Foto: Imago Sport/Scanpix/LETA
Iepriekšējo divu sezonu Latvijas čempione Jūrmalas "Spartaks" ceturtdien sasniedza UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas trešo kārtu, kamēr "Ventspils" apstājās otrajā kārtā.

"Spartaks" kvalifikācijas otrās kārtas atbildes spēlē Itālijas pilsētā Forlī ar rezultātu 3:0 (2:0) pārspēja Sanmarīno spēcīgāko vienību Montedžardīno "La Fiorita", divu maču summā svinot graujošu uzvaru ar 9:0.

Tikmēr "Ventspils" pretinieku laukumā cienījami ar 1:2 (0:1) piekāpās slavenajai Francijas komandai Bordo "Girondins", divu spēļu summā piekāpjoties ar rezultātu 1:3. "Ventspils" sastāvā ar gūtiem vārtiem izcēlās nigēriešu uzbrucējs Adeleki Akinjemi, kurš UEFA Eiropas līgas kvalifikācijā pretinieku vārtsargus pārspēja septiņas reizes.

Jūrmalniekiem UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas trešajā kārtā būs jāspēlē pret Lietuvas čempioni Marijampoles "Sūduva", kas UEFA Čempionu līgā kvalifikācijā divu maču summā ar 0:5 kapitulēja Belgradas "Crvena zvezda" komandai, kas pirms tam Eiropas klubu spēcīgākajā turnīrā apturēja tieši "Spartaku". UEFA Eiropas līgas atlases trešā kārta risināsies 9. un 16.augustā. "Spartaks" mājas spēli aizvadīs, visticamāk, "Skonto" stadionā.

Jūrmalnieki maču sāka bez vairākiem līderiem starta vienpadsimtniekā, vārtus sargājot komandas nomināli trešajam vārtsargam Mārcim Melecim. Mača rezultāts tika atklāts 26.minūtē, kad precīzi sita nikaragviešu futbolists Arianers Smits. Sešas minūtes vēlāk mājinieki palika mazākumā, jo otro dzelteno kartīti saņēma Luka Rinjīni. Pirmā puslaika kompensācijas laikā "Spartaks" dubultoja pārsvaru, pēc piespēles no labās malas ar galvu precīzi sitot argentīnietim Djego Ezekviēlam Agirrem.

Otrā puslaika sākumā Sanmarīno vienībai izdevās iedabūt bumbu tīklā, taču aizmugures dēļ vārtu guvums netika ieskaitīts. Otrā puslaika vidū Smits guva jau savus otros vārtus mačā, "Spartakam" panākot 3:0. Atlikušajā laikā vārti netika gūti, Jūrmalas komandai svinot drošu uzvaru un iekļūstot nākamajā kārtā.

Uz Itāliju nedevās komandas kapteinis Aleksandars Kosoričs, Ingus Šlampe, Jevgēņijs Kobzars un Artēmijs Maļejevs, kā arī traumu guvušais Deniss Davidovs. Uz komandas rezervistu soliņa bija vien četri futbolisti, no kuriem viens bija komandas pamatvārtsargs Jevgeņijs Nerugals.

Tikmēr Bordo notikušajā mačā rezultāts tika atklāts jau devītajā minūtē, kad "Girondins" gvinejiešu uzbrucējs Fransuā Kamano apsteidza ventspilnieku aizsargus un vārtsargu, pārceļot bumbu pāri Maksimam Uvarenko. Puslaika turpinājumā mājiniekiem bija pārsvars, taču vārtu guvumā tas netika pārvērsts. Spēles pirmās daļas kompensācijas laikā Bordo vienībai bija iespēja dubultot savu pārsvaru, taču Uvarenko bija savos uzdevumu augstumos.

Tiesa, jau otrā puslaika trešajā minūtē Bordo futbolistiem tas izdevās, pēc stūra sitiena precīzi ar galvu sitot Žilam Kundē. Puslaika vidū, spēles 66.minūtē, "Ventspils" guva savus pirmos vārtus pret slaveno Francijas vienību - no soda laukuma robežas precīzs bija Akinjemi, kurš noķēra uz pretkustību "Girondins" komandas vārtsargu.

Puslaika otrajā pusē "Ventspilij" bija pāris standartsituācijas pie pretinieku vārtiem, bet tāpat kā pirmajā mačā, arī šoreiz to izspēle nebija veiksmīga. Mača noslēdzošajā daļā Kurzemes komanda rādīja cienīgu sniegumu, taču savas iespējas nerealizēja, kamēr pretinieki kompensācijas laikā trāpīja pa vārtu pārliktni. "Ventspils" mačā cieta zaudējumu ar rezultātu 1:2 un noslēdza savu sezonu Eirokausos.

Zīmīgi, ka "Ventspils" dueli sāka ar tikai diviem Latvijas futbolistiem pamatsastāvā - vārtsargu Uvarenko un aizsargu Vitāliju Jagodinski.

Jūrmalnieki savu favorītu statusu apliecināja jau pirmajā mačā, gūstot pārliecinošu panākumu. Jūrmalas vienības sastāvā divus vārtus guva Kobzars, kā arī vēl ar precīziem sitieniem atzīmējās Maļejevs, Šlampe, Smits un Ingars Sarmis Stuglis.

Tikmēr pirmdien "Spartaka" futbolisti "SynotTip" Latvijas futbola virslīgas sīvā cīņā savā laukumā ar 4:3 uzvarēja "Metta"/"Latvijas Universitāte" (LU) komandu, spēles gaitā atspēlējoties no 1:3.

"La Fiorita" komandai pagājušajā nedēļā bija otrā viesošanās Latvijā, jo 2012.gadā UEFA Eiropas līgas kvalifikācijā Sanmarīno klubs cīnījās pret vairs neeksistējošo "Liepājas metalurgu", divu maču summā ciešot sakāvi ar 0:6.

"La Fiorita" klubs dibināts 1967.gadā, bet par Sanmarīno čempionu tas kļuvis piecas reizes, tostarp divus iepriekšējos gadus pēc kārtas.

Savā vēsturē šis Sanmarīno klubs ne reizi nav pārvarējis Eirokausu pirmo kārtu, bet UEFA Eiropas līgas otrajā kārtā tas nokļuva, patiecoties jaunajam sacensību formātam - zaudējot UEFA Čempionu līgas atlasē komandas var spēkoties līmeni zemākā turnīra kvalifikācijā. Čempionu līgas pirmskvalifikācijas kārtas pusfinālā "La Fiorita" ar rezultātu 0:2 zaudēja Gibraltāra čempionvienībai "Lincoln Red Imps".

Savukārt "Spartaks" komanda Eirokausu sezonu sāka UEFA Čempionu līgas atlasē, kur gan pirmajā kārtā cienīgā cīņā ar 0:2 zaudēja pazīstamajam Serbijas klubam Belgradas "Crvena zvezda".

Tikmēr ventspilnieku pretinieki "Girondins" savā pastāvēšanas vēsturē sešas reizes kļuvuši par Francijas čempioniem, bet iepriekšējo reizi tas notika 2009.gadā. Tāpat šis klubs četras reizes triumfējis Francijas kausā, to paveicot arī salīdzinoši nesenajā 2013.gadā. Savukārt aizvadītajā sezonā Bordo komanda vietējā čempionātā izcīnīja sesto vietu.

Savulaik šajā klubā spēlējuši tādi pazīstami futbolisti kā Zinedins Zidāns un portugālis Pauleta. Nesen "Girondins" noslēdza ievērojamu darījumu ar Spānijas grandu "Barcelona", kas no franču kluba par aptuveni 41 miljonu eiro iegādājās brazīliešu uzbrūkošo pussargu Malkolmu.

Bordo klubs dibināts tālajā 1881.gadā, bet šīs komandas galvenais treneris ir pazīstamais urugvajietis Gustavo Pojets, kurš savas karjeras laikā vadījis tādas vienības kā "Sunderland", Atēnu AEK un Seviljas "Real Betis". "Girondins" stūri viņš pārņēma šī gada sākumā, palīdzot komandai veiksmīgi noslēgt sezonu un kvalificēties Eirokausiem.

Savas futbolista karjeras laikā Pojets pārstāvējis arī Londonas "Chelsea" un Totenhemas "Hotspur" vienības.

Pēc pagājušās nedēļas dueļa "Ventspils" aizvadīja arī Latvijas virslīgas maču, kurā svētdien viesos ar 3:0 uzvarēja "Jelgavu".

"Girondins" trešajā kārtā spēkosies ar Ukrainas vienību "Mariupol", kas divu spēļu summā ar rezultātu 3:2 pārspēja Zviedrijas klubu Stokholmas "Djurgardens", panākumu nodrošinot atbildes mača pagarinājumā.

Ventspilniekiem UEFA Eiropas līgas kvalifikācijā bija jāiesaistās jau no pirmās kārtas, kad divu spēļu summā ar 8:3 pārliecinoši tika pieveikta Albānijas komanda Ģirokastras "Luftetari". Tiesa, atbildes spēlē, kur pēdējās minūtēs "Ventspils" panāca neizšķirtu, bija šaubas par albāņu vienības godaprātu.

Pirms tam UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas pirmo kārtu nepārvarēja Latvijas komandas "Riga" un "Liepāja". Lai sasniegtu grupu turnīru, nepieciešams pārvarēt četras atlases kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!