Foto: F64
Latvijas čempionvienībā futbolā Daugavpils "Daugava" ikviens zina, ka šosezon vairāku spēļu rezultāti bijuši sarunāti, intervijā portālam "sportacentrs.com" atklājis nigēriešu uzbrucējs Stenlijs Ibe, kurš nesen lauzis līgumu ar komandu.

Daugavpils vārds saistībā ar spēļu rezultātu sarunāšanu tiek minēts jau vairākus gadus. 2009.gadā Daugavpils "Dinaburg" vienība tika izslēgta no virslīgas, bet tās prezidents Oļegs Gavrilovs un galvenais treneris Tamazs Pertija uz mūžu diskvalificēti no Latvijas futbola.

Vēlāk "Dinaburg" apvienojās ar "Daugavu", bet nākamajā gadā Pertijam tika atcelta mūža diskvalifikācija un pašlaik viņš vada Latvijas "SMScredit.lv Virslīgas" futbola čempionāta līdervienību Rīgas "Skonto". Savukārt Gavrilovam mūža diskvalifikācija joprojām ir spēkā, tomēr viņš sastopams gandrīz katrā "Daugavas" spēlē.

Ibe "Daugavas" komandā spēlēja jau otro sezonu. Pērn viņš palīdzēja "Daugavas" komandai izcīnīt pirmo Latvijas čempiona titulu vēsturē, bet šosezon situācija vienības iekšienē esot kardināli mainījusies, jo direktora amatu atstāja Romāns Žodžiks.

Šosezon vienības ģenerāldirektors ir Romāns Lajuks, kurš arī kā vienīgais kluba vadītājs norādīts mājaslapā internetā.

Ibe izteicies, ka par rezultātu ietekmēšanu jeb totalizatora spēlēm komandā ir informēts ikviens.

"Trenerim un spēlētājiem tika maksāts par spēlēšanu pēc Gavrilova pasūtījuma. Kluba prezidents (domāts joprojām diskvalificētais Gavrilovs, kurš tātad amatu oficiāli nevar ieņemt) nodeva nepieciešamo informāciju direktoram un trenerim, kurš tālāk izraudzījās 3-4 futbolistus, kuri tika informēti par uzdevumiem," stāstīja Ibe.

Nigēriešu uzbrucējs izteicies, ka šādi zaudēta spēle pret "Ventspili" (0:1) un arī Zviedrijas "Elfsborg" (1:7) UEFA Čempionu līgas ietvaros. Tāpat nelikumīgi ietekmēti arī uzvarētie mači ar "Metta"/LU (3:0) un Ilūkstes NSS (2:0).

"Komandai netika dots uzdevums uzvarēt ar lielu pārsvaru, galvenais bija sasniegt noteikto rezultātu. Respektīvi, tika maksāts par nekā nedarīšanu," atklājis Ibe. "Ne jau visi spēlētāji tika par to informēti, bet par to, ka spēle nebija tīra, šaubu nebija. Gavrilovu šajā klubā uztrauc tikai viņš pats un iespējamā peļņa. Viņš uz visiem skatās no augšas, pārējos uztverot kā zemāk stāvošus."

Tāpat Ibe stāstīja, ka Lajuks atbildes mačā ar "Elfsborg" cīņas gaitā saņēmis instrukcijas pa telefonu, ko centies slēpt zem papīra lapām.

Ibe arī atklājis, ka laikā, kad viņš bijis traumēts, visus jautājumus nācies kārtot ar "diskvalificēto" Gavrilovu, kurš atteicies apmaksāt ārstēšanos un licis doties laukumā pat neveselam. Tāpat spēlētājam neesot maksāta alga.

"Strīdos iesaistījās mans aģents, kurš draudēja, ka tiks iesniegti dokumenti Starptautiskajā Futbola federāciju asociācijā (FIFA). Tikai bailes no FIFA piespieda "Daugavu" pieklust," teica Ibe. "Galu galā, man tika piedāvāts samaksāt par diviem mēnešiem [augusts un septembris] un iegādāties biļetes uz Čehiju. Aģents tam nepiekrita, piedāvājot iesaistīt augstākās instances, taču es nolēmu piekrist, jo man gribējās tikt mājās, atpūsties un sakopt veselību. Es vairs nevarēju izturēt visu šo attieksmi. Ne ar ko tādu līdz šim nebiju saskāries."

Latvijas Futbola federācijas (LFF) ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis sarunā ar aģentūru LETA komentārus solīja sniegt vēlāk piektdien, kad būs iepazinies ar materiālu.

Šajā Latvijas virslīgas sezonā "Daugava" pašlaik ar 45 punktiem 23 spēlēs ieņem trešo vietu, tomēr no līderēm "Skonto" un "Ventspils" atpaliek par desmit punktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!