Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) septiņiem spāņu klubiem, tai skaitā arī grandiem "Barcelona" un Madrides "Real", pirmdien lika atmaksāt vairākus miljonus eiro par valsts saņemto palīdzību.

ES konstatējusi, ka saņemtā palīdzība klubiem devusi negodīgu priekšrocību konkurencē ar citiem klubiem.

Eiropas Komisijas (EK) paziņojumā teikts, ka "Barcelona", "Real", Bilbao "Atletic" un "Osasuna" guva labumus no nodokļu atlaidēm, līdz ar to Spānijai būs jāatgūst līdz pat pieciem miljoniem eiro no katra kluba. Šie četri klubi saņēma nodokļu atlaides kā bezpeļņas organizācijas, kamēr pārējie profesionālie klubi bija reģistrēti kā sabiedrības ar ierobežotu atbildību.

Tikmēr "Valencia", "Elche" un Alikanetes "Hercules" saņēma valsts garantijas, kas ļāva veikt aizņēmumus uz labvēlīgiem nosacījumiem. "Valencia" klubam būs jāatmaksā 20,4 miljoni eiro, "Hercules" - 6,1 miljons eiro, bet "Elche" - 3,7 miljoni eiro.

Tāpat konstatēts, ka par 18 miljoniem pārvērtēts "Real" piederošs zemesgabals, līdz ar to par tā nodošanu Madrides vienība saņēma lielāku kompensāciju.

"Nodokļu maksātāju naudas izlietošana profesionālu futbola klubu finansēšanā var radīt negodīgu konkurenci. Profesionālais futbols ir komerciāla darbība, kur iesaistīti milzīgi līdzekļi, bet valsts līdzekļiem ir jāatbilst godīgas konkurences noteikumiem. Saņemtie labumi, ko konstatējām izmeklēšanas gaitā, šiem noteikumiem neatbilda," paziņojumā raksta EK konkurences komisāre Margrēte Vestagere.

Pēc ES noteikumiem, valdībām nav atļauts piedāvāt valsts palīdzību komerciālām aktivitātēm, ja tas kropļo tirgus konkurenci.

Tāpat EK atzina par likumīgu valsts atbalstu pieciem Nīderlandes klubiem, tajā skaitā arī pēdējo divu gadu čempionei Eindhovenas PSV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!