Foto: LETA

Latvijas Futbola federācijas (LFF) iespējamo finanšu pārkāpumu skandālos aizdomas par četrām juridiskām personām – pašu LFF un tās trīs meitas uzņēmumiem: SIA "Futbola aģentūra", SIA "Latvijas futbola aģentūra" un SIA "Latvijas futbola federācijas mācību un treniņu centrs "Staicele"" ("MTC Staicele"), vēsta TV3.

Ceturtdien VID veica kratīšanu LFF telpās, bet neviena persona netika aizturēta. Kā vēsta TV3, kratīšanas veiktas kopumā četrās vietās.

Kriminālprocess pret LFF un tās meitasuzņēmumiem sākts par grāmatvedības un statistikas informācijas noteikumu pārkāpumiem, izvairīšanos no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju. TV3 vēsta, ka VID aizdomas ir par pārkāpumiem no 2011-2018. gadam.

"Negribas sniegt nekādus komentārus. Notiks izmeklēšana, un jautājumi tiks iztirzāti," TV3 sacīja tā laika LFF ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis.

Izvairīgas komentāros par notiekošo bija arī Vladimirs Žuks, kura vārds saistās ar vairākiem LFF aizdomīgiem darījumiem. "Nedomāju, ka jākliedz "vai vai vai". Pārbaude pateiks, vai nu viss bija kārtībā vai nu nebija, piekrītat? Pārbaude pateiks divas lietas – ka visas darbības veiktas likumīgi un pareizi. Vai tas bija saimnieciski izdevīgi, tas ir cits jautājums."

Uzsākto procesuālo darbību interesēs LFF plašākus komentārus nav tiesīga sniegt. LFF par notiekošo ir informējusi gan Eiropas Futbola federāciju asociāciju (UEFA), gan Starptautisko Futbola federāciju asociāciju (FIFA).

Pēdējos gados LFF skāruši vairāki skandāli, kas saistīti ar finansēm. Portāls "Delfi" jau vairākkārt rakstīja par problēmām LFF dibinātajā SIA "Mācību un treniņu centrs "Staicele"" ("MTC Staicele"), ko LFF savulaik slavēja kā "lielisku futbola bāzi".

Tāpat LFF nācās papildus nodokļos samaksāt vismaz 60 000 eiro, ko VID uzrēķināja par daudzajiem dāvinājuma līgumiem.

Aizdomu ēnu pār LFF darbībām pastiprina vēl dažādi "mistiski" līgumi, kas slēgti ar uzņēmumiem, kas saistīti ar LFF darbiniekiem vai viņu radiniekiem. Piemēram, LFF savulaik bijuši līgumi ar ģenerālsekretāra Edgara Pukinska sievai piederošu uzņēmumu, bet pašreizējā izpilddirektora Artura Gaidela sievas uzņēmums sniedzis LFF konsultācijas tā saucamajos godīguma jeb "integrity" jautājumos. Savukārt vienā no LFF izveidotajām SIA – "Futbola Aģentūra" – vairāku gadu garumā iepludināti ievērojami finanšu līdzekļi, par kuru izlietojumu pašai LFF nav skaidrības.

Savukārt aprīļa sākumā VID pieņēma lēmumu, ar kuru biedrībai LFF atņemts sabiedriskā labuma organizācijas (SLO) statuss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!