Foto: LETA

Latvijas futbola izlases jaunais galvenais treneris 1. martā sāks oficiāli darbu, pirms tam veiks jau "melno darbu", lai labāk sagatavotos, bet šī speciālista iegūšanai Latvijas Futbola federācijai (LFF) bija jāpiekrīt kompromisam, apgalvo LFF prezidents Kaspars Gorkšs.

Otrdien, 15. janvārī, LFF prezidents Kaspars Gorkšs kārtējā LFF valdes sēdē sniedza informāciju par Latvijas nacionālās izlases jaunā galvenā trenera meklējumu gaitu un panākto vienošanos ar izraudzīto kandidātu, iegūstot atbalstu trenera nolīgšanai un prezentēšanai plašākai sabiedrībai 1. martā. Līgums ar jauno treneri, kura vārds netiek publiskots, vēl nav noslēgts, bet treneris pilnvērtīgi darbu uzsākšot tieši no 1. marta.

"Trenera vārdu nevaram izpaust, tā ir arī trenera vēlme. Esmu deleģēts noslēgt trīs gadu vienošanos. Skaidrs, ka nākamos trīs gadus Latvijas izlasei ir treneris. Nevienā brīdī nebija situācija, ka treneris varētu nebūt. Bija variants A, bija B variants un C variants. Gribējās iet pēc labākās opcijas, kas ir prioritārā. Tāpēc sarunu laikā nācās iet uz kompromisiem, arī šis - lūgums, lai līdz 1. martam nepaužam publiski vārdu," saka Gorkšs.

Gorkšs neslēpa, ka izdevies vienoties un panākt Latvijas futbolam prioritāro variantu, no visiem. Tāpēc LFF gājusi uz kompromisiem. Gorkšs apliecināja, ka jaunā trenera vārds ir izskanējis LFF valdes iepriekšējās sēdēs un ticis apspriests.

"Gājām uz to, ko gribam sagaidīt no jaunā Latvijas izlases trenera. Vai ir nepieciešamā pieredze, vai varam to atļauties finansiāli un arī paša trenera vēlme. Runājot ar citiem kandidātiem, pieķēru sevi pie domas – kādēļ man ir kāds jāpierunā kļūt par Latvijas izlases treneri? Negribētos būt tādā pozīcijā, ka par diezgan lielu atalgojumu jāpierunā kāds speciālists, lai kļūtu par izlases vadītāju," vilcināšanos argumentē Gorkšs.

Lai gan LFF prezidents vairākkārt solīja, ka "tulīt, tūlīt" kļūs zināms jaunais galvenais treneris, tas joprojām nav noticis. Tagad arī Gorkšs nevarēja 100% solīt, jo ir vienošanās, bet oficiāls līgums vēl nav parakstīts. Tomēr galvenie jautājumi ir atrisināti un praktiski vienošanās noslēgta. Tādējādi Latvijas futbola izlases treneris oficiāli darbu ar valstsvienību sāks tikai trīs nedēļas pirms pirmās spēles 2019. gadā, jo Latvijas futbolistiem 21. martā Eiropas čempionāta atlases ievadā viesos jātiekas ar Maķedoniju.

"Tas ir divējādi. Skaidrs, ka būs, kas saskatīs tajā negatīvo, bet būs tādi, kas redzēs pozitīvo. Mēs neņemam vienalga kādu treneri, bet izvirzījām kritērijus un atlasījām piemērotākos kandidātus, un tad darījā visu, lai parakstītu līgumu ar piemērotāko," uzsver Gorkšs.

LFF direktors Dainis Kazakevičs bilda, ka trīs nedēļas pirms pirmās spēles nav tas labākais variants, bet šajā gadījumā ir jāskatās plašāk, jo līgums ir uz trīs gadiem. Tādējādi treneris tiek ņemts uz vidēju termiņu ar kaut kādu stratēģiju un redzējumu. "Vai tas ietekmēs pirmās spēles? To redzēsim pēc pirmajām spēlēm."

Viens no asistentiem būs viņa līdzi ņemtais speciālists, bet otru izvēlēsies Latvijā. Gorkšs norāda, ka LFF neuzspiedīs asistentu, jo to prioritāri izvēlēsies treneris, bet LFF konsultēs šajā izvēlē, ja būs tāda nepieciešamība.

Gorkšs sacīja, ka jaunā trenera atalgojums būs nedaudz lielāks nekā priekštecim somam Miksu Pātelainenam, kurš pēc pusgada darba nepagarināja līgumu.

"Latvijas izlasei nav viegli atrast treneri. Vieni ir tādi, kuri piesakās katram darbam, kas parādās. Viena daļa no viņiem komandas trenē īslaicīgi un nav konkrētas vīzijas vai redzējuma. Tad ir liela daļa izbijušu futbolistu, kuri spēlējuši augstā līmenī un algas prasības ir lielas, un ierobežojumi ir milzīgi – viņš negrib te dzīvot Latvijā, viņš negrib te ilgi uzturēties," par niansēm atlases procesā stāsta Gorkšs. "Mēs gribam redzēt Latvijas izlasi attīstāmies. Skaidrs, ka uzklausīsim viņa viedokli, jo sākotnēji man bija jābūt mandātam, lai slēgtu līgumu. Tagad nākamais posms, kad saliksim plānu, kā viņš redz sagatavošanos, attīstību un startu Eiropas čempionāta kvalifikācijā. Un kas no mūsu puses vajadzīgs, lai viņš varētu pilnvērtīgi tam visam sagatavotos un maksimāli labi nostartētu."

Gorkšs norāda, ka trenerim tiks dots laiks, lai ieviesu savu filozofiju, bet arī tiks nodefinēts, ko sagaida no Latvijas izlases.

"Ceru, ka jums būs liels prieks un apmierinātība ar treneri. Ceru, ka izlase ar šo treneri parādīs sevi no sākuma Eiropas čempionāta kvalifikācijā, un tad jau arī vēlāk," piebilst Gorkšs.

Līdz ar trenera maiņu Latvijas izlasei būs arī jauns menedžeris. Iepriekšējais Latvijas izlases ilglaicīgais menedžeris Roberts Mežeckis izlēma neturpināt darbu, viņa vietā stāsies igllaicīgais Latvijas U-21 izlases menedžeris Ilvars Rutkovskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!