Foto: SIPA/Scanpix/LETA

Šosezon komandas spēlētāju tirgū varēs darboties jau pirms šīs sezonas beigām, ceturtdien atklāja Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA).

FIFA jau iepriekš ieviesusi dažādus pagaidu risinājumus, lai pēc iespēja veiksmīgāk tiktu galā ar pandēmijas radītajām sekām. Tostarp ir arī piecu spēlētāju maiņa vienas spēles laikā, ko praksē jau piekopj vairākas futbola līgas - arī Vācijas bundeslīga.

Ceturtdien kļuva zināms, ka futbola jumtorganizācija arī ļāvusi ātrāk atvērt "vasaras logu" jeb spēlētāju tirgu. Šogad FIFA ļāvusi komandām veikt darījumus vēl pirms sezonas beigām.

Ierasti vasaras spēlētāju tirgus atveras pēc sezonas beigām vadošajās līgās, taču šogad pandēmijas dēļ ir jāmeklē jauni risinājumi. Pandēmijas dēļ vairums futbola līgu savas sezonas noslēgs jūlija beigās.

Lai arī komandas vēl pirms šīs sezonas beigām drīkstēs panākt vienošanās, reāli paraksti uz jauniem līgumiem netiks likti līdz pat nākamās sezonas sākumam.

Tas pats attieksies uz spēlētājiem, kuri palikuši bez kluba, bet ir vairāku izvēļu priekšā. Plānots, ka pāreju periods ilgs 12 nedēļas.

Zīmīgi, ka Spānijas un Anglijas līgu vadītāji iepriekš pauda pretēju nostāju. Proti, viņu vadītājās līgās izmaiņas netiks veiktas, tāpēc spēlētāju pārejas būs atļautas vien pēc sezonas beigām. Anglijā sezona atsāksies vien nākamnedēļ, bet spāņi pirmo maču pēc sezonas pārtraukuma baudīs šovakar.

Tikmēr Francijā, kur futbola sezona valdība lēmuma dēļ tika pārtraukta jau aprīlī, spēlētāju tirgus atvērās jau pirmdien.

Vairums spēlētājiem 30.jūnijā beigsies līgums ar saviem līdzšinējiem klubiem, bet FIFA jau iepriekš rosināja vienības pārslēgt līgumus līdz šī gada beigām. Futbola jumtorganizācija arī neiebildīs, ja spēlētāji būs panākuši principiālas vienošanās ar jaunu klubu, bet sezonu noslēgs vienībā, kurā spēlēts līdz šim.

Tāpat FIFA veikusi vēl vienus grozījumus savos noteikumos, kas dažam spēlētājam var kļūt par vēsturisku sezonu. Organizācija paziņoja, ka futbolisti šīs sezonas laikā drīkstēs pārstāvēt pat trīs dažādas komandas, tādējādi izvairoties no bezdarbniekiem futbola saimē. Ierasti spēlētājs vienas sezonas laikā var pārstāvēt divus klubus.

  • Publicēta: 11.06.2020
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!