Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) februārī gaidāmajām prezidenta vēlēšanām trešdien apstiprinājusi septiņus kandidātus, taču to skaitā nav kādreizējā Trinidādas un Tobāgo izlases kapteiņa Deivida Nahida.

Tiesa, FIFA nesniedza papildu komentārus, kāpēc netika apstiprināta Nahida kandidatūra, lai arī viņš bija laicīgi pieteicies vēlēšanām.

FIFA prezidenta vēlēšanām apstiprināti - Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) ģenerālsekretārs Džianni Infantīno un organizācijas vadītājs Mišels Platinī, Āzijas Futbola konfederācijas (AFC) vadītājs Salmans bin Ebrahims al Halifa, FIFA pretrasisma un pretdiskriminācijas organizāciju biedrs Tokijo Sehvali no Dienvidāfrikas Republikas, Jordānijas princis Ali bin al Huseins, FIFA ģenerālsekretāra vietnieks francūzis Žeroms Šampaņs un Libērijas Futbola federācijas prezidents Musa Bilitijs.

Jau iepriekš vēstīts, ka prezidenta vēlēšanās kandidēs UEFA ģenerālsekretārs Infantīno. Lēmums pieņemts pēc tam, kad ilggadējā UEFA prezidenta Platinī labā roka Infantīno pirmdien saņēma atbalstu no UEFA izpildkomitejas. Zīmīgi, ka iepriekš UEFA izteica absolūtu atbalstu pašreizējam organizācijas vadītājam Platinī, taču nu vēlēšanām pieteicies arī cits UEFA pārstāvis.

Kā zināms, FIFA šobrīd nonākusi pamatīgu skandālu lokā, kā rezultātā uz 90 dienām ir diskvalificēts organizācijas prezidents Zeps Blaters, kā arī Platinī. Iepriekš UEFA vadītājs bija iesniedzis apelāciju sev piemērotajai diskvalifikācijai, taču pirmdien tā tika noraidīta. Tiesa, francūzis tik un tā vēl ir tiesīgs vērsties Starptautiskajā Sporta arbitrāžas tiesā (CAS).

Ja Platinī, kurš FIFA izpildkomitejā strādājis kopš 2002.gada, apelācija netiks apstiprināta, organizācijas vēlēšanu komiteja izvērtēs viņa kandidatūras atbilstību gaidāmajām prezidenta vēlēšanām. Tiesa, gala lēmums varēs tikt pieņemts tikai pēc tam, kad Platinī būs vai nu izcietis diskvalifikāciju, vai to apstrīdējis un liegums atcelts.

Tāpat kandidātu vidū iekļauts AFC vadītājs Salmans bin Ebrahims al Halifa, kurš ir arī FIFA viceprezidents. Zīmīgi, ka arī al Halifa iepriekš atbalstīja Platinī kandidatūru. Tiesa, AFC vadītājs varētu nesaņemt daudz balsu no Eiropas futbola federācijām, jo kandidāts iepriekš ticis kritizēts par demokrātiju atbalstošo demonstrāciju apspiešanu 2011.gadā.

Spēcīgu atbalstu al Halifa saņem no Āzijas Olimpiskās padomes (OCA) prezidenta un FIFA izpildkomitejas biedra Ahmada al Fahada as Sabaha. Al Halifa norādīja, ka vēlas atgriezt FIFA "pareizajās sliedēs" bez skandāliem un korupcijas.

Skandālu skartās organizācijas prezidenta vēlēšanās piedalīsies 62 gadus vecais Sehvali no Dienvidāfrikas Republikas, kurš iepriekš izcietis 13 gadus ilgu cietumsodu par terorismu, ieslodzījumā sēžot kopā ar kādreizējo valsts prezidentu Nelsonu Mandelu. Šobrīd Sehvali darbojas FIFA pretrasisma un pretdiskriminācijas organizācijās.

Sehvali ar futbolu nesaistītā pagātne varētu būt gan kandidāta priekšrocība, gan viņa trūkums, apzinoties, ka tieši 209 futbola federāciju pārstāvji ievēl FIFA prezidentu.

Al Huseins iepriekšējās FIFA vadītāja vēlēšanās bija vienīgais Blatera sāncensis. Tiesa, maijā notikušajās vēlēšanās bin Huseinu atbalstīja UEFA. Šoreiz princim, visticamāk, neizdosies gūt Eiropas futbola organizācijas atbalstu, apzinoties, ka tai ir jau divi spēcīgi kandidāti.

Tikmēr Šampaņs jau maijā gribēja kandidēt FIFA vadītāja vēlēšanās, taču nespēja savākt nepieciešamo piecu FIFA dalībvalstu atbalstu. Šoreiz viņam tas izdevies, līdz ar to viņš ir viens no kandidātiem prezidenta amatam. Kādreizējais franču diplomāts darbu FIFA sāka 1999.gadā, ģenerālsekretāra vietnieka amatu ieņemot no 2002. līdz 2005.gadam.

Tomēr viņam trūkst ietekmes un varas pasaules futbolā. Tiesa, Šampaņs uzskata, ka viņa lielā pieredze, strādājot FIFA, ir kandidāta priekšrocība, ne trūkums. Taču ģenerālsekretāra vietnieks arī iepriekš kritizējis Platinī, līdz ar to viņš varētu nesaņemt svarīgo atbalstu no UEFA.

Bilitijs kā Libērijas Futbola federācijas prezidents darbojas kopš 2010.gada. "Esmu optimistiski noskaņots par savām izredzēm uzvarēt FIFA prezidenta vēlēšanās. Ja es tikšu ievēlēts, apsolu pozitīvas pārmaiņas," norādīja kandidāts.

Pieteikties vēlēšanām bija iespējams līdz pirmdienas pusnaktij.

Maija beigās notikušajās vēlēšanās FIFA viceprezidents bin Huseins bija vienīgais Blatera konkurents, bet piekāpās 79 gadus vecajam šveicietim. Kā zināms, pāris dienu vēlāk Blaters tomēr atkāpās no amata, tāpēc 26.februārī gaidāmas jaunas vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!