Foto: AFP/Scanpix/LETA

Trešdien par 2018./2019. gada sezonas UEFA Eiropas līgas čempioniem kļuva Londonas “Chelsea” komanda, kas finālspēlē Azerbaidžānas galvaspilsētā Baku ar rezultātu 4:1 (0:0) apspēlēja Londonas “Arsenal” vienību.

Pirmā nopietnā spēles iespēja bija “Arsenal” futbolistiem, kad devītajā minūtē “Chelsea” vārtsargs Kepa Arisabalaga nedroši atsita centrējumu. Atlēkušā bumba nonāca pie Pjēra Emerika Obamejanga, bet uzbrucējs izpildīja diezgan neveiksmīgu sitienu.

Mača 18. minūtē spēles galvenajam tiesnesim Džanluka Roki nācās paļauties uz VAR sistēmas atkārtojumu. Aleksandrs Lakazete veiksmīgi aizbēga no aizsardzības, bet soda laukumā viņu jau šķietami nogāza Arisabalaga. Kontakts atkārtojumā bija saskatāms, taču tiesnesis pārkāpumu un 11 metru soda sitienu nepiešķīra.

Spēles ritējums ar laiku gan izlīdzinājās. Tās 40. minūtē pirmo reizi nopietni iesaistīties spēlē nācās “Arsenal” vārtu vīram Petram Čeham. Žoržinju labā sitiena pozīcijā izvirzīja Oliveru Žirū, bet Čehs atvairīja francūža sitienu, liekot vilties savas bijušās komandas līdzjutējiem.

Otrā šādā situācijā virsroku gan guva bijušais “Arsenal” pārstāvis. Lielisku centrējumu izpildīja Emersons, kura adresāts Žirū izpildīja neatvairāmu sitienu kritienā ar galvu – “Chelsea” vadībā 1:0.

Nākamās minūtes pārsvars pārgāja iedzinēju rokās, bet veiksmīgāki atkal izrādījās “Chelsea” futbolisti. Spēle 60. minūtē Edens Azārs izpildīja precīzu piespēli pa zemi uz soda laukuma vidu, kur kustībā rezultatīvu sitienu izpildīja Pedro.

Turklāt piecas minūtes vēlāk pirmos vārtus spēlē varēja gūt pats Azārs, kurš realizēja Žirū nopelnītu 11 metru soda sitienu.

Taču vārtu birums nebeidzās gluži ar to. “Arsenal” pēc standartsituācijas atguva vienus vārtus, kad brīnišķīgu tālsitienu no gaisa izpildīja Alekss Ivobi. Sarkanbaltajos formas tērpos ģērbtās komandas līdzjutējiem prieki gan bija īsi, jo izcila Žirū un Azāra saspēle ļāva Azāram panākt jau 4:1.

Spēles pēdējās minūtēs abām komandām vēl radās izcilas vārtu gūšanas iespējas, tomēr rezultāts vairs nemainījās.

Tādējādi “Chelsea” vienība jau otro reizi kluba vēsturē izcīnījusi Eiropas līgas titulu. Jāmin, ka komanda divreiz arī triumfējusi UEFA Kausu ieguvēju kausā, ko var uzskatīt par sava veida priekšteci Eiropas līgai.

Savukārt “Arsenal” komanda zaudējusi iespējas piedalīties nākamā gada UEFA Čempionu līgā, kas viņiem pienāktos kā šī turnīra uzvarētājai. Londonas klubs Anglijas premjerlīgā ieņēma vien piekto vietu, tāpēc tam šī spēle bija pēdējā iespēja nākamsezon spēlēt augstākās raudzes Eiropas turnīrā.

Klubam šis bija jau piektais zaudējums tā vēsturē sešos starptautiskā futbola fināla mačos. Vienīgo reizi “Arsenal” finālā uzvarējusi, kad tā 1994. gada Kausu ieguvēju kausā pieveica “Parma” vienību no Itālijas.

Šī bija arī pēdēja Petra Čeha spēle profesionālajā futbolā. Britu mediji jau ziņojuši, ka vārtsargs vienojies kļūt par "Chelsea" sporta direktora pēc savas karjeras beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!