Ar ikgadējo Latvijas Futbola federācijas (LFF) Laureātu vakaru piektdien, 16. decembrī, uz kinoteātra "Splendid Palace" skatuves tika godināti 2016. gada Latvijas futbola izcilnieki kopumā 26 nominācijās, kas aptver jaunatnes futbolu, medijus un dažādas pašmāju futbola sacensības. Vakara kulminācijā tika noskaidrots gada pludmales futbolists, gada telpu futbolists un gada futboliste, bet par aizejošā gada Latvijas labāko futbolistu ceturto reizi karjerā tika nosaukts vārtsargs Andris Vaņins.

Laureātu vakara tematika tika veltīta vārdu salikumam, kas iesakņojies topošajā Latvijas futbola attīstības stratēģijā un kas sevī iemieso LFF vīziju par pašmāju futbola izaugsmes tālāko ceļu – "Futbols Latvijas sirdī". Lielā notikuma viesi un klātesošie tika priecēti ar virkni māksliniecisku priekšnesumu un uzrunu, bet balvas gada laureātiem pasniedza tādas personības kā 2015. gada Latvijas gada balvas sportā ieguvēja kā labākā sporta skolotāja Nataļja Gorškova, šogad aizsaulē pavadītā sporta žurnālista Artura Vaidera sieva Inese Vaidere, izcilā sporta mediju personība Gunārs Jākobsons, Latvijas nacionālās izlases kapteinis Kaspars Gorkšs, kurš kā piemērs futbolista mērotajam ceļam no Latvijas Pirmās līgas turnīra līdz Anglijas premjerlīgai sveica Pirmās līgas izcilniekus, LFF sporta direktors Dainis Kazakevičs, biedrības "Latvijas Futbola Virslīga" izpilddirektors Emīls Latkovskis, LFF izpilddirektors Edgars Pukinsks un LFF ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis.

Līdztekus Latvijas futbola ģimenes gaviļnieku sveikšanai klātesošos uzrunāja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras padomes priekšsēdētājs Aigars Rostovskis, kas piedalījies šogad ieviestā Latvijas futbola izlases Biznesa kluba izveidē, bet LFF vadība sniedza piemiņas un pateicības dāvanas federācijas atbalstītājiem. Ar īpašu specbalvu tika sveikta komanda "Varakļāni", kas šogad kļuva par Eiropas čempioni ielu futbolā, kā arī aizvadītās "SynotTip" Virslīgas sezonas skaistāko vārtu guvējs.

JAUNATNES FUTBOLA NOMINĀCIJAS

Jura Docenko vārdā nosaukto balvu kā gada labākais Latvijas jaunatnes futbola treneris/pedagogs saņēma Ivans Maksimčuks no BFC "Daugavpils", bet Maira Mihelsone no FS "METTA" tika sveikta kā labākais jaunatnes futbola organizators, iegūstot Genādija Šitika vārdā nosaukto apbalvojumu. Pirmoreiz kluba vēsturē kā Latvijas radošākais bērnu un jauniešu futbola klubs tika godināta Futbola skola "LEEVON", bet Ilmāra Liepiņa balvu, kas pienākas Latvijas jaunatnes gada labākajam futbolistam, saņēma FK "Spartaks Jūrmala" un Latvijas U-21 izlases pussargs Jevgeņijs Kazačoks. Izceļams, ka viņš šo balvu savulaik saņēma arī 2013. gadā, kad pārstāvēja šo pašu klubu un Latvijas U-19 izlasi.

Atgādinām, ka atsevišķā apbalvošanas pasākumā tika sveikti šīgada Latvijas jaunatnes futbola un LFF Futbola akadēmijas izcilnieki.

MEDIJU LAUREĀTI

Pirmoreiz savā profesionālajā karjerā gada labākā Latvijas futbola fotogrāfa balvu saņēma Nora Krevņeva, bet jau trešo gadu pēc kārtas labākā futbola žurnālista balva pienācās portāla "Sportacentrs.com" pārstāvim Edmundam Novickim, kurš tika pie Valērija Karpuškina vārdā nosauktā goda. Nemainīgi par gada labāko futbola masu mediju tika atzīts portāls "Sportcentrs.com".

SACENSĪBU LAUREĀTI

Pērn iegūto Godīgas spēles jeb "Fair-Play" balvu komanda.lv Pirmās līgas turnīrā arī šogad savā īpašumā nosargāja Preiļu BJSS, bet "SynotTip" Virslīgas turnīrā Godīgas spēles balva atkārtoti pienācās BFC Daugavpils klubam. Pirmoreiz tiesneša karjeras laikā balvu kā Latvijas gada labākais futbola tiesnesis saņēma Aleksandrs Anufrijevs, bet kā labākais tiesneša asistents tika godināts Haralds Gudermanis, kurš šo atzinību izpelnījies jau astoto reizi pēc kārtas.

Pateicoties 37 gūtajiem vārtiem, kā komanda.lv Pirmās līgas labākais vārtu guvējs tika sveikts FK "Tukums-2000/TSS" vienības baltkrievu leģionārs Dzmitris Kuzmins, bet šī turnīra labākā spēlētāja godā tika iebalsots vicečempionu AFA "Olaine/SK Super Nova" azerbaidžāņu viesspēlētājs Vugars Askerovs. Pirmoreiz Laureātu vakarā tika sveikts arī Pirmās līgas sezonas labākais treneris, šo balvu saņemot Mihailam Miholapam no čempionvienības SK "Babīte".

"SynotTip" Virslīgas čempionāta nominācijās prāvu tiesu piešķirto balvu saņēma FK "Jelgava" pārstāvji – klubs tika atzīts par labāko spēļu organizatoriskajā ziņā, trešo gadu pēc kārtas labākā vārtsarga godā tika celts Kaspars Ikstens, viņa komandas biedrs Gints Freimanis tika nosaukts par sacensību labāko aizsargu, bet jelgavnieku pussargs Gļebs Kļuškins izpelnījās turnīra labākā spēlētāja atzinību. Divas balvas ieguva FK "Ventspils" pārstāvis Ģirts Karlsons, kurš ar 17 gūtajiem vārtiem kļuva par turnīra labāko vārtu guvēju, kā arī saņēma Virslīgas labākā uzbrucēja balvu. Vēl vienu reizi sveikts tika Jevgeņijs Kazačoks no FK "Spartaks Jūrmala", kurš kļuva par Virslīgas labāko pussargu, savukārt čempionvienības FK "Spartaks Jūrmala" šīs sezonas galvenais treneris Oļegs Kubarevs no Baltkrievijas tika iebalsots par sezonas labāko Virslīgas treneri.

GADA LAUREĀTI

Vakara kulminācijā trīs gaviļnieki pie šāda veida atzinības tika pirmoreiz karjerā – Andrejs Aleksejevs no FK Nikars un Latvijas telpu futbola izlases saņēma Latvijas gada labākā telpu futbolista balvu, Gatis Rožkalns no Ceresit/RTU komandas un Latvijas pludmales futbola izlases kļuva par valsts gada labāko pludmales futbolistu, bet Latvijas gada labākās futbolistes balva pienācās Rīgas Futbola skolas un Latvijas sieviešu futbola izlases vārtsardzei Marijai Ibragimovai. Kā pēdējais Laureātu vakarā tika sveikts Latvijas nacionālās futbola izlases un Šveices kluba FC Zürich vārtsargs Andris Vaņins, kurš ceturto reizi karjerā un otro gadu pēc kārtas tika nosaukts par Latvijas gada labāko futbolistu. Andra Vaņina vietā viņam pienākošos balvu saņēma futbolista tuvs draugs un jaunības komandas biedrs Aleksandrs Vorotinskis, kurš pašlaik ir Ilūkstes novada Sporta skolas futbola treneris, bet pats Andris Vaņins klātesošos uzrunāja īpašā video sveicienā.

Iepriekš Andris Vaņins par Latvijas labāko futbolistu tika nosaukts arī 2008., 2013. un 2015. gadā. Tāpat izceļams, ka vārtsarga pozīcijas spēlētājs šo godu Latvijas futbolā izpelnās jau ceturto gadu pēc kārtas. Andris Vaņins ir kļuvis par pirmo futbolistu kopš šīs balvas iedibināšanas 1992. gadā, kurš par labāko valstī atzīts četras reizes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!