Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) no 2024.gada plāno ieviest jauna formāta Pasaules klubu kausa izcīņu ar 24 komandu līdzdalību.

FIFA Padome lēmusi, ka jaunais turnīrs aizstās līdzšinējo miniturnīru, kurā sacentās UEFA Čempionu līgas uzvarētāji, pārējo piecu konfederāciju (Āzijas, Āfrikas, Ziemeļamerikas un Centrālamerikas, Dienvidamerikas un Okeānijas) labākās komandas un sacensību rīkotāji.

Plānots, ka jaunajā Pasaules klubu kausa izcīņā 12 komandas būs no Eiropas, tostarp vietu tajā garantēs pēdējo četru UEFA Čempionu līgas finālu uzvarētāji. Tādejādi vietu pirmajā turnīrā 2025.gadā varētu būt garantējušas jau divas vienības - 2021.gada UEFA Čempionu līgas čempioni Londonas "Chelsea" no Anglijas un 2022.gadā triumfējusī spāņu komanda Madrides "Real".

Pēc izstrādātajiem kritērijiem vienu valsti turnīrā nevarēs pārstāvēt vairāk par divām komandām, ja vien tās pārstāvji nav biežāk uzvarējuši Čempionu līgā. Pārējās Eiropas komandas tiks izraudzītas pēc UEFA ranga pēdējo četru gadu nogrieznī.

Plānots, ka no 2026.gada 16 dienu ilgajam turnīram tiks atvēlēts viens "starptautiskais logs" septembra beigās un oktobra sākumā, līdzšinējo divu atsevišķo pārtraukumu vietā šajos mēnešos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!