Foto: AP/Scanpix

Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) Apelāciju komiteja noraidījusi šīs organizācijas prezidenta Zepa Blatera un Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) Mišela Platinī iesniegumus par viņiem piespriesto 90 dienu diskvalifikāciju atcelšanu.

Līdz ar to abiem 7.oktobrī piespriestās 90 dienu diskvalifikācijas no jebkādām futbola aktivitātēm paliek spēkā, kas nopietni ietekmēs Platinī izredzes nākamā gada februāra izskaņā kļūt par jauno FIFA prezidentu.

Tiesa, abi vēl var vērsties arī Starptautiskajā Sporta arbitrāžas tiesā (CAS). Vēlāk trešdien Platinī pārstāvji apstiprināja, ka UEFA prezidents iesniedzis apelāciju arbitrāžā, jo FIFA pieņemtais lēmums bijis pārāk vienpusējs.

Blaters un Platinī saņēma 90 dienu diskvalifikācijas no pasaules futbola, jo Blaters 2011.gadā pārskaitījis Platinī aptuveni 1,8 miljonus eiro par paveikto laikā no 1999. līdz 2002.gadam. Ja līdz šim tika uzskatīts, ka Platinī ir galvenais favorīts uz kļūšanu par nākamo FIFA prezidentu, diskvalifikācijas dēļ viņam varētu būt liegtas tiesības kandidēt uz amatu.

Šomēnes tika apstiprināti pieci kandidāti FIFA prezidenta amatam un to vidū nebija Platinī, kura statuss tiks izskatīts vien pēc diskvalifikācijas beigām.

Nākamā gada 26.februārī gaidāmajām vēlēšanām apstiprināti Jordānijas princis Ali bin al Huseins, Āzijas Futbola konfederācijas (AFC) vadītājs Salmans bin Ebrahims al Halifs, bijušais FIFA ģenerālsekretāra vietnieks francūzis Žeroms Šampaņs, UEFA ģenerālsekretārs Džanni Infantīno, kā arī FIFA pretrasisma un pretdiskriminācijas organizāciju biedrs Tokijo Sehvali no Dienvidāfrikas Republikas.

Maija beigās notikušajās vēlēšanās FIFA viceprezidents Ali bin al Huseins bija vienīgais Blatera konkurents, bet piekāpās 79 gadus vecajam šveicietim. Kā zināms, organizāciju skarot iespaidīgam korupcijas skandālam, pāris dienu vēlāk Blaters tomēr atkāpās no amata, tāpēc 26.februārī gaidāmas jaunas vēlēšanas, kurās gan šveicietis vairs nekandidēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!