Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) mēnesi pirms prezidenta vēlēšanām šim amatam apstiprinājusi piecus kandidātus.

FIFA prezidenta vēlēšanās, kas notiks 26.februārī Cīrihē, kandidēs Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) ģenerālsekretārs Džanni Infantīno, francūzis Žeroms Šampaņs, kurš ir bijušais FIFA ģenerālsekretāra vietnieks, Jordānijas princis Ali bin al Huseins un Āzijas Futbola konfederācijas (AFC) vadītājs Salmans bin Ebrahims al Halifs, kā arī FIFA pretrasisma un pretdiskriminācijas organizāciju biedrs Tokijo Sehvali no Dienvidāfrikas Republikas.

Kā zināms, pērn maija beigās neilgi pirms FIFA prezidenta vēlēšanām organizāciju piemeklēja korupcijas skandāls un tika arestētas vairākas vadošas amatpersonas. Neskatoties uz notikušo, amatā pārvēlēja ilggadējo prezidentu Zepu Blateru, kurš apsteidza savu vienīgo konkurentu, FIFA viceprezidentu Ali bin al Huseinu.

Pāris dienu vēlāk Blaters tomēr atkāpās no amata, tāpēc 26.februārī gaidāmas jaunas vēlēšanas, kurās gan šveicietis vairs nekandidēs.

Jau daudzus gadus par Blatera vienīgo reālo aizstājēju tika uzskatīts UEFA prezidents Mišels Platinī, tomēr abas amatpersonas saņēmušas astoņu gadu diskvalifikācijas no pasaules futbola. Šādus sodus viņi saņēmuši, jo šveicietis 2011.gadā pārskaitījis Platinī aptuveni 1,8 miljonus eiro par paveikto laikā no 1999. līdz 2002.gadam.

Tagad par galveno pretendentu uz FIFA prezidenta amatu tiek nosaukts Infantīno. Viņš gan cīņā iesaistījās vien pēc tam, kad nepatikšanas sāka briest Platinī, kurš kopš 2007.gada ieņēma UEFA prezidenta amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!