainas kara upuriem.

Izskanēja bažas par kluba nākotni, ja pārdošana netiks pabeigta pirms valdības izsniegtās licences beigām 31.maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!