Starptautiskās futbola federāciju asociācijas (FIFA) korupcijas skandāls ar katru dienu pieņemas spēkā. Savulaik no FIFA viceprezidenta amata atkāpušais Džeks Vorners solījis publiskot šokējošus faktus par korupciju futbola organizācijā, savukārt Austrālija vēlas atgūt naudu, kas izlietota par neveiksmīgo kandidēšanu uz 2020. gada Pasaules kausa rīkošanu.

Vorners ir viens no pagājušajā nedēļā aizturētajiem saistībā ar augsta līmeņa korupciju FIFA. Pēc vienas diennakts pavadīšanas aiz restēm, Vorneru atbrīvoja pret drošības naudu, bet tagad bijušais FIFA viceprezidents ir gatavs atklāti stāstīt par "visām shēmām", ko piekopj FIFA.

Īpašā uzrunā, kas pārraidīta Trinidadas un Tobago televīzijā kā apmaksāts reklāmas raidījums, Vorners apgalvo, ka ir uztraucies par savu dzīvību, tāpēc FIFA diskreditējoši materiāli nodoti drošās rokās un drīzumā tie nonāks atklātībā.

"Es vairs negrasos glabāt noslēpumus," saka Vorners, kura rīcībā ir arī dokumenti, kas apliecina FIFA iejaukšanos 2010.gadā Trinidadā un Tobago notikušajās vietējās, politiskajās vēlēšanās. "Dokumentos arī redzamas FIFA veiktās naudas transakcijas, kurām neierobežota pieeja bija arī FIFA prezidentam Zepam Blateram."

"Pat nāve neapturēs to lavīnu, kas sākusi velties. Atkāpšanās ceļa vairs nav. Lai māja grūst, ja jau tā sākusi brukt," vēlāk saviem vēlētājiem Trinidadā un Tobago teica Vorners, izpelnoties milzīgas ovācijas.

Tikmēr Austrālijas policija sākusi aprēķināt, cik lielus zaudējumus nesusi iespējamā FIFA korupcija valstij, neveiksmīgi kandidējot uz 2022.gada Pasaules kausa rīkošanu. Austrālijas kandidatūrai valsts no budžeta resursiem atvēlēja 32,84 miljonus ASV dolāru, bet balsojumā saņēma tikai vienu balsi. Kā daļa no kandidatūras bija 500 000 ASV dolāru liels maksājums CONCACAF par "izcilības centra" izveidi Trinidadā un Tobago.

"Austrālijas Federālā policija (AFP) šobrīd izvērtē Austrālijas Futbola federācijas (FFA) nepamatoto maksājumu izmērus uz FIFA kontiem," teikts paziņojumā.

Austrāliju neapmierina arī FIFA sniegtie padomi, kas izrādījušies velti. Kā uzsver bijušais FFA valdes loceklis Džeks Reilijs, kā konsultants esot pieaicināts Pīters Hargitajs, kurš bijis arī Blatera padomnieks. "Daudzas lietas likās dīvainas, kad apstiprināja Hargitaju. Man tas likās aizdomīgi, jo šim cilvēkam bija tāda reputācija, taču viss risinājās, lai gan bija iebildumi."

Savukārt FFA priekšsēdētājs Frenks Lovijs apgalvo, ka "konsultanta" devums kopējā lietā bijis nekāds. "Runājot futbola terminos, "mums vajadzēja atspēlēties". Kad izvirzījām kandidatūru, mēs nebijām pazīstami ar futbola dzīves ietekmīgākajiem cilvēkiem. Tāpēc, pēc FIFA vadītāju ieteikuma, pieņēmām darbā konsultantus, kuru pienesums bija mazefektīvs, lai neteiktu, ka vispār bez jebkāda pienesuma."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!