Foto: F64

Eiropas Futbola federāciju apvienība (UEFA) ievērojami samazinājusi bijušajam Latvijas izlases futbolistam, Jūrmalas "Spartaks" direktoram Edgaram Gauračam piespriesto sodu, bet lieta, visticamāk, nonāks vēl Sporta arbitrāžas tiesā (CAS).

Vēlāk arī portālam "Delfi" UEFA nesniedza konkrētus faktus, kādēļ bijušajam futbolistam piemērots sods. Savukārt Gauračs jau pēc soda saņemšanas teica, ka pārsūdzēs UEFA lēmumu.

"Tas ir milzīgs pārpratums. Vairākus gadus atpakaļ saņēmu piedāvājumu piedalīties spēles rezultāta ietekmēšanā, bet es kategoriski atteicos un nekavējoties par šo mēģinājumu ziņoju futbola atbildīgajām instancēm. Esmu lepns par savu rīcību," pēc soda saņemšanas oktobrī portālam "Delfi" norādīja Gauračs. "Mana sirdsapziņa ir tīra un esmu pārliecināts, ka šis pārpratums tiks atrisināts. "

Tagad UEFA apelāciju komiteja daļēji apomierinājusi Gaurača sūdzību un samazinājusi desmit gadu sodu uz trīs gadu diskvalifikāciju. Kā norāda UEFA, sākotnēji Gauračam bija apsūdzības spēļu rezultātu ietekmēšanā un neziņošanā par to ("active and passive match-fixing"), bet tagad apsūdzības mainītas un figurē tikai neziņošana par spēļu rezultātu ietekmēšanas faktu ("passive match-fixing").

Kā norāda Gauraču pārstāvošais juridiskais birojs "SILA International", "Spartaks" direktors apsver iespēju turpināt cīņu Sporta arbitrāžas tiesā (CAS) un veicis pirmās darbības, lai turpinātu cīņu par sava vārda attaisnošanu.

Tā kā UEFA nepublisko nekādu informāciju par Gaurača iespējamiem pārkāpumiem, oficiāli nav zināms, par ko sodīts bijušais futbolists. Iespējams, ka UEFA diskvalificējusi Gauraču saistībā ar UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas spēli starp tā laika Latvijas čempioni Jūrmalas "Spartaks" un Belgradas "Crvena Zvezda". UEFA un Latvijas tiesībsargājošās iestādes konstatējušas, ka bijis centiens ietekmēt šīs spēles rezultātu, un lieta nonākusi tiesā.

2018. gada 11. jūlijā Latvijas un Serbijas čempioni tikās "Skonto" stadionā. 2000 līdzjutēju klātbūtnē "Spartaks" un "Crvena Zvezda" nospēlēja bez vārtu guvumiem, bet atbildes spēlē 17. jūlijā Belgradas komanda iepriecināja stadionā esošos 24 000 līdzjutēju, uzvarot ar 2:0 un iekļūstot nākamajā kārtā. "Spartaks" abus vārtus zaudēja mača izskaņā – 78. un 81. minūtē.

Tieši šī spēle tiek uzskatīta par aizdomīgu un tiesa šobrīd skata lietu saistībā ar iespējamo šīs spēles rezultāta ietekmēšanu. Vairāk par šo lietu var lasīt portāla "Delfi" rakstā ŠEIT.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!