Foto: DELFI
Latvijas futbola izlasei paredzēto stadionu Rīgā, Krišjāņa Barona ielā, 100% apmērā finansēs UEFA, un tā ir pirmā reize, kad UEFA pilnībā finansē kādas valsts nacionālās izlases stadiona celtniecību.

To portālam "Delfi" apstiprināja UEFA  Nacionālo asociāciju nodaļas vadītājs Tjerī Favrē.

Rīgas dome otrdien apstiprināja Kr.Barona ielas zemes gabala nodošanu bezatlīdzības lietošanā sabiedriskā labuma organizācijai "Latvijas Futbola federācija" (LFF) uz desmit gadiem. Uz šī zemes gabala plānots futbols stadions, par kura celtniecību tiek runāts jau vairākus gadus.

RD projektā piedalās ar zemes gabalu, bet UEFA sniegs finansiālu atbalstu 8,5 miljonu eiro apmērā. Kā skaidroja LFF Stadionu un infrastruktūras komitejas priekšsēdētājs Vladimirs Žuks, pirmajā stadijā no UEFA plānots saņemt 1,5 miljonus eiro, kas palīdzēs "veikt pirmos darbus", lai varētu sākties darbs vēl pirms paša stadiona celtniecības. Daļa no līdzekļiem, ko piešķirs UEFA, būs arī kā aizdevums, kura atmaksu garantēs LFF.

Pirms diviem gadiem RD jau piešķīra LFF šo zemes gabalu, lai tur uzbūvētu stadionu, tomēr paredzētajos termiņos līdz 2014.gada pavasarim tas netika izdarīts. Tagad RD atkārtoti cer, ka šoreiz projekts tiks realizēts, un Rīgā būs moderns futbola stadions.

"Tas, ka Rīgā ieradusies viena no augstākajām UEFA amatpersonām, ir apliecinājums šim projektam. RD iegulda savu zemi, kuras kadastra vērtība ir 3,5 miljoni eiro," stāsta Rīgas domes vicemērs Andris Ameriks. "Visa infrastruktūra pēc celtniecības būs LFF pārziņā, tur būs rehabilitācijas centrs, bet nebūs nekādas viesnīcas, nekādas citas komercstruktūras, tāpēc mēs iekļaujamies Latvijas likumdošanā. Vienu daļu šeit izmantos arī tuvumā esošās skolas, te trenēsies bērni un jaunieši. LFF ir atradusi veidu, kā segs stadiona apsaimniekošanas izmaksas."

Vēl augustā Rīgas Domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs portālam "Delfi" skaidroja, ka LFF vēlme veikt komercdarbību un tādējādi nodrošināt jaunā stadiona apsaimniekošanas izmaksas, bija viens no iemesliem, kādēļ 2012.gadā uzsāktā sadarbība netika realizēta. Tagad gan Burovs, gan LFF uzsver, ka tas nav bijis galvenais šķērslis, bet LFF esot atradusi ceļu, kā uzturēt stadionu.

LFF amatpersonas gan nespēja skaidri atbildēt, kā bez komercdarbības plāno nodrošināt stadiona apsaimniekošanas izmaksas. Pēc Žuka teiktā, gadā jaunā stadiona izmaksas varētu būt ap 300 000 eiro.

"Mēs jau tagad maksājam lielas summas par LFF telpu īri. Atradīsim veidu, kā apsaimniekosim," teica Mežeckis. Tā kā LFF ofiss pārcelsies uz jauno stadionu, tad daļa federācijas līdzekļu atbrīvosies, jo nebūs jāmaksā par telpu īri, skaidro Mežeckis. "Skaidrs, ka pirms tam bija problēmas ar celtniecību un projektēšanu, bet tagad viss ir atrisināts. Ir atbalsts gan no RD, gan no UEFA, kas dod finansējumu. 2017.gadā būs stadions."

Tikmēr Žuks teica, ka tuvākā gada laikā LFF ir jāizstrādā detalizēts plāns, kā nodrošināt apsaimniekošanu. "Ja stadionā būtu lielveikals, tā ir komercdarbība. Ja ir fitnesa centrs un vēl kaut kas, tās ir stadiona funkcijas. Kafejnīca vai restorāns - tā ir stadiona funkcija. Ja nakts klubs, tā jau vairs nav stadiona funkcija. Stadionam ir jāpelna uz savu pamatfunkciju bāzes. Uz piešķirtās zemes nebūs viesnīcas, bet tas nenozīmē, ka tā nevar būt blakus."

LFF jaunais stadions tiks būvēts pēc SIA "REMM" piedāvājuma, kurš 2012.gadā tika izvēlēts jau iepriekšējā reizē. Toreiz izsludinātajā LFF stadiona metu konkursā "REMM" projekts gan ieguva tikai trešo vietu, taču tas tika izvēlēts kā ekonomiski izdevīgākais un vieglāk realizējamais.

RD otrdienas lēmums paredz, ka stadiona projektēšanas darbi jāpaveic un būvatļauja jāsaņem līdz 2016. gada janvārim. No šī brīža jeb būvatļaujas saņemšanas, zeme arī pāries federācijas bezatlīdzības lietošanā. Savukārt būvniecība pilnībā jāpabeidz līdz 2017. gada maijam.

Pirmo lēmumu par stadiona nodošanu LFF domē atcēla, jo finansiālu iemeslu dēļ federācija projektu par starptautisko futbola federāciju prasībām atbilstošas sporta bāzes ar stadionu būvniecību nerealizēja noteiktajos termiņos.

Visas būves, kas tiks uzceltas uz domei piederošajiem zemes gabaliem vai tiks iegūtas esošo rekonstrukcijas rezultātā, tiks nodotas ekspluatācijā un zemesgrāmatā reģistrētas uz Rīgas pilsētas pašvaldības vārda, pieņemot to kā dāvinājumu no LFF. Īpašums tiks nodots bezatlīdzības lietošanā uz desmit gadiem, paredzot, ka līguma darbības laikā daļa infrastruktūras tiks nodota bezatlīdzības lietošanā pašvaldībai publisko funkciju veikšanai - sporta, īpaši futbola, popularizēšanai, veselīga dzīvesveida un jaunatnes sporta aktivitāšu veicināšanai un sporta izglītības programmu īstenošanai.

LFF bezatlīdzības lietošanā saņems pašvaldībai piederošo zemesgabalu Krišjāņa Barona iela 116A ar kopējo platību 31 005 kvadrātmetri, uz kura atrodas divas darbnīcas ēkas, viena divstāvu tribīne, viena garāža, nojumes, šķūņi, kā arī šautuvi ar sporta zāli Ērgļu ielā 2 un divus zemesgabalus - 5659 kvadrātmetru platībā Ērgļu ielā un 3483 kvadrātmetru zemesgabalu Aleksandra Čaka ielā. Īpašuma kopējā bilances vērtība ir 1,077 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!