Foto: AFP/Scanpix/LETA

Starptautiskā futbola federāciju asociācija (FIFA) sākusi izmeklēšanu par Ungārijas futbola izlases līdzjutēju uzvedību ceturtdien aizvadītajā 2022. gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra spēlē ar Anglijas valstsvienību, ziņo medijs BBC.

Ziņots, ka Ungārijas valstsvienība mājās ar rezultātu 0:4 (0:0) piekāpās viesiem no Anglijas. Tas ir smagākais ungāru zaudējums mājās Pasaules kausa atlases turnīru vēsturē.

Anglijas mediji ziņo, ka 18 gadus vecais Džūds Belingems jau iesildīšanās laikā izpelnījies rasistiskus saukļus no Ungārijas "ultrām". Lai gan Ungārijas izlases spēlētāji un galvenais treneris Marko Rosi bija lūguši cienīt Anglijas valstsvienības rīcību, vietēji līdzjutēji skaļi ūjināja arī spēles ievadā, kad viesu futbolisti notupās uz viena ceļgala, protestējot pret rasismu.

Spēles pirmais puslaiks nebija notikumiem bagāts. Pirmos vārtus otrajā puslaikā guva Rahīms Stērlings, kuru skatītāji uzreiz nomētāja ar papīra glāzēm un pudelēm. Stērlinga virzienā tika arī vērsti rasistiski saukļi pēc Harija Keina precīzā sitiena, raksta BBC.

Savukārt pēc Harija Makgvaira gūtajiem vārtiem, rezultātam kļūstot 0:3, kāds no līdzjutējiem laukumā izmeta pirotehnikas raķeti.

Sašutumu par notikušo pēc spēles pauda vienības galvenais treneris Garets Sautgeits, kurš jau iepriekš vairākkārt publiski iestājies pret rasismu. Trenerim tas bija jādara arī pēc Eiropas čempionāta finālspēles, kurā "pendeles" nerealizēja Markuss Rešfords, Džeidons Sančo un Bukajo Saka.

"Mūsu drošības nodaļas vadītājs jau runāja ar spēlētājiem un pieņēma viņu ziņojumus," pēc spēles klāstīja Sautgeits. "Mēs ar to tiksim galā pareizajos kanālos."

"Ticu, ka attiecīgie cilvēki tika nofilmēti, un mums jācer, ka situācija tiks risināta pareizajā veidā. Pasaule kļūst modernāka, un, lai gan daži cilvēki ir iesprūduši savos aizspriedumos, viņi galu galā būs dinozauri, jo pasaule mainās."

Eiropas Futbola asociāciju savienība (UEFA) jau sodīja Ungārijas futbola izlasi par tās līdzjutēju rasistisko un cita veida diskriminējošo uzvedību "Euro 2020" spēlēs. Fani gan varēja apmeklēt ceturtdien Puškāša stadionā notikušo spēli, jo tā ir zem FIFA jurisdikcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!