Foto: AFP/Scanpix
Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) plāno veikt vairākas izmaiņas noteikumos, kas stāsies spēkā līdz 2014.gada Pasaules kausa finālturnīram Brazīlijā.

Otrdien notika komitejas "Task Force Football 2014" pirmā sēde, kurā tika izskatīti vairāki priekšlikumi saistībā ar futbola noteikumiem. Komitejas, kura vadītāji ir leģendārie Francs Bekenbauers un Pele, uzdevums ir pilnveidot futbola noteikumus, lai "palielinātu spēles pievilcību".

Kā viens no galvenajiem jautājumiem sēdē bija izmaiņas saistībā ar aizmugures stāvokļa fiksēšanu. FIFA komiteja ierosinājusi nefiksēt pārkāpumu gadījumos, ja uzbrūkošais un aizsargājošais futbolists atrodas ciešā kontaktā, bet aizmugurē atrodas tikai kāda no uzbrucēja ķermeņa daļām. Formāli šādi ieteikumi tiesnešiem ir jau doti, taču soģi reti to pielieto dzīvē.

Komisija izskatīja arī tā saucamo "trīskāršo sodu" gadījumus, kas par pretinieka nogāšanu soda laukumā pārkāpējs saņem sarkano kartiņu, tiek diskvalificēts uz vienu spēli un vēl tiek piespriests 11 metru soda sitiens. Ierosināts vainīgajam rādīt tikai dzelteno kartiņu un piespriest "pendeli", bet bargākus sodus piešķirt patiešām rupjos noteikumu pārkāpumu gadījumos.

Vēl viens jautājums bija par vārtu gūšanas fiksēšanas jaunas sistēmas ieviešanu, un šajā jautājumā viedokli pauda arī FIFA prezidents Zeps Blaters. Diskusija par modernāku vārtu gūšanas fiksēšanas sistēmas ieviešanu sākās pēc 2010.gada Pasaules kausa finālturnīra astotdaļfināla spēles Vācija-Anglija, kurā netika fiksēti angļu futbolista Frenka Lamparda gūtie vārti. Paredzams, ka jaunā sistēma tiks izmēģināta 2012.gadā, lai līdz 2014.gada Pasaules kausa finālturnīram tā būtu jau pilnveidota.

Sēdē diskusija bija arī par tiesnešu piesaisti nozīmīgām spēlēm, jo daudzi futbola eksperti ir izteikuši bažas par, piemēram, Mali, Salvadoras, Seišelu salu, Malaizijas, Jaunzēlandes, utt., tiesnešu atbilstību augstākā līmeņa mačiem. FIFA arguments ir bijis, ka futbolā vajag piesaistīt pēc iespējas vairāku valstu soģus, tomēr kritiķi norāda, ka tādejādi ar zemāka līmeņa tiesnešu piesaisti tiek dots trieciens arī FIFA un futbolam.

Atbildes uz visiem šiem jautājumiem tiks sniegtas 1.jūnijā, kad Cīrihē notiks FIFA kongress. Šajā kongresā notiks arī FIFA prezidenta vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!