Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) korupcijas skandāls neietekmēs piektdien paredzētās FIFA prezidenta vēlēšanas, ka arī tuvākos Pasaules kausa finālturnīrus, trešdien apstiprināja FIFA.

Jau ziņots, ka trešdien no rīta Cīrihē vietējā policija arestējusi grupu augstu FIFA amatpersonu, kas apsūdzēti kukuļņemšanā un izsūtīti uz ASV, vēsta ārzemju mediji.

Tomēr vēlāk varas iestādes apstiprinājušas, ka personu aizturēšana ir saistīta ar divām lietām. Otra lieta esot saistīta ar amatpersonu stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un korupciju saistībā ar 2018. un 2022. gada Pasaules kausa mājvietu vēlēšanām. Šo lietu izmeklējot Šveices prokuratūra. Kā zināms, 2018.gada Pasaules kausa rīkošanu ieguva Krievija, bet 2022. gada Pasaules kauss notiks Katarā.

FIFA amatpersonas atsakās nosaukt aizturēto cilvēku vārdus, kā arī nemin, cik personas ir aizturētas, taču faktu nenoliedz.  Lai gan aizdomu ēna krīt pār 2018. un 2022.gada Pasaules kausa rīkošanas tiesību iegūšanu, FIFA noliedza, ka šo finālturnīru rīkošana attiecīgi Krievijā un Katarā būtu apdraudēta.

Tikmēr ārzemju masu mediji vēsta, ka "ASV lietas" ietvaros varētu būt aizturētas desmit personas, bet ar "Šveices lietu" saistītas sešas personas. Pagaidām nav zināms, vai abās lietās ir atsevišķi aizdomās turamie vai vieni un tie paši.

FIFA pārstāvis Valters de Gregorio speciāli sasauktā preses konferencē pauda nožēlu, ka FIFA ir skāris šāds skandāls, taču arī norādīja, ka "tas ir ieguvums, jo organizācija tiek attīrīta". De Gregorio apstiprināja, ka ne FIFA ģenerālsekretārs Žeroms Valcke, ne FIFA prezidents Zeps Blaters nav saistīti ar šo lietu.

ASV varas iestādes vēlāk izplatīja oficiālu ziņojumu, paziņojot visas iesaistītās personas. Bruklinas Federālās tiesa apsūdzības uzrādījusi 14 personām, kuras tiek apsūdzētas reketā, krāpniecībā un nelikumīgi iegūtas naudas legalizēšanā, kas realizēta 24 gadu laikā pēc rūpīgi izstrādātas korupcijas shēmas. Četrām personām uzrādītas atsevišķas apsūdzības, bet vēl apsūdzības uzrādītas divām organizācijām, kas saistītas ar šo lietu. ASV tiesa uzskata, ka ASV un Dienvidamerikas sporta marketinga amatpersonas sistemātiski piekritušas maksāt "kukuļus", kas kopumā sastāda apmēram 150 miljonus ASV dolāru, lai iegūtu tiesības translēt futbola spēles un veikt marketinga aktivitātes lielākajos futbola turnīros.

Abu lietu ietvaros varas iestādes veikušas kratīšanas gan FIFA centrālajā birojā Cīrihē, gan arī Ziemeļamerikas, Centrālamerikas un Karību jūras futbola asociācijas (CONCACAF) birojā Maiami.

Lai gan FIFA skandāls burtiski ar katru stundu pieaug, FIFA norobežojas no notiekošā un uzsver, ka tas nekādi neietekmēs FIFA prezidenta vēlēšanas. Trešdien vairāki mediji vēstīja, ka pašreizējais FIFA prezidents Zeps Blaters sācis aizkulisēs apspriest iespējamo vēlēšanu pārcelšanu uz vēlāku laiku, tomēr pati organizācija to noliedza un apstiprināja, ka kongress un konkrēti arī vēlēšanas notiks pēc iepriekš apstiprināta kārtības.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!