Foto: F64

Latvijas čempionvienības futbolā "Riga FC" telpās Valsts ieņēmumu dienests veicis kratīšanu, portālam "Delfi" apstiprināja divi savstarpēji nesaistīti anonīmi avoti.

Kā norāda avoti, kratīšana notikusi trešdien, 17. jūnija, vakarā. Savukārt ceturtdien, 18. jūnijā, iespējams, kratīšana notiek kādā citā Latvijas futbola klubā.

"Riga FC" preses sekretārs Krišs Upenieks sākotnēji sacīja, ka ceturtdien, 18. jūnijā, Latvijas čempionu ofisā netiek veikta kratīšana. Kā skaidroja Upenieks, kluba biroja darbinieks viņam esot teicis, ka "RIga FC" telpās "Skonto" stadionā ceturtdien nekādi "ciemiņi no iestādēm" nav ieradušies. Tāpat stadionā risinoties komandas treniņš un par iespējamo kratīšanu nekas neesot dzirdēts.

Upenieks vairākas stundas vēlāk portālam "Delfi" uz precizējošo jautājumu par VID viesošanās datumu apstiprināja, ka darbības bijušas trešdienas vakarā.

"VID pārstāvji vakar (17. jūnijā) bija, jā. Pagaidām bez plašākiem komentāriem. Turpinām darbu un gatavojamies svētdienas spēlei. Kad tas būs iespējams, sniegsim plašākus komentārus," atbildē norāda Upenieks.

Divu mēnešu laikā šī ir jau trešā reize, kad VID veic kratīšanu Latvijas futbola aprindās. Aprīļa vidū VID ieradās Latvijas Futbola federācijas (LFF) telpās. Savukārt saistībā ar aizdomām par aplokšņu algu izmaksu 2018. un 2019. gadā VID maijā veica kratīšanu FK "Ventspils" telpās.

"Riga FC" ir aizvadīto divu sezonu Latvijas čempionu, kā arī 2018. gada Latvijas kausa ieguvēji. Pagājušajā sezonā Rīgas klubs atzīstami startēja arī UEFA Eiropas līgas kvalifikācijā, "play-off" kārtā piekāpjoties "Kobenhavn" vienībai.

Latvijas čempionu mājaslapā norādīts, ka juridiski tā ir biedrība "Riga Football Club", kas iepriekš bija "FC Caramba Riga" un "Riga Dinamo Football Club". Pašreizējais nosaukums biedrībai ir kopš 2015. gada 18. decembra.

Maija beigās "Riga Football Club" bija 4421,95 eiro liels nodokļu parāds, liecina VID publiskā datu bāze. Jūnija sākumā parāds sarucis līdz 503,20 eiro.

Šobrīd "Riga Football Club" vienīgais valdes loceklis ir Aleksandrs Proņins, kurš gan netiek uzrādīts kā patiesā labuma guvējs.

Proņins ir īpašnieks vēl arī SIA "Riga FC", kas reģistrēta šajā pašā adresē. SIA "Riga FC" pamatkapitāls ir 2800 eiro. SIA "Riga FC" šobrīd nav nodokļu parādu, kas pārsniegtu 150 eiro.

Lai gan Proņins ir norādīts arī kā SIA "Riga FC" patiesā labuma guvējs, futbola aprindās nav noslēpums, ka Latvijas čempionu patiesais īpašnieks ir Krievijas uzņēmējs Sergejs Lomakins, kurš bieži redzams "Riga FC" spēlēs. Lomakinam pieder arī Kipras futbola klubs "Paphos", ar kuru "Riga FC" ir sadarbības līgums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!