Foto: F64
Valsts policija noslēgusi izmeklēšanu 2014. gada nogalē uzsāktā kriminālprocesa ietvaros, kurā aizdomās par Daugavpils "Daugava" komandas futbola spēļu rezultātu manipulāciju mantkārīgos nolūkos tika aizturētas vairākas personas.

Lieta nodota prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret divām personām – 1966. un 1983. gadā dzimušiem vīriešiem, portālu "Delfi" informēja Valsts policija. Izmeklēšanā arī noskaidrots, ka abas personas, visticamāk, piesavinājušās "Daugavai" paredzēto naudu par dalību Eirokausos gandrīz 300 000 eiro apmērā.

Jau vēstīts, ka 2014. gada oktobrī Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošana pārvaldes (ONAP) darbinieki aizturēja astoņas personas, kuras tika turētas aizdomās par futbola spēļu rezultātu ietekmēšanu. Galvenais aizdomās turamais bija Oļegs Gavrilovs, bet starp aizturētajiem bija arī viņa meita Marija Gavrilova, viņa draudzene Marija Stepanova, Eltons Čauss, kā arī tā laika Daugavpils "Daugava" galvenais treneris Ivans Tabanovs, tehniskais direktors Jevgeņijs Klopovs un spēlētāji Aleksandrs Vlasovs un Jevgeņijs Kosmačovs.

Kā vēsta aģentūra LETA, personas, pret kurām lūgts sākt kriminālvajāšanu, ir Gavrilovs un Klopovs.

Pēc izmeklēšanas noslēguma Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvalde (ONAP) lūgusi uzsākt kriminālvajāšanu pret divām personām par izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā, kā arī par piesavināšanos lielā apmērā. Ņemot vērā, ka uz rezultātu manipulācijas brīdi Latvijā nebija ieviesta kriminālatbildība par manipulācijām ar sporta sacensībām, citi noziedzīgi nodarījumi konkrētajā gadījumā netika konstatēti.

ONAP veiktajā izmeklēšanā konstatējusi, ka abas personas, kuras agrāk bijušas saistītas ar Daugavpils futbola klubu "Daugava", no futbola spēļu manipulācijas rezultātā sporta totalizatoros iegūtās naudas, iespējams, nav nomaksājušas nodokļus lielā apmērā – gandrīz 48 tūkstošus eiro. Tāpat izmeklēšanā noskaidrots, ka 1966. un 1983. gadā dzimušie vīrieši, visticamāk, piesavinājušies kluba naudu 284 tūkstošu eiro apmērā. Šo naudu futbola klubs "Daugava" bija saņēmis no Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA).

Gavrilovs savulaika bija cita Daugavpils futbola kluba "Dinaburg" prezidents. Pār klubu ilgstoši bija aizdomu ēna par dalību spēļu rezultātu ietekmēšanā, bet 2009. gadā Gavrilovs un tagadējais "Liepāja" galvenais treneris Tamazs Pertija "totalizatoru skandāla" ietvaros saņēma mūža diskvalifikāciju no futbola. Vēlāk Pertijam samazināja sodu un viņš atgriezās Latvijas futbolā, un šobrīd ir "Liepājas" galvenais treneris.

Pēc totalizatora skandāliem "Dinaburg" apvienojās ar citu Daugavpils komandu "Daugava", pār kuru turpināja gulties aizdomu ēna par negodīgām spēlēm. Pēc Pertijas soda samazināšanas LFF saglabāja diskvalifikāciju Gavrilovam un viņš nedrīkstēja būt saistīts ar Latvijas futbolu vai ieņemt amatu kādā futbola klubā, tomēr viņš bieži bija manāms Latvijas čempionāta spēlēs. Futbola aprindās arī mēļoja, ka Gavrilovs ik pa laikam redzēts "Daugava" ģērbtuvēs.

Par izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem. Savukārt par piesavināšanos lielā apmērā soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Neilgi pēc aizturēšanas 2014. gada oktobrī Latvijas Futbola federācijas (LFF) Disciplinārlietu komisija (DK) piesprieda diskvalifikācijas Daugavpils "Daugavas" komandas spēlētājiem Aleksandram Vlasovam un Jevgēņijam Kosmačovam, galvenajam trenerim Ivanam Tabanovam no Moldovas un tehniskajam direktoram Jevgēņijam Klopovam, tomēr 2016. gada martā Kosmačovam un Tabanovam tās atcēla.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!