Foto: AFP/Scanpix

Islandes futbola izlase pirmdien 2016.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra mačā pirmdien negaidīti pieveica arī potenciālo apakšgrupas favorīti Nīderlandi, izcīnot jau savu trešo uzvaru pēc kārtas.

Islande savā laukumā bija pārāka ar 2:0 (2:0).

Abus vārtus mājinieku labā pirmajā puslaikā guva valstsvienības līderis Gilfi Sigurdsons, kurš tādejādi trīs spēļu laikā pamanījies gūt jau četrus vārtus.

Jau vēstīts, ka piektdien Islande izbraukumā ar 3:0 otrajā puslaikā salauza Latvijas pretestību.

Tikmēr citā A apakšgrupas mačā Čehija izbraukumā ar 4:2 (2:0) pārspēja Kazahstānu.

Līdz 56.minūtei čehiem bija izdevies panākt jau 3:0, izceļoties Boržekam Dočkalam, Davidam Lafatam un Ladislavam Krejči, kas arī kalpoja par pamatu uzvarai. Tikmēr Kazahstānas valstsvienības labā abus vārtus guva Jurijs Logviņenko.

Jau vēstīts, ka Latvija pirmdien savā laukumā kaujinieciskā mačā nospēlēja 1:1 (0:0) ar principiālo pretinieci Turciju.

Latvijas futbola izlase pēc trim kārtām ar diviem punktiem A grupā ir ceturtajā vietā. Līderes ar deviņiem punktiem ir Islande un Čehija, kamēr Nīderlandes kontā ir tikai trīs punkti. Piekto un sesto vietu ar vienu punktu ieņem Kazahstāna un Turcija.

Tikmēr B apakšgrupā pie savas otrās uzvaras izdevies tikt Velsai, kas savā laukumā ar 2:1 (2:1) pārspēja Kipru.

Tiesa, 47.minūtē Velsa palika mazākumā, kad sarkano kartīti nopelnīja Endijs Kings, taču tas mājiniekiem netraucēja noturēt pirmajā puslaikā iegūto pārsvaru.

Citā šīs apakšgrupas duelī Izraēla bez lielām grūtībām izbraukumā ar 4:1 (2:1) pārspēja Andoru, trīs vārtus jeb "hat-trick" šajā mačā guva Omērs Damari, kurš tādejādi divu cīņu laikā jau pamanījies izcelties četras reizes.

Savukārt divu šovasar notikušā Pasaules kausa dalībkomandu duelī Bosnija un Hercegovina savā laukumā nospēlēja 1:1 (1:0) ar talantīgo Beļģiju.

Mača rezultātu 28.minūtē atklāja rezultatīvais bosnietis Edins Džeko, bet 51.minūtē to izlīdzināja Radja Naingolans.

B apakšgrupas līdere ar trīs spēlēs izcīnītiem septiņiem punktiem ir Velsa, kam ar seko Izraēla, kas gan nospēlējusi vien divus mačus. Ar četriem punktiem divos mačos seko Beļģija, bet Kipra trīs cīņās sakrājusi trīs punktus. Tikai pie diviem punktiem tikusi Bosnija un Hercegovina, kamēr bez punktiem pašlaik ir Andora.

H apakšgrupā pie trešās uzvaras trīs dueļos tikusi Horvātija, kas ar 6:0 (4:0) savā laukumā sagrāva Azerbaidžānu. Uzvarētāju sastāvā divus vārtus iesita Ivans Perišičs.

Trešā uzvara arī Itālijai, kuras futbolisti pirmdien izbraukumā ar 1:0 (1:0) pārspēja Maltu, vienīgos vārtus gūstot debitantam Gračiano Pellē.

Panākums arī Norvēģijai, kas savā laukumā ar 2:1 (1:1) apspēlēja Bulgāriju.

Pēc trim kārtām H apakšgrupā līderes ar maksimāli iespējamiem deviņiem punktiem ir Horvātija un Itālija, kam ar sešiem punktiem seko Norvēģija. Tikmēr trīs punkti ir Bulgārijas rēķinā. Savukārt bez punktiem pagaidām turpina cīnīties Azerbaidžāna un Malta.

Pēc divu apļu grupu turnīra finālsacensībās iekļūs katras grupas divas labākās komandas un labākā no trešajā vietā palikušajām izlasēm. Pārējās astoņas trešo vietu ieguvējas spēkosies "play-off" pāros par četrām atlikušajām ceļazīmēm.

Finālturnīrs 2016.gadā notiks Francijā. Šis būs pirmais Eiropas čempionāts, kurā līdzšinējo 16 komandu vietā startēs 24 izlases.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!