Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas vadošo futbola klubu vērtības reitingā pirmajā vietā ierindojas Spānijas vienība "Real Madrid" un "Manchester United", liecina starptautiskās biznesa konsultāciju kompānijas KPMG Eiropas nozīmīgāko futbola klubu vērtības pētījums "Futbola klubu vērtējums: Eiropas elite".

Abu dārgāko Eiropas futbola klubu katra vērtība ir 2,9 miljardi eiro. Savukārt trīs vadošo futbola klubu ("Real Madrid", "Manchester United" un "Barcelona") vērtība veido aptuveni 1/3 no visu 32 vadošo Eiropas futbola klubu kopējās vērtības, kas ir 26,3 miljardi eiro.

"Eiropas profesionālo futbola klubu analīze parāda mainīgo ekonomisko situāciju futbolā. Lai gan futbola klubi ir starp pasaulē visatpazīstamākajiem zīmoliem ar ļoti lielu līdzjutēju skaitu visā pasaule, tomēr to finansiālā vērtība ir salīdzinoši maza. Tikai 9 no 32 pārskatā iekļautajiem klubiem vērtība pārsniedz vienu miljardu eiro. Protams, būs arī interesanti novērot, vai Francijā notiekošais Eiropas futbola čempionāts ienesīs izmaiņas kopējā futbola klubu novērtējumā," saka SIA "KPMG Baltics" partneris Ondrejs Fikrle.

KPMG pētījums parāda, ka Lielbritānijas futbola klubi atrodas saraksta augšgalā un to kopējā vērtība pārsniedz 10 miljardus eiro. Lielbritānijas klubi kopumā veidoja aptuveni 40% no 32 spēcīgāko klubu kopējās vērtības. Izšķiroša loma Lielbritānijas klubu vadošajās pozīcijās ir salīdzinoši "dārgajām" Anglijas premjerlīgas iekšzemes apraides tiesībām, kas šobrīd tiek vērtētas 2,4 miljardu eiro apmērā par sezonu. Pateicoties darījumam, ko premjerlīga noslēdza 2015. gada sākumā, atšķirības apraides ienākumos starp vadošajām Eiropas līgām un premjerlīgu ir ievērojami palielinājušās, neraugoties uz pieaugušo apraides tiesību cenu arī citās Eiropas valstīs.

Spānijas komandas, kas uzvarēja vairākumā Eiropas lielāko klubu sacensību pēdējo trīs gadu laikā, seko Lielbritānijas klubiem ar aptuveni 6,6 miljardiem eiro, un lielākie no tiem ir "Real Madrid" un "Barcelona" – šo divu klubu vērtība veido 85% no Spānijas klubu vērtības un 21% no klubu kopējās vērtības. Spānija ir vienīgā valsts, ko pārstāv divi klubi, katram no kuriem kopējā vērtība pārsniedz divus miljardus eiro.

Vācijai ir tikai trīs klubi, kas iekļauti Eiropas 32 lielāko klubu sarakstā, un to kopējā vērtība pārsniedz 3,5 miljardus eiro – Dortmundes "Borussia", Minhenes "Bayern" un "Schalke 04".

Futbola klubu vērtības reitings apliecina, ka Itālijas komandām šobrīd ir mazāk ievērojama loma gan futbola laukumā, gan ārpus tā. Milānas "Inter" bija pēdējais Itālijas futbola klubs, kas izcīnīja uzvaru UEFA čempionu līgā 2010. gadā, un kopš tā laika vienīgi "Juventus" spēja sasniegt finālu. Lai gan Itālijai kopā ar Lielbritāniju ir vislielākais pārstāvēto klubu skaits (7), Itālijas komandu kopējā vērtība ir par 70% mazāka nekā Lielbritānijas klubiem (attiecīgi 3,1 mljrd. EUR un 10,2 mljrd. EUR). Juventus, kura vērtība tuvojas 1 mljrd. EUR, ir vienīgais Itālijas klubs, kas pārstāvēts Top 10.

Francijas futbola čempioni Parīzes "St.Germain" ieēm desmit vietu šajā sarakstā, bet viņa vērtība ir 843 miljoni eiro. Tikai seši no 32 klubiem ("Ajax", "PSV Eindhoven", "Benfica", "Porto", "Fenerbahce" un "Galatasaray") nespēlē kādā no Eiropas piecām lielajām līgām, un šie klubi veido tikai aptuveni 5% no 32 vērtēto klubu kopējās vērtības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!