Foto: Sanita Ieva Sparāne

Latvijas futbola izlases uzbrucēja Vladislava Gutkovska gatavība spēlei būs zināma tikai spēles dienā, kad tiks izanalizēta visa iegūtā informācija par viņa fizisko stāvokli, pirms gaidāmās spēles pret Moldovu vienu no svarīgākajiem jautājumiem komentēja valstsvienības galvenais treneris Dainis Kazakevičs.

Gutkovskis iepriekšējā UEFA Nāciju līgas spēlē pret Lihtenšteinu pirmajā puslaikā guva traumu, tomēr turpināja spēlēt. Uzbrucējs iznāca laukumā arī pēc pārtraukuma un tikai vēlāk tika nomainīts. Gutkovskis devās kopā ar izlasi uz spēlēm Moldovā un Lihtenšteinā, tomēr nav zināms, kādā kondīcijā viņš būs un vai varēs palīdzēt izlasei.

"Situācija nav skaidra. Vakar treniņā netrenējās, šodien mēģināsim, skatīsimies un pēc treniņa būs pilna informācija. Šobrīd ir 50/50 situācija. Pēc šodienas treniņa bilde būs skaidrāka. Gutkovska trauma daudz neietekmē taktisko izkārtojumu rītdienai, bet to tāpat neatklāšu. Mums principā plāns ir skaidrs kā pamatversija, ko gribam realizēt. Skaidrs, ka atsevišķu spēlētāju – Vladislavs nav vienīgais – gatavība ir jautājums. Jautājums par atjaunošanos un funkcionālo gatavību. Tiem spēlētājiem, kas nospēlēja divas pilnas vai gandrīz pilnas spēles. Un šodienas pirmsspēles treniņš sniegs atbildes uz lielāko daļu uz jautājumiem. Redzēsim, kādas ir kondīcijas, un vai tie spēlētāji, kuri bija traumēti, paspējuši atjaunoties. Zināmas korekcijas tas var ieviest (sastāva izvēlē)," saka Kazakevičs.

Lai gan šobrīd Moldovā valda liela svelme, piektdien spēles dienā meteorologi prognozē pat pērkona negaisu, kas varētu rimties ap otro puslaiku. Kazakevičs uzsver, ka tas neietekmēs kopējo spēles plānu, bet zināmas korekcijas varētu ieviest spēles stilā.

"Diezgan labi esam izpētījuši Moldovas izlasi, pēdējā pusgada laikā klātienē esam redzējuši trīs spēles. Redzams, ka pie jaunā trenera Moldovas izlase ir pamainījusies gan stilistiski, gan kvalitatīvi. Spēlē pret Kazahstānu komanda parādīja labu sniegumu, spēlēja agresīvi. Nopietni gatavojamies spēlei. Saprotam, ko gaidīt. Rīt tiksies spēkos aptuveni līdzvērtīgas komandas, tā ka gaidām interesantu spēli," par pašu spēli saka Kazakevičs. "Domāju, rīt abu komandu izpildījumā spēle būs aktīvāka, būs laba cīņa par iniciatīvu. Diez vai kāda komanda atdos pretiniekiem bumbu. Cik redzu, arī laukuma kvalitāte ir ļoti laba, un tas, domāju, ļaus vēl vairāk kombinēt un parādīt kvalitatīvu sniegumu."

Latvijas izlase savu trešo piegājienu UEFA Nāciju līgas zemākajā jeb D līgā sākusi cerīgi, mājās apspēlējot allaž sīkstās Andoru un Lihtenšteinu. Turklāt piektdienas pretinieces Moldovas klupiens Andorā dod papildus motivāciju futbolistiem uzreiz "sakārtot" situāciju mūsu grupā jau šajās spēlēs, jo šobrīd komandas šķir divi punkti.

"Domāju, rītdienas mačā abas komandas cīnīsies tikai par uzvaru. Ir par agru rēķināt stratēģiju, domāju, viss turnīrā izšķirsies septembrī. Rīt cīnīsimies par uzvaru. Bet es nesteigšos ar turnīra kopējo stratēģiju. Esam apņēmības pilni cīnīties par uzvaru," par turnīra tabulu izsakās Kazakevičs.

Runājot par pretinieku, Kazakevičs izceļ pretinieku sabalansēto sastāvu. "Ir pieredzējuši centra aizsargi, ir uzbrucējs, kurš sagādā daudz problēmu. Nevaru nosaukt vienu spēlētāju, no kura būtu atkarīgs mača liktenis. Jā, ir spēlētāji, kuri ir līderi un varbūt izceļas nedaudz vairāk - tas pats Rjabčuks, Nikolaesku. Taču kopumā komanda ir spēcīgāka kā komanda."

Trenerim piekrita viens no Latvijas izlases pamatsastāva spēlētājiem. "Pilnīgi piekrītu trenerim par Moldovas izlases raksturojumu. Pirms spēles, godīgi sakot, neko daudz nezināju par Moldovu, bet mums ir labi sagatavots video materiāls par Moldovas izlasi, un tagad spēlētāji labi saprot, kādā stilā jāspēlē pret šo komandu. Moldovai ir gari un pieredzējuši centra aizsargi, kuri spēlē diezgan stabili. Ir uzbrucējs, devītais numurs, kurš sagādā problēmas. Ir viens pussargs, kurš mīl spēlēt ar bumbu. Bet spēcīgā puse pretiniekiem ir komandas spēle."

Latvijas izlasei šobrīd ir zināms spēļu maratons, jo jūnija izlašu logā nepilnu divu nedēļu laikā ir četras spēles. Tas liek domāt treneriem par sastāva iespējamo rotāciju, bet futbolistiem jāseko līdzi par savu fizioloģisko atjaunošanos. "Pēc pirmās spēles bija tikai trīs dienas, lai atjaunotos, šoreiz četras. Es personīgi jūtos labi, nav ne muskuļu traumu, ne kādu citu problēmu. Karstums Moldovā? Somijā man laikam bišķiņ vēsāks ir (smaida). Bet vakardienas vakara treniņā jutos labi. Nebija ne dedzinoša saule, ne kas cits. Manuprāt, tieši tāds laiks ir piemērots futbola spēlēšanai."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!