Pasaules Futbola federācija (FIFA) pašlaik izmeklē vairāk nekā 300 spēļu trīs kontinentos, kuru iznākumi varētu būt ietekmēti, piektdien vēsta britu laikraksts "The Telegraph".

Šo aizdomīgo spēļu skaitā ir arī bēdīgi slavenā Latvijas un Bolīvijas spēle Turcijas kūrortā Antaljā, kas notika 9.februārī un beidzās 2:1 Latvijas labā. Šajā dienā vienā un tajā pašā stadionā notika divas spēles, arī Igaunijas un Bulgārijas spēle. Visi septiņi vārti abās spēlēs tika gūti ar 11 metru soda sitieniem, bet īsi pirms katriem gūtajiem vārtiem bija vērojamas jūtamas aktivitātes totalizatoros. Trīs Ungārijas un trīs Bosnijas tiesnešus vēlāk viņu nacionālās federācijas diskvalificēja uz mūžu.

Šo spēļu iznākumus noteica Singapūras uzņēmējs Entonijs Santia Radžs, raksta "The Telegraph".

FIFA lēš, ka tiesneši par vismaz 10 000 ASV dolāru ir ar mieru vadīt spēli tā, lai tā beigtos ar noteiktu rezultātu. Starptautiskās pārbaudes spēlēs un spēlēs starp Eiropas klubiem Āzijas bukmeikeru kantoros tiek apgrozīti simtiem miljonu dolāru.

"Spēļu rezultātu ietekmēšana ir būtisks drauds globālās spēles integritātei," paziņojis FIFA drošības dienesta vadītājs Kriss Ītons. Bijušais interpola darbinieks norādīja, ka rezultātu organizētāji var iztērēt pat 300 000 dolāru, lai vienā spēlē panāktu vēlamo iznākumu, bet viņu ienākumi pēc tam sasniedz desmitiem miljonu dolāru.

Par atbalstu kriminālam tīklam Singapūrā un Malaizijā tiek turēti aizdomās vismaz sešu dažādu nacionālo futbola federāciju darbinieki.

Aizdomīgās spēles ir klubu spēles Vācijā un Somijā, Eiropas līgas spēles un starptautiskās spēles izlašu līmenī ar Kuveitas, Jordānijas, Bolīvijas, Latvijas, Bulgārijas, Igaunijas, Malaizijas un Zimbabves piedalīšanos.

Īpašu ievērību izpelnījās Bahreinas un Togo pārbaudes spēle, kad Āfrikas valsts komandu šajā spēlē izlases vietā pārstāvēja amatieri, kas meistarībā būtiski atpalika no pretiniekiem. Bahreinas komanda iesita astoņus vārtus, taču piecus no tiem neieskaitīja, lai spēle beigtos ar 3:0.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!