Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) centīsies piedzīt divus miljonus Šveices franku (1,83 miljonus eiro) no bijušā organizācijas vadītāja Zepa Blatera un Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) bijušā prezidenta Mišela Platinī.

83 gadus vecais Blaters 2011. gada 18. janvārī piekrita pārskaitījumam Platinī, kura kontā ši nauda tika ieskaitīta pēc divām nedēļām. Vēlāk šis maksājums atzīts kā "nelojāls", tam nav bijis pamata un tas vairāk uztverams kā "dāvana".

FIFA pārvaldības komiteja vienbalsīgi atzinusi, ka organizācijai nekavējoties ir jāpieprasa naudas atmaksāšana. Papildus samaksātajai summai FIFA centīsies iegūt no abām personām papildus piespriestās disciplinārā soda naudas. Oficiāla lieta par naudas piedziņu vēl nav uzsākta, tomēr pieņemtais lēmums ir pirmais solis ceļā uz oficiālas prasības iesniegšanu.

Blaters FIFA prezidenta amatā pavadīja 17 gadus, bet posteni atstāja korupcijas skandāla ēnā. Viens no iemesliem bija tieši veiktais maksājums Platinī.

Blaters un Platinī minētā pārskaitījuma 2015. gadā saņēma astoņu gadu diskvalfikāciju, kas vēlāk tika samazināta uz sešiem gadiem. Platinī turpināja tiesāties, un viņš beigās izcieta četrus gadus no sākotnējiem astoņiem gadiem Blatera diskvalifikācija turpinās.

Abi iesaistītie nekādu pārkāpumus veiktajā pārskaitījumā nesaskata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!