Foto: F64

Latvijas Futbola federācijas (LFF) prezidents Kaspars Gorkšs sešu valdes locekļu parakstītu vēstuli par neuzticības izteikšanu un aicinājumu atkāpties nodēvējis par "nakts apvērsuma mēģinājumu".

Portāls "Delfi" ziņoja, ka piektdien seši LFF valdes locekļi izteica neuzticību biedrības vadītājam Gorkšam un aicināja viņu atkāpties no amata. Atbildot uz valdes locekļu aicinājumu, pati organizācija izplatījusi skaidrojumu par situāciju un drošinājusi, ka biedrības darbība nav paralizēta vai būtiski traucēta.

Pie LFF biedriem vērsies arī Gorkšs, paužot savu redzējumu par notiekošo. Publicējam LFF prezidenta Gorkša atklāto vēstuli LFF biedriem pilnā formātā.

Labrīt, kolēģi!

Nakts apvērsuma mēģinājums ir mēģinājums saglabāt veco, daudzus gadus ierasto kārtību, vienkārši nomainot labuma guvējus. Tā notiek tad, ja federācija tiek uzskatīta par slaucamu govi un vienīgā interese ir starptautisko partneru – UEFA un FIFA - naudas sadale, kurai ir jānokļūst "pareizajās" kabatās.

Jūs pirms īsa mirkļa saņēmāt vairāku LFF valdes locekļu parakstītu vēstuli, kurā viņi aicina mani, Kasparu Gorkšu, atkāpties no LFF prezidenta amata, vēstules saturs klaji demonstrē vai nu nekompetenci, vai vēlēšanos maldināt biedrus, vai vēlmi saasināt situāciju, cenšoties paralizēt uzsāktās pārmaiņas.

Acīmredzami, ka vēl arvien federācijā ir mēģinājumi visiem spēkiem saglabāt veco, gadiem ilgušo kārtību, kas ir novedusi mūs tieši tur, kur esam patlaban. Manuprāt, šobrīd svarīgākais ir novilkt svītru un skaidri pateikt gan darbiniekiem, gan biedriem, gan valdei, ka šādi turpināt nedrīkst.

Šobrīd vienīgā krīze LFF ir tā, ko cenšas izraisīt paši valdes locekļi. Visas LFF sacensības notiek kā plānots, visu nacionālo izlašu darbība rit savu gaitu, neviena no LFF atbildības sfērām nav apturēta vai apgrūtināta.

LFF strādā 56 algoti darbinieki. Brīvas vakances patlaban ir divas. Viena vakance kopš 17. jūlija ir ģenerālsekretārs, otra vakance ir komunikācijas daļā, kur jauns darbinieks sāks strādāt 23.augustā. Paralēli notiek funkciju un pienākumu izvērtēšana, lai precīzi novērtētu darbu apjomus, skaidri definētu departamentu mērķus un precīzu atbildību sadalījumu. Reorganizācija pabeigta finanšu departamentā, kā rezultātā būtiski uzlabojusies caurskatāmība, ieviesta jauna sistēma, kas ietekmējusi atskaišu sagatavošanas kvalitāti un ātrumu. Finanšu departamenta ārpakalpojums nodrošina visas nepieciešamās funkcijas un ļauj federācijai ieekonomēt vairāk kā 24 000 EUR gadā.

Taisnība, jauns LFF ģenerālsekretārs vēl nav apstiprināts. Bet kā zināms, Ģenerālsekretāru izvirza Prezidents, bet apstiprina Valde. Atrast ģenerālsekretāru uz 9 mēnešiem esošajā situācijā nav vienkāršs uzdevums. Bet vēl sarežģītāk ir panākt lēmumu par ģenerālsekretāra apstiprināšanu, ja atsevišķi valdes locekļi grib mērķtiecīgi sabotēt pārmaiņas. 24. jūlija valdes sēdē piedāvāju 3 dažādus risinājumus valdei – piedāvāju balsot par manis izvirzītu kandidātu, apstiprināt administratīvo vadītāju par ģenerālsekretāra vietas izpildītāju, vai turpinu vadīt federācijas saimniecisko darbību un uzrunāt kandidātus. Aicinu biedrus sekot līdzi valdes protokoliem, kuros atspoguļojas valdes gaita un izvērtēt cik konstrutīvi tiek risināti jautājumi.

Saskaņā ar Uzņēmumu reģistra datiem un Biedrību un nodibinājumu likumu es esmu LFF amatpersona ar tiesībām biedrību pārstāvēt atsevišķi, t.i. līdz jauna LFF Ģenerālsekretāra apstiprināšanai pildīšu pienākumus, kas nepieciešami saimnieciskās darbības nodrošināšanai, atbilstoši valdes pieņemtajiem lēmumiem, Nākamajā valdes sēdē biju plānojis virzīt kandidātu apstiprināšanai, bet 6 valdes locekļu sagatavotā un izsūtītā vēstule parāda, ka šobrīd valdes mērķis ir cits – kavēt procesus un vilcināt pārmaiņas.

Kas attiecas uz starptautisko finansējumu - šogad plānotie ieņēmumi no FIFA 2,13 miljoni eiro, jau apstiprināti 1,24 miljoni, kas ir vairāk nekā bija visa pagājušā gada laikā, kad

ieņēmumi bija 0,72 miljoni eiro. Gaidām lēmumus par iesniegtajām talantu un citām programmām 0,89 miljonu eiro apjomā. Kaut arī esmu pārliecināts, ka lēmumi būs pozitīvi, tomēr esmu plānojis tikties ar FIFA vadību, lai skaidrotu katra projekta nepieciešamību. UEFA ieņēmumi ir atbilstoši 2019 gada plānam.

Vienlīdz svarīgi kā ieņēmumi ir izdevumu kontrole, lai piešķirtais finansējums patiešām kalpo Latvijas futbola attīstībai. Tas nozīmē, ka ir apturēti "tradicionāli" pakalpojumu līgumi, kas ir slēgti ar bijušo darbinieku tuvinieku uzņēmumiem, ir apturēti "tradicionāli" dāvinājuma līgumi. Ko tas nozīmē? Ļoti vienkārši – LFF gadiem ir izmantota kā slaucama govs, kur galvenais laimests ir starptautisko partneru UEFA un FIFA naudas "paņemšana". Manuprāt, tam visam beidzot ir jāpieliek punkts. Tad pietiks naudas visiem federācijas mērķiem.

Statūtos ir skaidri noteikta Prezidenta un Ģenerālsekretāra atbildība. Prezidents atbild par sadarbību ar starptautiskajiem partneriem, pašvaldību, biedriem, savukārt Ģenerālsekretārs vada federācijas ikdienas darbu, atbild par budžetu, grāmatvedību, LFF pārvaldes institūciju pieņemto lēmumu izpildi. Droši varu apgalvot – ka pilnu ainu par patieso stāvokli federācijā redzu kopš šī gada 17.jūlija.

Atbilstoši statūtu 43. pantam, 3 e punktam Ģenerālsekretārs atbild par budžeta izstrādi un pareizu LFF grāmatvedības vešanu un uzturēšanu. Revidenta atzinums par 2018. gada bilanci ir tieša ģenerālsekretāru Mežecka un Pukinska atbildība un darbības novērtējums. Tieši tāpēc es tāpat kā biedri un valdes locekļi gaidu revidenta gala ziņojumu.

Biedri tiek maldināti par 24.07.2019. valdes sēdes notikumiem. Vēstulē norādīts, ka bija "kārtējais mēģinājums virzīt LFF jaunos statūtus apstiprināšanai ārkārtas kongresā septembrī", kaut gan valdes sēdes laikā tika izskatīts jautājums par statūtu darba grupas veidošanu, kuras sastāvā iekļauti K.Gorkšs, Ž.Tikmers, J.Engelis, M.Šķinķis, M.Gruškevics, S.Usačovs. Veidojot šādu grupu mans mērķis bija panākt daudzveidīgu viedokļu pārstāvniecību, kas pēc statūtu izstrādes atvieglotu saskaņošanas procesu biedriem.

Man ir patiešām žēl, ka nedēļas nogalē tā vietā, lai pievērstos atpūtai, ģimenei un futbolam, nākas diskutēt par lietām, kuras labprāt būtu vēlējies atstāt pagātnē. Bet šī man nav pirmā reize. Esmu gatavs!

LFF Prezidents

Kaspars Gorkšs


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!