Foto: F64

Latvijas futbola izlasi sākot no 2019. gada 1. janvāra vadīs ārvalstu speciālists – pašreizējais galvenais treneris Miksu Pātelainens vai kāds cits, uzskata Latvijas Futbola federācijas (LFF) prezidents Kaspars Gorkšs.

LFF valde otrdien vairāk nekā divu ar pusi stundu ilgā sēdē tā arī nepieņēma lēmumu valstsvienības galvenā trenera jautājumā. Pašreizējam galvenajam trenerim Pātelainenam līgums noslēdzas 31. decembrī, bet vienošanās par sadarbības turpināšanu vai neturpināšanu nav pieņemts.

LFF valde otrdien uzklausīja Pātelainenu un viņa Latvijas futbola attīstības redzējumu. Lai gan valstsvienība neizpildīja uzdevumu Nāciju līgā (pirmā vieta savā grupā), kā arī neguva nevienu uzvaru, LFF nesteidzas neturpināt sadarbību ar somu speciālistu, kurš esot ienesis arī pozitīvas vēsmas Latvijas izlasē.

"Man vēl nav bijusi iespēja runāt ar Miksu aci pret aci, un tas ir galvenais iemesls, kādēļ vēl neesmu pieņēmis lēmumu. Šovakar tikšos un runāšu detalizētāk, kā viņš redz gatavošanos. Atkarībā no sarunas, var tikt pieņemts lēmums. Katrā gadījumā 18. decembrī redzēsim, kurš gatavos izlasi nākamajam atlases ciklam," saka Gorkšs. "Jā, mums bija vēlme līdz šodienai jau atrisināt jautājumu, bet mūsdienās plāni ir dažādi. Arī es, kā jebkurš cits, gribu, lai pēc iespējas ātrāk ir skaidrība, kas vadīs izlasi atlases ciklā. Mums ir spēļu grafiks, izspēle, bet pēdējais puzles gabals ir tieši treneris, kurš vadīs."

Svētdien Dublinā notika 2020. gada Eiropas čempionāta atlases izloze, kurā Latvija sev pretiniekos ieguva Poliju, Austriju, Izraēlu, Slovēniju un Maķedoniju. Visas desmit atlases spēles notiks 2019. gadā, bet pirmās divas no tām paredzētas marta beigās.

Uz izlozi bija devies arī Pātelainens, lai gan viņam pēc nepilna mēneša beigsies līgums. Gorkšs neuzskata, ka tas būtu kāds signāls, ka līgums ar somu treneri tiks pagarināts. "Miksu ir galvenais treneris un tas bija viņa lēmums. Tiek aicināts galvenais treneris, viņam šobrīd ir kontrakts, tāpēc tas bija viņa lēmums."

Lai gan iepriekš LFF neilgi pēc izlozes izvirzīja kādu mērķi komandai, šoreiz LFF valde nav lēmusi par kādu uzdevumu. Tāpat LFF valde ar balsojumu nav vērtējusi valstsvienības sniegumu UEFA Nāciju līgā.

Pēc Gorkša teiktā, Pātelainens savā atskaitē analizējis aizvadītās spēles – citu vairāk, bet citu mazāk. Treneris uzskata, ka Latvijas futbolisti mačos nav bijuši pietiekami ātri, tādēļ apspriesta arī jauniešu attīstība. Somu speciālists norādījis, ka nav bijusi pietiekama pāreja no aizsardzības uzbrukumā un otrādi, kā arī uzbrucēji nav bijuši pietiekami agresīvi soda laukumā, tomēr nav norādījis uz iespējamām savām kļūdām.

Kā pozitīvo devumu Gorkšs minēja Pātelainena spējas komunicēt ne tikai ar masu medijiem, bet arī spēlētājiem. Tas krietni uzlabojis atmosfēru ap Latvijas futbola izlasi, tomēr šī īpašība – spēja komunicēt – nav galvenā, kas jābūt Latvijas izlases trenerim.

Latvijas futbola izlasē nav skaidrības par galveno treneri, tomēr zināms, ka nākamais komandas vadītājs būs uz tuvākiem 2-3 gadiem. Tieši šāda opcija tiks runāta ar nākamo izlases treneri – ar Pātelainenu vai kādu citu. Tiesa, vienā jautājumā ir skaidrība – Latvijas izlasi tuvākajos gados nevadīs kāds no vietējiem treneriem, apgalvo Gorkšs.

"Pagaidām nav korekti runāt, vai kāds cits vadīs, kamēr neesmu runājis ar Pātelainenu. Skaidrs, ka ideālā variantā gribētu visas atbildes uzreiz, un man arī tā gribētos, bet bieži šī secība, kā risinām jautājumus, ne vienmēr ir optimālākā un labākā," uzsver Gorkšs, norādot, ka viens no sarunu svarīgākajiem – bet ne galvenajiem – jautājumiem būs atalgojums. "Kā teicu, līdz 18. decembrim jābūt skaidrībai, kā gatavojamies katram pretiniekam. Mums būs piesātināts gads, 10 spēles, un tas būs pārbaudījums mums (LFF), izlasei un arī trenerim."

"Hipotētiski, ja izlasi neturpinās vadīt Miksu, tad viennozīmīgi treneri meklēsim ārzemēs," piebilst Gorkšs.

Sarunā ar žurnālistiem Gorkšs atklāja vienu interesantu niansi – LFF valde netika iepazīstināta ar Treneru padomes viedokli, kas līdz šim bijis viens no galvenajiem jaunā trenera izvēlē.

Somu speciālists par Latvijas izlases galveno treneri tika apstiprināts maijā tikai dažas nedēļas pirms valstsvienības spēlēm Baltijas kausa izcīņā. Latvijas izlasei Pātelainena vadībā tika izvirzīts uzdevums izcīnīt pirmo vietu jaunizveidotās UEFA Nāciju līgas grupā, tomēr tas netika izpildīts, jo valstsvienība sešos mačos ar Gruziju, Kazahstānu un Andoru tā arī neguva nevienu uzvaru, ierindojoties trešajā vietā. Uzvarot šajā grupā, līgums ar Pātelainenu automātiski tiktu pagarināts uz 2020. gada Eiropas čempionāta atlases ciklu, kas sāksies martā. Tagad trīsarpusi mēnešus pirms nākamās oficiālās spēles nav zināms, kas vadīs komandu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!