Foto: F64
Otrdien, 6. novembrī, oficiāli tika atvērta grāmata "Super Marians" - biogrāfisks darbs par izcilo Latvijas izlases futbolistu Marianu Paharu.

Grāmatas autors ir bijušais sporta žurnālists Askolds Uldriķis, kurš atvēršanas svētkos atklāja, ka darbs ildzis vairāk nekā 15 gadus. Pēc Uldriķa teiktā, pirmie "uzmetumi" idejai radušies neilgi pēc gadsimtu mijas, kad Pahara zvaigzne iemirdzējās Anglijas premjerlīgā. Pahara karjeras un paša autora dzīves līkloči viesušas korekcijas idejas realizēšanā, tādēļ projekts ieildzis un tagad tikai nodots lasītājiem un futbola līdzjutējiem.

Pahars grāmatā atklāti stāsta par karjerā piedzīvoto un pārdzīvoto, par spožiem panākumiem un sarūgtinošiem zaudējumiem, par skaistiem mirkļiem un skandaloziem atgadījumiem. Viņš atklāj profesionālā futbolista ikdienu un lielā futbola aizkulises.

Kā atklāja pats futbolists, viņš grāmatā nav vēlējies diez ko atklāti stāstīt par privāto dzīvi, tomēr pēc autora uzstājības izdevies panākt Pahara piekrišanu arī šīs dzīves lappuses atklāšanā. Savukārt pats futbolists labprāt grāmatā vēlējies ieraudzīt fotogrāfijas gan no bērnu dienām, gan jau profesionālās karjeras laikiem.

Pahars septiņarpus sezonas pārstāvēja Anglijas klubu "Southampton" un spoži spēlēja Anglijas premjerlīgā, kur guva 42 vārtus 129 spēlēs. 2001./2002. gada sezonā viņš iekļuva Anglijas premjerlīgas Top10 rezultatīvāko spēlētāju skaitā. Latvijas izlasē Pahars aizvadījis 75 spēles un guvis 15 vārtus. Trīs reizes – 1999., 2000. un 2001. gadā – viņš tika atzīts par Latvijas gada labāko futbolistu.

Pēc futbolista karjeras beigām Pahars strādāja par galveno treneri klubā "Skonto", Latvijas U-21 izlasē un Latvijas nacionālajā izlasē. Patlaban viņš strādā par "Jelgava" galveno treneri.

Grāmatas autors ir Askolds Uldriķis, kurš 17 gadus ir strādājis par sporta žurnālistu laikrakstos "Sports" un "Neatkarīgā Rīta Avīze", kā arī žurnālā "Sporta Avīze".

Latvijas Futbola federācija ar Pahara autobiogrāfiju centīsies sākt grāmatu ciklu par Latvijas futbola personībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!