Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) ceturtdien paziņoja, ka uzsāk oficiāli uzsāk izmeklēšanu par tiesnešu darbību aizdomīgajās pārbaudes spēlēs februārī.

Pēc notikušā apstākļu noskaidrošanas FIFA nolēmusi ierosināt lietu, jo ir aizdomas par spēļu rezultātu ietekmēšanu. Lietas izmeklēšanu veiks FIFA Disciplinārā komisija.

Atgādinām, ka FIFA februāra vidū paziņoja, ka izskatīs lietas apstākļus par Turcijā notikušajām skandalozajām pārbaudes spēlēm Latvija-Bolīvija un Igaunija-Bulgārija. Tiesneši piešķīra trīs 11 metru soda sitienus Latvijas - Bolīvijas mačā (pirmo Māris Verpakovskis realizēja ar atkārtotu sitienu) un četrus - Igaunijas - Bulgārijas mačā. Visas "pendeles" tika realizētes, Latvija mačā uzvarēja ar 2:1, bet igauņi un bulgāri cīnījās neizšķirti 2:2.

Pēc notikušā pirmie aizdomas par spēļu aizdomīgumu publiski pauda Igaunijas pārstāvji, bet piektdien materiālus uz FIFA un UEFA nosūtīja arī Latvijas puse.

Aizdomas radīja tieši tiesnešu darbība un uzvedība. Sākotnēji bija domāts, ka tiesneši ir no Ungārijas, figurēja arī Horvātijas tiesneši, taču pēc tam skandalozās spēles organizatori "Footy Media International" paziņojuši, ka tiesneši bijuši no Bosnijas un Hercegovinas - Kenans Bajramovičs bija galvenais tiesnesis, asistenti bija Ratko Kuničs un Siniša Zrničs, bet ceturtais tiesnesis bija ungārs Janošs Čsaks. Nevienam no šiem tiesnešiem nebija FIFA katgeorija.

Bosnijas un Hercegovinas futbola dzīves amatpersonas pēc notikušā paziņoja, ka visi šie tiesneši diskvalificēti uz mūžu.

Tikmēr Eiropas Sporta drošības asociācija (ESSA), kas kontrolē aizdomīgas likmes bukmeikeru kantoros, februārī paziņoja, ka saistībā ar Latvijas-Bolīvijas un Igaunijas-Bulgārijas spēlēm nekā aizdomīga nav bijis. ESSA pārstāvis Halids Ali norādīja, ka licencētos kantoros nekā aizdomīga nav bijis, tādējādi varētu būt tikai likmju likšana kādos nelegālos kantoros Centrāleiropā vai Āzijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!