Foto: LETA
Futbola spēļu rezultātu ietekmēšanas skandālā ceturtdien aizturētas astoņas personas, no kurām viena ir arestēta. Šajā noziegumā valsts zaudējusi vairākus simtus tūkstošus eiro, kas nav samaksāts nodokļos, tāpēc tas tiek klasificēts kā sevišķi smags noziegums, piektdien preses konferencē paziņoja Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins.

Šobrīd zināms, ka apcietināti Daugavpils "Daugavas" galvenais treneris Ivans Tabanovs, futbolisti Aleksandrs Vlasovs un Jevgeņijs Kosmačovs. Pēc aģentūras LETA rīcībā esošās informācijas, aizturēts ir arī Oļegs Gavrilovs, kurš ir diskvalificēts no Latvijas futbola.

"22.oktobrī aizturēt astoņi cilvēki, kas manipulējuši ar spēļu rezultātiem gan starptautiskā, gan vietējā mērogā. Divas ir kluba amatpersonas, divi ir spēlētāji, bet pārējie ir organizators un viņa atbalstītāji. Izveidojies loģisks lomu sadalījums – uzpirktie, kas varēja ietekmēt rezultātus, gan tie, kas atbalstīja finanšu plūsmu. Esam guvuši apstiprinājumu, ka nenomaksātie nodokļi no iegūtajiem līdzekļiem varētu būt vairāki simti tūkstoši eiro. Tas parāda, kādas summas tur figurēja. Šis noziegums ir sevišķi smags, bet tas būs redzams no galīgās kvalifikācijas, ko virzīsim kriminālvajāšanā," uzsvēra Grišins.

Valsts policija atturējās nosaukt grupējuma vadītāja vārdu, viņš šobrīd ir apcietinājumā, bet pārējiem piemērots drošības līdzeklis neiesaistīties kluba darbā un spēlēs. Grupējumam pēc likuma var piemērot sodus nodokļu nemaksāšanā, krāpšanā lielos apmēros un noziedzīgā veidā iegūto līdzekļu legalizācijā.

Par nodokļu nemaksāšanu, krāpšanu lielos apmēros draud ieslodzījums līdz 10 gadiem, bet par naudas līdzekļu legalizēšanu draud lielāks sods – līdz 12 gadiem cietumā. Ja Krimināllikumā tiktu veiktas izmaiņas saistībā ar sarunātajām spēlēm Latvijas profesionālajā sportā, lietu izmeklēšana ritētu raitāk, turpināja Grišins.

Priekšmets manipulācijām ir mantkārīgais nolūks. Finanšu plūsmas tiek analizētas, bet izmeklēšanas vēl konstatēs vēl dažādus kontus, no kuriem laista apgrozībā nauda, kur izmantoti ofšori. Praktiski runa iet par visu pasauli, jo darbība notikusi ilgstoši. Nelikumīgās darbības ilga līdz kriminālprocesa sākšanai. Sīkāk ir izmeklēšanas noslēpums.

Latvijas Futbola federācijas (LFF) ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis norādīja, ka Daugavpils "Daugavas" oficiālās personas un spēlētāji jau tagad nedrīkst piedalīties sacensībās, bet vēlāk sekos arī LFF Disciplinārās komisijas lēmums.

LFF pārstāvis norādīja, ka spēļu rezultātu ietekmēšanā tiek turēti aizdomās arī citi klubi, tomēr šobrīd nepietiek pierādījumu, lai par to sodītu. Grišins norādīja, ka norit cits kriminālprocess, kas skar citus klubus un kas attiecās uz vietējo čempionātu. Izmeklēšanas rezultātus nevar komentēt, taču šobrīd pēc Latvijas jurisdikcijas tiem draud sodi par krāpšanu lielā apmērā, nenomaksātajiem nodokļiem un noziedzīgu līdzekļu legalizācija. Tāpat LFF atzina, ka iepriekšējos gadījumos organizācijai citos gadījumos vajadzēja pieņemt skarbākus lēmumus, tomēr tas netika darīts, lai neizpaustu informāciju, kas noderējis izmeklēšanā.

"Darbs, kas veikts sadarbībā ar UEFA, nav bijis vienas dienas garumā. Bija jāapstrādā daudz informācijas, mēs saprotam, ka darbs turpināsies. "Ar "Daugavu" nestrēbsim karstu. Tiks izvirzītas apsūdzības, no kurām tālāk izrietēs iespējamie sodi," sacīja Mežeckis.

Aizdomās turamo skaits pieaugs ar katru dienu, tas būs sniega bumbas efekts, norādīja Mežeckis. Pēc sankcijām vairākas komandas varētu pazust. LFF ģenerālsekretārs arī uzsvēra, ka viņš cilvēcisku iemeslu dēļ būtu gatavs Daugavpils "Daugavu" izslēgt no virslīgas, tomēr tā tās lietas nenotiek. 

UEFA atbildīgais pārstāvis Urs Klusers pateicās Latvijas varasiestādēm un federācijai par sadarbību, slavējot Latvijas pusi par veiksmīgu darbu cīņā pret spēļu rezultātu ietekmēšanu. "Mēs gaidīsim pierādījumus no Latvijas puses, un tikai tad UEFA varēs uzsākt iekšējo izmeklēšanu pēc UEFA jurisdikcijas. Tajā pašā laikā mēs turpinām darbu citos jautājumos. UEFA pret spēļu rezultātu ietekmēšanu izturas bez tolerances," uzsvēra UEFA pārstāvis.

Klusers norādīja, ka aizdomu iniciatore bija pagājušās sezonas Čempionu līgas spēle starp "Elfsborg" un "Daugava", kas noslēdzās ar rezultātu 7:1). Tad tika saņemti ignāli no vairākām institūcijām un uzsākta izmeklēšana, kura vainagojusies ar vēl vairāku sarunātu un no ārpuses ietekmētu maču atklāšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!