Foto: Publicitātes attēli
Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) pērn nevērsa nekādas sankcijas pēc aizdomīgas pārbaudes spēles Bahreina-Togo, tāpēc arī pēc Latvijas-Bolīvijas un Bulgārijas-Igaunijas mačiem varētu nesekot nekādas sankcijas, ziņo ārvalstu masu mediji.

2010.gada septembrī Bahreinas futbolisti ar 3:0 uzvarēja "viltoto" Togo izlasi, lai gan īstā Togo izlase tajā brīdī atradās ceļā uz citām sacensībām. Uzriez pēc mača Bahreinas futbola izlases vadība pauda neizpratni par pretinieku līmeni, taču vēlāk izrādījās, ka spēlējusi ir "nezināmas izcelsmes" Togo izlasi. Savukārt īstās Togo izlases vadība bija neizpratnē par šādas spēles norisi un aicināja FIFA izmeklēt notikušo.

Lai gan Togo izlase bija viltus, pēc šīs spēles nekādas sankcijas no FIFA puses nesekoja. Sākotnēji FIFA teica, ka bez sūdzības nekādu izmeklēšanu nesāks, bet vēlāk izmeklēšanu nesāka, jo neesot nekādas aizdomas par saistību ar totalizatoru kompānijām.

Spēli organizēja Vilsons Radža Perumals, kuram jau bijusi nelaba slava saistībā ar sarunātām spēlēm. Un šajā spēlē, līdzīgi kā pagājušās notikumos Turcijā, bija neskaidrības ar tiesnešiem, kuri negribēja atklāt savu identitāti. Vēlāk nosakdirojās, ka tiesneši esot bijuši it kā no Nigērijas.

FIFA noteikumi neparedz obligāti FIFA kategorijas tiesnešu dalību starptautiskās pārbaudes spēlēs. Tāpēc uz mačiem rīkotāji var uzaicināt sev tīkamākus tiesnešus, kas var radīt aizdomas par spēļu objektivitāti.

Nolikums paredz, ka 14 dienu laikā spēles rezultātam un komandu sastāviem jāparādās FIFA interneta mājaslapā, taču Togo-Bahreinas izlases spēle neparādījās un vēlāk tā tika izdzēsta no oficiālā spēļu saraksta.

Tikmēr Eiropas Sporta drošības asociācija (ESSA), kas kontrolē aizdomīgas likmes bukmeikeru kantoros, paziņojusi, ka saistībā ar Latvijas-Bolīvijas un Igaunijas-Bulgārijas spēlēm nekā aizdomīga nav bijis. ESSA pārstāvis Halids Ali norādīja, ka licencētos kantoros nekā aizdomīga nav bijis, tādējādi varētu būt tikai likmju likšana kādos nelegālos kantoros Centrāleiropā vai Āzijā.

FIFA pagājušās nedēļas nogalē uzsāka izmeklēšanu lietā par pagājušo trešdien Turcijā notikušajām skandalozajām pārbaudes spēlēm Latvija-Bolīvija un Igaunija-Bulgārija. Tiesneši piešķīra trīs 11 metru soda sitienus Latvijas - Bolīvijas mačā (pirmo Māris Verpakovskis realizēja ar atkārtotu sitienu) un četrus - Igaunijas - Bulgārijas mačā. Visas "pendeles" tika realizētes, Latvija mačā uzvarēja ar 2:1, bet igauņi un bulgāri cīnījās neizšķirti 2:2.

Pēc notikušā pirmie aizdomas par spēļu aizdomīgumu publiski pauda Igaunijas pārstāvji, bet piektdien materiālus uz FIFA un UEFA nosūtīja arī Latvijas puse.

Aizdomas radīja tieši tiesnešu darbība un uzvedība. Sākotnēji bija domāts, ka tiesneši ir no Ungārijas, figurēja arī Horvātijas tiesneši, taču tagad skandalozās spēles organizatori "Footy Media International" paziņojuši, ka tiesneši bijuši no Bosnijas un Hercegovinas - Kenans Bajramovičs bija galvenais tiesnesis, asistenti bija Ratko Kuničs un Siniša Zrničs, bet ceturtais tiesnesis bija ungārs Janošs Čsaks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!