Foto: PantherMedia/Scanpix
Ja jūsu dēls spēlē futbolu un jums nav žēl aptuveni 5000 latu, tad dēls var trenēties Latvijas virslīgas komandā un varbūt pat tikt laukumā kādā no spēlēm – "Delfi Sports" apstiprināja vairāki avoti, bet futbola vadības līmenī tādu apstiprinājumu gūt neizdevās.

Vairākos gadījumos situācija ir bijusi līdzīga, apliecināja jauniešu vecāki, kuri gan vēlējās palikt anonīmi, jo viņu atvases turpina spēlēt citās komandās un cer nākotnē būt profesionāli futbolisti.

Sākotnēji vecāki palūdz, vai 16-17 gadus vecs jaunietis var patrenēties komandā un izmēģināt spēkus virslīgas klubā vismaz treniņos. Pēc dažiem treniņiem komandas treneris pasaka, ka jaunietis īsti vēl nav gatavs spēlēt tādā līmenī un komandā neiederas, taču kluba vadība vecākiem izskaidro situāciju – redziet, viena futbolista trenēšana, uzturēšana, utt. klubam izmaksā aptuveni 5000 latus sezonā. Tieši no vecākiem šī nauda netiek prasīta, taču mājieni ir nepārprotami, ka jaunietis komandā var turpināt spēlēt par "pašizmaksu".

"Delfi Sports" uzrunātie Latvijas futbola sabiedrības cilvēki par šādiem gadījumiem ir pārsteigti, jo tas ir pretrunā ar profesionālo futbolu, tomēr nekā nelikumīga tajā nav. Savukārt kāds no bijušajiem LFF darbiniekiem nebija pārsteigts, jo pāris klubi Latvijā tādā veidā ir mēģinājuši nodrošināt komandai finansējumu.

"Pat baumu līmenī neesmu neko tādu dzirdējis. Vairāk nekā negatīva attieksme pret šādiem gadījumiem," pārsteigts bija LFF ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis. "Tas nav tirgus, katram klubam ir vajadzīgi normāli spēlētāji. Ja komandā būs 11 tādi spēlētāji, tad klubs nenoturēsies virslīgā."

Mežeckis atcerējās gadījumus PSRS laikā. Toreiz dažu dienvidu republiku komandas par zināmu samaksu piedāvāja uzspēlēt dublieru komandās, bet pamatkomandās gan nav atļāvušies "tādus jokus taisīt". "Atceramies kaut vai nesenos gadījumus Itālijā, kur spēlēja [Lībijas diktatora Muamara] Kadafi dēls. Nekas jau nelikumīgs tas nav, juridiski tā ir kluba iekšējā liet, bet... Nu tīri ētiski tas nav."

Izbrīns bija arī Latvijas čempionu "Skonto" valdes loceklim Antanam Sakavickam. "Pirmā dzirdēšana. Mēs netirgojam vietas un pat nedomājam kaut kā rīkoties. Profesionālā futbolā tādas lietas tomēr nebūtu pieļaujamas. Tas nav nopietni."

"Cik tur maksā? Ja tā, tad jau es arī varētu samaksāt un uzspēlēt kādā spēlē," jokojot teica Sakavicks.

Arī futbola kluba "Jelgava" valdes priekšsēdētājs Ainārs Tamisārs. "Pie mums tas neietu cauri. Jo galvenais treneris Dainis Kazakevičs skatās – tas, kurš ir tajā brīdī labākais, tas arī iet laukumā. Mums arī tādi piedāvājumi nav bijuši un mēs nevienam nedomājam piedāvāt."

"Varbūt pat labi, ka tādi piedāvājumi nav. Jo nauda ne vienmēr nes labumu," piebilda Tamisārs.

Tikmēr kāds bijušais LFF darbinieks, kurš arī nevēlējās atklāt savu vārdu, atcerējās gadījumu pirms vairākiem gadiem. Toreiz vienā no virslīgas lejasdaļas komandām bijis futbolists, kura atrašanās laukumā nav bijusi izprotama – futbolists kļūdījies vairākas reizes, neko īpašu nav rādījis, bet viņa vecāki bijuši starp komandas atbalstītājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!