Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Ekonomiskās krīzes dēļ bijušais Latvijas futbola kluba "Ventspils" galvenais treneris Nuncio Dzavetjēri nav spējis vienību vadīt pēc saviem ieskatiem, kā arī nepratis ar kluba vadību atrast risinājumus tālākai sadarbībai, otrdien publicētajā intervijā izdevumam "Sporta Avīze" atklāja itāļu speciālists.

Kā ziņots, līgumu pēc abpusējas vienošanās "Ventspils" klubs un Dzavetjēri pārtrauca šī gada sākumā.

"Galvenais iemesls, kāpēc dodos prom, ir ģimenes problēmas. Otrs iemesls ir projekts, ko diemžēl pagaidām neizdosies sākt. Pērn runāju ar kluba prezidentu Juriju Bespalovu un piedāvāju konkrētu plānu, kā uzlabot kluba darbu. Tas vairāk attiecas uz jauno spēlētāju audzināšanu. Diemžēl nevienojāmies, jo ekonomiskās krīzes dēļ klubs to nevar atļauties," pastāstīja treneris, atklājot, ka iecerētais projekts bija jauna profesionāla futbola akadēmija.

"Projekta termiņš bija trīs gadi, taču, lai to realizētu, nepieciešams investēt lielākus līdzekļus, nekā tas jauniešu līmenī notiek tagad. Redzams, ka projekts tiešām finansiāli nav "paceļams". Kluba prezidents piedāvāja pagarināt līgumu, bet, ņemot vērā ekonomisko situāciju, līgumā bija citi nosacījumi un garāks termiņš. Nepiekritu, jo neredzēju argumentus, kas ļautu darbu veikt profesionālāk. Man nepatīk stāvēt uz vietas - gribēju spert soli pa soliem uz priekšu. Atgriezties Itālijā bija mans lēmums, jo gribu strādāt profesionāli. Ja tas nav iespējams, labāk nemaz nestrādāt," uzskata speciālists.

Dzavetjēri par "Ventspils" komandas galveno treneri kļuva 2009.gada augustā, dīvainos apstākļos nomainot ukraiņu speciālistu Romānu Grigorčuku, un abās sezonās viņa vadībā "Ventspils" vienība Latvijas čempionātu noslēdza otrajā vietā.

"Toreiz viss notika ļoti ātri. Prezidents vēlējās pārmaiņas un meklēja treneri, kurš var strādāt ar gados jauniem spēlētājiem. Ventspilī ierados, kad sezona jau bija pāri pusei. Kardinālas izmaiņas spēlē neizdarīju, jo tik īsā laikā nebūtu prātīgi kaut ko strauji mainīt. Situācija nebija no vieglajām. Piemēram, ievērojami mainījās komandas sastāvs. Ar savām metodēm sāku strādāt aizvadītajā sezonā. Līdz jūlija vidum viss gāja diezgan gludi, taču tad radās problēmas, jo dažiem spēlētājiem sāka klibot disciplīna. Neuzskatu, ka būtu iemesls par par rezultātu skumt. Esmu priecīgs, jo virkne jauno spēlētāju progresēja, tika pie vārda izlasēs. Uzskatu, ka tie ir mana darba augļi," savu mundieri spodrināt steidz itālis.

Tikmēr par plaši aprunāto bijušo kluba spēlētāju Denisa Kačanova, Sašas Cilinšeka un Vīta Rimkus mīklaino atlaišanu, kas tiek pamatota ar futbolistu saistību ar totalizatoriem, Dzavetjēri nemācēja sniegt jaunu informāciju.

"Tā lēma prezidents. Viņš pateica, ka esot problēmas ar šiem pieredzējušajiem spēlētājiem, tāpēc klubs nolēmis viņus atskaitīt. Man nebija ne jausmas, kas ar ko bijis saistīts totalizatorā. Tas noteikti ir slikti, ja cilvēki, kas ir futbolā, nodarbojas ar totalizatora likmju veikšanu. Man par viņiem radās normāls iespaids - profesionāļi, labi strādāja treniņos. Viņos nesaskatīju nekā slikta. Nešaubos, ka ar viņiem sastāvā būtu uzvarējuši Latvijas čempionātā. Taču situācija un iemesli var būt dažādi," piebilda treneris.

Nobeigumā Dzavetjēri dalījās iespaidos par Latvijas futbola virtuvi un izklāstīja savus nākotnes plānus.

"Tas, ka Latvijā pirms spēlēm bija tik maza ažiotāža, mani nepārsteidza, jo "Ventspils" šajā ziņā darīja, ko varēja, un strādāja labi. Es cenšos nedomāt, cik pilnas man aiz muguras ir tribīnes. Mans uzdevums ir panākt labu sniegumu laukumā. Neko darīt, Latvijā futbols cilvēkiem nešķiet tik interesants kā Itālijā. Latvijas čempionāts ir apmēram Itālijas C sērijai (pēc spēka trešā līga) atbilstošs. Tālāk futbols Latvijā attīstīsies tikai tad, kad futbolisti mainīs attieksmi treniņos, kad viņi strādās maksimāli kvalitatīvi," izteicās treneris. "Ja saņemšu labu piedāvājumu, to izskatīšu, taču šobrīd līdz jūlijam plānoju ņemt pārtraukumu."

Kā ziņots, pagājušā gada nogalē par Dzavetjēri interesi izrādīja Krievijas otrās līgas komanda Novokuzņeckas "Metallurg-Kuzbass".

43 gadus vecais Dzavetjēri karjeras laikā strādājis abos varenajos Milānas klubos "AC Milan" un Milānas "Inter", atbildot par jauniešu un dublieru komandām. Savukārt laika posmā no 2006. līdz 2008.gadam viņš bija Itālijas komandas "Udinese" otrais treneris.

Par "Ventspils" galveno treneri pirmdien apstiprināts krievu speciālists Sergejs Podpalijs.

Kijevā dzimušais Podpalijs savas spēlētāja karjeras laikā divas spēles aizvadīja arī Krievijas izlasē, tāpat viņš bijis kapteinis slavenajās Maskavas "Lokomotiv" un Maskavas "Dinamo" komandās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!