Foto: AFP/Scanpix/LETA

Itālijas Futbola federācija (FIGC) izteikusi piedāvājumu Eiropas Futbola asociāciju apvienībai (UEFA) pārcelt 2020. gada Eiropas čempionātu futbolā uz vēlāku laiku, lai Itālijā varētu tikt izspēlēts augstākās līgas jeb A sērijas čempionāts, kurš pagaidām apturēts koronavīrusa "Covid-19" izplatības dēļ. Viens no iespējamiem risinājumiem varētu būt Eiropas meistarsacīkšu atlikšana uz nākamo gadu, ziņo medijs BBC.

Šobrīd koronavīrusa dēļ lielākajā daļā Eiropas pārtraukta vietējo, profesionālo futbola čempionātu sacensības. Starp izņēmumiem nosaucamas valstis kā Krievija, Serbija, Turcija un Ukraina. Turklāt atceltas šīs nedēļas UEFA Čempionu līgas un Eiropas līgas spēles.

Savukārt FIGC prezidents Gabriele Gravina apliecinājis, ka ideja atlikt Eiropas čempionātu tiks ieteikta otrdien gaidāmajā UEFA ārkārtas sēdē, kurā visas 55 organizāciju pārstāvošās federācijas piedalīsies kopīgā konferences zvanā.

"Mēs centīsimies A sērijas čempionātu izspēlēt līdz galam, jo tas ir godīgāk un korekti pret klubiem, kuri veikuši vairākas investīcijas un tagad uzupurējušies," televīzijas kanālam "Sportmediaset" atzina Gravina.

Uz dalību sēdē uzaicinātas Eiropas klubu asociācijas un Eiropas līgu valdes, kā arī Starptautiskās profesionālo futbolistu federācijas (FIFPro) pārstāvis, lai visas puses kopīgi varētu spriest par vietējo un starptautisko turnīru nākotni. Tiks izskatīta arī iecere Eiropas čempionātu pārcelt gadu vēlāk.

Itālijas Futbola federācijas prezidents cer vietējās līgas sezonu izspēlēt līdz 30. jūnijam, bet vienlaikus atzinis, ka tā varētu ieilgt par mēnesi ilgāk. Gravina spēļu atsākšanu gan nevēlas uzsākt steigšus, un norādījis, ka spēlētājiem pagaidām par trenēšanos nevajadzētu domāt.

Līdzīgu nostāju paudis Spānijas augstākās līgas jeb "La Liga" prezidents Havjers Tebass, kurš paudis pārliecību par čempionāta pilnīgu izspēlēšanu. Viņa vadītās līgas darbība tika apturēta ceturtdien, kad Madrides "Real" vienība bija spiesta doties karantīnā, bet vairākiem "Valencia" komandas pārstāvjiem tika konstatēts "Covid-19".

"Esmu kontaktējies ar Itāliju un Vāciju," medijs "Cadena COPE" citējis Tebasu. "Otrdien lūkosim, kas notiks ar Eiropas čempionātu, un tad izlemsim. Skatīsimies, kā noslēgt sezonu, ja čempionāts nenotiks. To nepaveicot, mums būs nopietnas problēmas. Pārtraucot sacensības, ienākumi paliek daudz zemāki. Visu komandu budžeti tiek kompromitēti, taču esmu pārliecināts, ka sezonu noslēgsim."

2020. gada Eiropas čempionātu bija plānots izspēlēt no 12. jūnija līdz 12. jūlijam. Čempionātam kvalificējušās 24 komandas, kuras aizvadītu spēles 12 dažādās valstīs, pusfinālam un finālam notiekot Vemblija stadionā Londonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!