Foto: F64

Latvijas futbola kluba Daugavpils "Daugava" spēļu sarunāšanas skandāla lieta joprojām atrodas izmeklēšanā un nav prognozējams, kad varētu nonākt tiesā.

2014. gada oktobrī Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošana pārvaldes (ONAP) darbinieki aizturēja astoņas personas, kuras tiek turētas aizdomās par futbola spēļu rezultātu ietekmēšanu. Neilgi pēc aizturēšanas LFF Disciplinārā komisija uz nenoteiktu laiku no futbola diskvalificēja komandas galveno treneri Ivanu Tabanovu, tehnisko direktoru Jevgeņiju Klopovu, kā arī spēlētājus Aleksandru Vlasovu un Jevgeņiju Kosmačovu. Vēlāk publiskajā telpā izskanēja informācija, ka viens no aizturētajiem bijis Oļegs Gavrilovs, kurš 2009. gadā Daugavpils "Dinaburg" totalizatora skandālā jau bija diskvalificēts no Latvijas futbola uz mūžu. Tāpat, pēc neoficiālas informācijas, starp aizturētajiem bijuši Gavrilova draudzene Marija Stepanova, Gavrilova meita Marija Gavrilova un kāds Eltons Čauss, kura vārds nav zināms Latvijas futbola sabiedrībā.

Septiņi no aizturētajiem dažas dienas vēlāk tika atbrīvoti, bet Gavrilovs palika apcietinājumā līdz 2015. gada martam, kad viņu atbrīvoja pret 35 000 eiro drošības naudu. Kopš tā brīža šajā lietā "iestājies klusums" un nav bijusi informācija par lietas tālāku virzību.

Kā portāls "Delfi" uzzināja Valsts policijā, patlaban lietā turpinās izmeklēšana. Aizdomās joprojām tiek turētas astoņas personas, kuru vārdus likumsargi oficiāli neatklāj. Lai gan bija radušās aizdomas, ka Gavrilovs varētu atstāt Latviju, lai slēptos no izmeklēšanas, policijas preses pārstāvis Toms Sadovskis portālam "Delfi" apstiprināja, ka neviens no aizdomās turētajiem nav pārkāpis drošības līdzekļu nosacījumus.

Par to, kad lietu varētu nosūtīt prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai, policija neprognozē. Pēc portāla "Delfi" rīcībā esošās informācijas, izmeklētāji lietu prokuratūrai varētu nodot februārī, taču, kad tiks izvirzītas apsūdzības un lieta nonākt tiesā, - nav prognozējams.

"Mēs tāpat, kā jūs, žurnālisti, interesējamies par šo lietu Iekšlietu ministrijā. Taču tur tikai uzzinām, ka kriminālprocess turpinās. Arī UEFA regulāri interesējas par lietas virzību, taču neko jaunu nevaram pateikt. Laikam, noslogojums tur ir tik liels. Bet lieta turpinās," portālam "Delfi" teica LFF ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis. "Solīja, ka 2015. gadā lieta varētu nonākt prokuratūrā, taču tas nenotika. Mēs jau negribam, lai kāds obligāti sēž cietumā. Mēs gribam panākt, lai ar mūsu rīcībā esošo informāciju, ko nevaram atklāt, kāds no šiem darboņiem tiek nolikts pie vietas."

Pēdējos gados aizdomas par spēļu sarunāšanām skārušas vēl vairākas komandas – Rīgas "Daugava", FB "Gulbene", "Compact.lv" un FC "Jūrmala". Kā norāda Mežeckis, ar dažādām metodēm izdevies no lielā futbola "izstumt" piecas "aizdomīgās" komandas, un pērn Latvijas virslīgā, neskaitot ar Gulbenes komandu saistītās aizdomīgās spēles, bijusi vēl tikai viena "aizdomīga" spēle starp Jūrmalas "Spartaks" un čempioni "Liepāju". Pēc Mežecka teiktā, šajā spēlē bijušas dīvainas likmes ārvalstu bukmeikeru kantoros, bet no futbolistiem neviens nebija pieķerts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!