Foto: Latvijas Futbola federācija

Ceturtdien īpašā pasākumā Lielupes kapos tika atklāta atjaunotā piemiņas vieta Latvijas futbola pamatlicējam un par Latvijas futbola tēvu sauktajam Haroldam Trevenenam Holam. Piemiņas vietas atklāšanā piedalījās arī H.T. Hola mazmeita Aiona Terēze Viševa, mazmazdēls Biskijs Guguše un Apvienotās Karalistes vēstnieks Latvijā Pols Bramels, informēja Latvijas Futbola federācija (LFF).

Pasākumā atklāta arī informatīvā plāksne un interneta vietne "vesture.lff.lv", kur ikvienam iespējams iepazīties ar ļoti bagātīgo un aizraujošo H.T. Hola biogrāfiju.

"Mēs kā futbola ģimene apzināmies, kas bez pagātnes nav nākotnes. Mēs cienām mūsu vēsturi un darām visu iespējamo, lai vēstures liecības būtu mums blakus. Latvijas futbola ģimene ir liela, skaista un bagāta ar savu vēsturi. Liels paldies visiem, kas piedalījušies šīs vietas atjaunošanā un informācijas apkopošanā. Man patiešām ir liels gods šeit atrasties," atklāšanā izteicās Latvijas Futbola federācijas (LFF) prezidents Vadims Ļašenko.

"Šis ir patiesi skaists notikums, par kuru LFF ir pelnījusi visas uzslavas, izceļot savas futbola saknes un godinot saistību ar Lielbritāniju. Hola darbs ar futbolu Latvijā ir daļa no abu valstu saiknes, kuru lieliski izjūtu arī šajās dienās pēc karalienes Elizabetes II aiziešanas un Latvijas cilvēku līdzjūtīgās attieksmes. Prieks, ka mēs atkal varam runāt par dzīvesstāstu, kas abām mūsu valstīm ir bijis nozīmīgs," pauda Apvienotās Karalistes vēstnieks Latvijā Pols Bramels.

"Liels jums paldies! Šis man nozīmē tik daudz uzreiz vairākos veidos. Paldies Renāram par viņa milzīgo enerģiju un Ingai par mūsu atgriešanu pie mūsu ģimenes. Mana mamma, kura bija šeit dzimusi, un mans tēvs, kurš šeit auga, visu mūžu stāstīja man par savu dzīvi Latvijā. Kad mani vecāki devās uz ASV, zuda mūsu saikne ar plašāko ģimeni, kas nu ir atjaunota. Man tas ir ļoti svarīgi! Futbols ir mūsu asinīs, jo visa mūsu ģimene mīl futbolu vairāk par jebkuru citu sporta veidu," atklāja H.T. Hola mazmeita Aiona Terēze Viševa.

"Esam nonākuši līdz pašām mūsu futbola saknēm tam, par ko iepriekš bijām lasījuši tikai grāmatās. Jā, mēs zinājām, ka Hols bija pirmais Latvijas Futbola savienības priekšsēdētājs, zinājām vēl pa kādam faktam, taču tas arī bija viss. Tagad mēs zinām viņa dzīvesstāstu pilnībā, godinot Latvijas futbola tēvu. Šī vieta ir tikusi atjaunota, nevis taisīta no jauna, tāpēc paldies cilvēkiem, kas ļāva mums turpināt šo projektu un kas palīdzēja atrast šo vietu un sarūpēt visu pieejamo informāciju," pauda LFF Mārketinga un komunikācijas nodaļas vadītājs Renārs Krīgers.

"Man šī diena ir kā Dieva dāvana. Šīs vietas sakārtošana un savešana kārtībā ir liels notikums. Parasti uz kapiem nākam, jo ir bijis kāds skumjš notikums, taču šodien man gribas smaidīt. Ir prieks, ka viena vieta no aizmirstības ir izrauta laukā, ka tiek kopta cilvēka piemiņa un ka atceramies Latvijas vēsturei un Jūrmalai svarīgus cilvēkus. Hols bija ne tikai futbola, bet arī kara varonis. Viņš bija klusais varonis, par kuriem parasti daudz neviens nerunā," izcēla Jūrmalas vēsturniece Inga Sarma.

Piemiņas vietas atjaunošanu un turpmāku tās uzturēšanu uzņēmusies LFF, padarot to par H.T. Hola ieguldījumam cienīgu, estētisku un informatīvu atdusas vietu ar vizuālu un vēsturisku nozīmīgumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!