Foto: DELFI

Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) un visas sešas konfederācijas kopīgā paziņojumā nosodījušas lielo klubu idejas par slēgtās superlīgas izveidi, piedraudot visiem iesaistītajiem ar potenciālajām sekām.

Jau vairākus gadus cirkulē runas, ka Eiropas vadošie un bagatākie futbola klubi plāno izveidot superlīgu, kas potenciāli aizvietotu esošo UEFA Čempionu līgu. FIFA prezidents Džanni Infantīno savulaik jau izteicās, ka organizācija neatbalstīs šādu ideju, bet tagad FIFA ar visām sešām kontinentālajām federācijām kopīgā paziņojumā skaidri piedraud ar potenciālām sekām.

"Ņemot vērā masu medijos izskanējušās spekulācijas par dažu Eiropas klubu vēlmi izveidot slēgtu Eiropas superlīgu, FIFA un visas sešas konfederācijas (AFC, CAF, Concacaf, CONMEBOL, OFC un UEFA) vēlreiz vēlas atkārtot un stingri uzsvērt, ka šādas sacensības neatzītu ne FIFA, ne attiecīgā konfederācija. Līdz ar to jebkurš klubs vai spēlētājs, kas iesaistīts šādās sacensībās, nedrīkstētu piedalīties FIFA vai viņu attiecīgās konfederācijas organizētajās sacensībās," teikts FIFA paziņojumā. "Saskaņā ar FIFA un konfederāciju statūtiem visa sacensības organizē un atzīst attiecīgā struktūra attiecīgajā līmenī – FIFA globālā līmenī un konfederācijas kontinentālā līmenī. Šajā ziņā konfederācijas atzīst FIFA klubu pasaules kausu tā pašreizējā un jaunajā formātā kā vienīgās pasaules mēroga klubu sacensības, savukārt FIFA atzīst konfederāciju rīkotās klubu sacensības par vienīgajām klubu kontinentālajām sacensībām."

"Sportisko panākumu, solidaritātes, paaugstināšanas un izkrišanas un subsidiaritātes universālie principi ir futbola piramīdas pamats, kas nodrošina futbola globālos panākumus un kā tādi ir iekļauti FIFA un konfederācijas statūtos. Pateicoties šiem principiem, futbolam ir ilga un veiksmīga vēsture. Dalība pasaules un kontinentālajās sacensībās vienmēr ir jāizcīna laukumā," bilst UEFA.

Pagaidām par potenciālo superlīgu ir maz zināms, jo neviens no klubiem nav uzņēmies iniciatīvu un atklāti par to paziņojis. Arī FIFA savā paziņojumā tieši nenorāda, kuriem klubiem ir veltīts vēstījums.

Vācu izdevums "Spiegel" pirms pāris gadiem ziņoja, ka 16 vadošie Eiropas futbola klubi 2021. gadā plāno izveidot superlīgu, kas aizvietotu UEFA Čempionu līgu. Šo klubu vidū ir Madrides "Real", "FC Barcelona", Minhenes "Bayern", Londonas "Arsenal" un "Paris Saint-Germain". Superlīgas klubi līdz ar to izstātos no savu valstu čempionātiem un federācijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!